Trav

”Räknar med en vassare insats”

Av: 

Kanal75

TRAV

Eld Kevin och Jan Norberg kan ta hem Svenskt Kallblodsderby

Jan Norberg hoppas på seger med Eld Kevin.
Jan Norberg hoppas på seger med Eld Kevin.

Med Troll Kevin tog han hem de två största årgångsloppen i landet.

På söndag ska Jan Norberg se till att lillebror Eld Kevin blir lika stor.

Då krävs seger i Svenskt Kallblodsderby 2008.

Efter sina glimrande unghästresultat med seger i Kriteriet 2002 och Derbyt 2003 såg Jan Norberg ut att ha landets nye kallblodsstjärna i Troll Kevin.

Men karriären fick ett dystert och snabbt slut. Hästen gjorde sitt sista lopp som sexåring, detta med två helt misslyckade säsonger bakom sig.

– Han råkade ut för en olycka på "bocken" när vi skulle prova honom i aveln som fyraåring. Det var sviterna av det som gjorde att han aldrig blev sig själv på tävlingsbanan igen, förklarar Norberg som fick ett kärt återseende med sin gamle stjärna tidigare i år.

– Jag fick köra honom i samband med hingstpremieringen i Bollnäs och fick faktiskt gåshud. Hästen trodde det var tävling igen och la iväg enormt, jag tror han drog i 1.20-fart en bit. Det kändes som "den gamle" Troll Kevin och ett litet tag fick jag lust att ta hem honom och börja träna igen. Men vi har bestämt att han ska sluta. I år har han betäckt runt 30 ston och jag tror han trivs minst lika bra med det livet.

Om Eld Kevins framtid blir ljusare står skrivet i stjärnorna, men klart är att storebrors första missöde som avelshingst gör att inte får lyckliggöra några ston de närmaste åren.

– Nej, det misstaget gör jag inte om. Han är inte ens avelspremierad ännu och kommer inte att få betäcka något så länge han tävlar.

Ett beslut som hästen själv knappast inte är lika nöjd med.

– Det är han nog inte, han är otroligt hingstig och busig av sig. Det var därför han stannade så i kvalet. När jag gasade i sista sväng drog han iväg, men sedan slog han tvärbroms för att vänta in de andra. Han kanske trodde det fanns något sto där bakom i klungan.

Det räckte ändå till knapp seger, men sådant uppträdande är naturligtvis inte lämpligt om man ska vinna landets största årgångslopp.

– När de andra kom ikapp så svarade han. Det är inte så att han släpper någon förbi sig, bara att han vill ha sällskap så jag oroar mig inte så mycket över det.

Avslöjar ingenting

Det för oss osökt över på loppscenariot på söndag. Eld Kevin är startsnabbare än sin värste antagonist Järvsöviking och tar säkert ledningen om hans kusk så önskar. Men att köra där är tydligen ingen självklarhet.

– Det svarar jag inte på. Så dum att jag avslöjar min taktik på förhand i ett sådant här lopp är jag inte.

Eld Kevin och Järvsöviking har dominerat kallblodskullen födda 2004 totalt. Deras överlägsenhet är förmodligen en viktig faktor till att endast 14 hästar anmäldes till derbykvalen.

– Vad jag hört var det 243 hästar som betalat sista insatsen. Att inte fler tar chansen att vara med i årets största lopp är för mig helt ofattbart. Speciellt inte eftersom man slopat anmälningsavgiften på 3 000 kronor.

En annan orsak kan vara att loppet i år flyttats två månader. Tidigare har det avgjorts i samband med Östersunds V75-omgång i början av juni.

– Först var jag positiv till ändringen. Det kändes bra att hästarna skulle hinna få fler lopp i kroppen att förbereda sig. Men nu är jag tveksam. Har man en häst som lyckats som treåring och så är det nästan omöjligt att hitta bra uppgifter. Eld Kevin har fått starta med 60 meters tillägg mest varje gång i år och så vill man helst inte matcha.

– Sedan är jag orolig för hur det blir med publiken. När det varit V75 har det gått busslaster med folk härifrån Umeå varje år, nu har jag inte hört talas om en enda buss. Jag fruktar att det inte blir den stordag som man hoppats.

Elvis kan överraska

Oavsett hur det blir med publiktillströmningen så väntar 300 000 kronor och evig ära för söndagens vinnare. Och Norberg verkar inte fullt så övertygad om att det bara handlar om Eld Kevin och Järvsöviking utan höjer ett varningens finger för sin andra häst i loppet Ulvsås Elvis.

– Han har närmat sig Kevin och Viking hela året och de får inte ha någon dålig dag för att slå honom. Där har jag ingenting att klaga på vad gäller förberedelserna och han ska vara i toppform på söndag.

För Eld Kevins del har det däremot varit lite strul i maskineriet.

– Jag fick behandla honom efter starten i Bollnäs där han inte var som bäst. Det ingick inte i planeringen och gjorde att vi tappade två veckors träning. Han hade därför inte fått ett enda riktigt jobb inför kvalet. Efter det har vi kunnat trimma på och jag räknar med en betydligt vassare insats nu, säger Norberg som skulle ranka en seger på söndag som en av de största i sin långa karriär.

– Det vore stort. Att vinna klassiska lopp är ju det största man kan göra. Jag har vunnit två Kriterium och ett Derby tidigare. Skulle vi lyckas igen vore det något alldeles extra, oavsett om det är Kevin eller Elvis som gör det.

Syskonen säkrar framtiden

För alla V65 och Dagens Dubbel-spelare har Norberg ytterligare ett drag att bjuda på i amatörtränade Crusetta (V65-6).

- Det ser intressant ut. Hon har varit ute i V75 och gjorde ett riktigt bra lopp i finalen på Bergsåker trots att vi blev påkörda i starten. Efter det har hon vunnit på Oviken och det tyder på att formen är intakt. Hon tål att göra jobb själv och det är mycket värt i dessa stolopp. Passa henne.

Oavsett hur det går på söndag så har Jan Norberg trots sina 62 år ambitioner att kriga i de största sammanhangen ännu ett tag.

– Så länge jag tycker det är lika roligt att gå till stallet varje dag så kommer jag att fortsätta. Och jag har tre syskon till Troll och Eld Kevin hemma. Dessutom är deras treåriga syster dräktig. Så jag både hoppas och tror att det här inte blir det sista kallblodsderby jag kör.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!