”Från gummistövlar – till joggingskor”

avChristoffer Wickman

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Zenit Brick vinner tillsammans med Kim Eriksson

Justeringar i balansen och täta starter.

Då imponerade Timo Nurmos nye stjärna Zenit Brick stort när han kvalade in till miljonloppet Olympiatravet.

– Han var väl helt okej va, skrattar Timo Nurmos.

Vi fick se flera starka prestationer från våra fyrbenta stjärnor på huvudstadsbanan Solvalla i lördags när det avverkades V75-finaler.

En av de som imponerade mest var vinnaren av Gulddivisionen, tillika uttagningsloppet till Olympiatravet, nämligen Timo Nurmos Zenit Brick.

Zenit Brick fick ett ”omöjligt” lopp som man brukar säga på travspråk, ett väldigt drygt lopp, men var bara bäst.

Det verkar inte finnas något stopp i utvecklingen hos Timo Nurmos nye stjärna.

Zenit Brick har på ett halvår gått från skräll i Silverdivisionen, till högsta klassen.

”Från gummistövlar till joggingskor”

– Han var väl helt okej i lördags, skrattar Timo Nurmos och fortsätter:

– Självklart var han riktigt bra, han fick egentligen ett omöjligt lopp men han visade sig vara bästa hästen och vann enkelt.

Överraskade han till och med lite på dig?

– Nej, det skulle jag väl inte direkt vilja påstå. Han kändes väldigt, väldigt fin inför lördagens start och jag visste att formen var bra, men samtidigt, det är klart att man vinner inte så ofta efter sådana löpningar som han fick.

Timo Nurmos hade inför lördagens start gjort en del justeringar på Zenit Brick, något som slog väl ut.

– Ändringarna var väldigt positiva. Jag plockade av honom skorna bak och lättade honom också i balansen fram, sedan tävlade han också med en annan typ av vagn. Tidigare har hästen bara varit stark, men ändringarna i lördags gjorde att han fick lite mer speed, och någon sade till mig att de hade klockat honom till 1.09 under lång bit av loppet i lördags. Zenit Brick har hela vintern tävlat med gummistövlar, nu var det joggingskor.

”Han är ingen statist”

Finns det mer att göra på honom, rent balans och utrustningsmässigt?

– Ja, det gör det, men vi tar det steg för steg. Jag vill inte göra för mycket på en gång, man måste hänga med hästens utveckling också, och man får inte ta för mycket direkt.

Hur känns Zenit Brick efter lördagens lopp?

– Allt verkar bra med honom, han har, precis som alla mina hästar, fått träningsskor på sig runt om. Alla mina hästar får mellan starterna på sig skonsamma träningsskor.

I och med lördagens seger i Gulddivisionen så är Zenit Brick nu klar för miljonloppet Olympiatravet på Åby.

– Han visade i lördags att han har där att göra, han är riktigt bra den här och kommer inte att vara någon statist i loppet. Någon sa inför i lördags att Zenit Brick började tappa formen, men formen var väl om inte ännu bättre i lördags. Jag har inte toppat honom inför något lopp i vinter, och det kanske vi gör längre fram.

Kommer han få starta vidare även efter Olympiatravet?

– Ja, det är inte omöjligt, det är hästen som bestämmer det men det är inte omöjligt. Han har tävlat flitigt nu, men han har samtidigt fått en paus då och då och mellan nästan samtliga starter i vinter fått återhämta sig i god tid mellan starterna. Det är inte så ofta som han startar så tätt som i lördags, och nu såg vi ju hur han vaknade till med det. Det är en rätt kraftig häst som vaknar till med att starta tätt, säger Timo Nurmos.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla