”Naturligt att han kör henne i finalen...”

Efter stora snackisen - stjärnkusken tillbaka bakom supertalangen i miljonfinalen: ”Inget att dividera om”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Ulf Ohlsson kvalade in råtalangen A Sweet Dance till Oaks-final på Solvalla under tisdagskvällen. Men till finalen sitter ordinarie kusken Johnny Takter upp igen.
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Ulf Ohlsson kvalade in råtalangen A Sweet Dance till Oaks-final på Solvalla under tisdagskvällen. Men till finalen sitter ordinarie kusken Johnny Takter upp igen.

En obetald faktura stoppade stjärnkusken Johnny Takter från att köra sin favorithäst A Sweet Dance i uttagningsloppet till miljonloppet Oaks.

Supertalangen vann sitt lopp - och i finalen är Takter tillbaka i sulkyn.

– Ja, det är givet. Det har varit planen hela tiden och det är ganska naturligt att det är Johnny som kör, säger tränaren Helena Burman.

Under tisdagskvällen kördes det topptrav på Solvalla med uttagningar till miljonloppen för de treåriga hästarna Kriteriet och Oaks.

Den stora snackisen på förhand var att stjärnkusken Johnny Takter inte fick köra sin favorithäst, tillika favoriten till segern i stonas uppgörelse, Oaks, A Sweet Dance.

Anledningen var att Takter glömt betala en faktura till förbundet Svensk Travsport.

Något som gjorde profilen bedrövad och arg.

– Det här är så jävla taskigt mot mig och så jäkla dåligt skött av ST. De har tagit bort en dröm för mig, sa Takter till Trav365.

”Hon är en riktig stjärna”

Istället hoppade Ulf Ohlsson upp bakom Helena Burmans treåriga racer. Efter en kort startgalopp ställde A Sweet Dance ner ledande Global Vintage efter ett visslande slutvarv, med än snabbare sista 700 meter.

– Orden är väl ganska slut. Jag älskar det Ulf Ohlsson sa efter loppet, när jag tog i högertömmen så kändes det som hon skulle explodera”. Exakt så känns det, säger tränaren Helena Burman till Trav365 dagen efter succén.

– Hon är en riktig stjärna. Går man 1.10 sista varvet, då är man en stjärna!  Det är som Johnny säger, hon älskar att tugga ner dom. Hon är nästan ännu bättre bakifrån.

Men allt var nära att ta slut direkt efter start, då A Sweet Dance galopperade.

– Nej!, tänkte jag. En hel säsongs planering, så kör han galopp. Vad fan händer!? Men hon ställde ju sig väldigt snabbt och jag vet att Uffe Ohlsson är väldigt proffsig, och han löste det ju kanonbra ändå.

”Har dom inte sett loppen? Vad har dom missat?”

Och till finalen blir det ordinarie kusken Johnny Takter som sköter tömmarna igen.

– Ja, det är givet. Ohlsson kvalade ju in Reijo Liljendahls märr och han är ju en av kuskarna som Reijo använder mest, så han kör den. Jag vet inte vad som hade hänt om jag frågat honom om att köra A Sweet Dance i finalen. Men det är ganska naturligt att det är Johnny som kör. Det har ju varit planen hela tiden. Att det där hände är ju bara att lägga bakom sig nu. Ulf gjorde sitt jobb bra, det är inget att dividera om. Jag fick bästa möjliga ersättare till Johnny.

A Sweet Dance lottades till spår 6 i miljonfinalen. Enligt många en nitlott.

Burmans reaktion till det snacket?

– Har dom inte sett loppen hon har gjort? Vad har dom missat? Hon kan gå från vilket spår som helst, det spelar ingen roll med henne, säger hon.

”Varit mitt mål hela tiden”

Tiden fram till loppet kommer att vara precis som vanligt.

Men när startbilen rullar till finalen lär nerverna göra sig påminda. Och det rejält hos Jägersrotränaren med 28 hästar på träningslistan.

– Normalt sett är jag inte nervös, men det här är ett så stort lopp, det är lite annorlunda. Oaks har varit mitt mål hela tiden, jag avstod att starta i E3 för detta. Det känns bra inför finalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE