OS-stjärnan: Jag har laddat börsen

Publicerad 2012-04-20

Förra året vann han pengar på Olympiatravet.

På lördag ska skidskyttestjärnan Björn Ferry försöka återupprepa succén – då han besöker Åbytravet.

– Jag har laddat upp med lite kontanter i börsen, det blir kul och spännande, säger Ferry till Trav365.

Björn Ferry, 33 år, är en av Sveriges, och världens, bästa skidskyttar. Ferry har i över tio år tampats i toppen av världseliten och har bland annat deltagit i tre OS. Ferrys fjolårssäsong blev lyckad, då han bland annat tog en VM-medalj. På lördag avgörs Olympiatravet på Åbytravet i Göteborg och skidskyttestjärnan kommer vara på plats och följa loppet för tredje året i rad.

– Vi ska dela ut priser, göra lite intervjuer och jag ska bära en fana på invigningen. Jag höll invigningstalet ett år, men i år blir det någon annan som får göra det, säger Björn Ferry.

Vad tycker du om Olympiatravet?

– Det brukar vara kul. Jag lyckades vinna på hästarna förra året. Jag fick inte alla rätt på systemet men jag vann i alla fall på spel på hästar, så nu har jag laddat upp med lite kontanter i börsen. Jag brukar normalt sett inte spela men det är kul och spännande. Förra året var Tomas Brolin och Patrik Sjöberg där och de är jävligt travkunniga så det var roligt att få lite insikt. Men det gick dåligt för dem, jag tror de fick två rätt medan jag drog in storkovan.

”Roligt att träffa Stig H”

Ferry har följt med i travet sedan ungdomsåren och har en idol: Stig H Johansson. När Trav365 når Ferry sitter han i bilen på väg till Göteborg – och ser fram emot det årliga travbesöket.

– Vi brukar vara bakom kulisserna innan loppet och det är kul att träffa favoriterna, ta de lite på pulsen och komma nära. Sen är det roligt att träffa Stig H och sådana legender. Sen är andra idrottare där också, Charlotte Kalla brukar vara där så det är ett kul utbyte att träffa de också i en annan form än på tävlingsbanan.

Men det finns en sak som oroar skidskytten…

– Vi brukar hissa segraren så jag hoppas att det är någon som är hyfsad lätt. Tysken som vann för två år sedan var rätt stadig, så vi hade svårt att få upp honom i luften men förra året gick bättre. Något år var brottaren Martin Lidberg med, han var rätt bra att kasta.

Finns det någon likhet mellan skidskytte och trav?

– Det finns det mellan all företagsamhet, mellan all idrott överhuvudtaget. Hästsporten är väldigt professionell, de har kommit långt och när man pratar med en som Stig H Johansson om hur han tränar hästar så är det som en hel industri, det är ganska hög nivå på travsport. Det finns en hel del utbyte.

Har du någon favorithäst?

– Ja, ha ha. Jag brukar säga Mack Lobell, men det är längesedan. Han är min favorit genom tiderna.

Hästköp

Flera idrottsstjärnor, bland annat Patrik Sjöberg, Tomas Brolin och Peter Forsberg är travfrälsta och äger hästar. Ferry är lite lockad – men känner inte för att köpa någon travhäst för tillfället.

–  Jag har inte gett mig in i den branschen än, men det är många som är road av det så man vet aldrig. Rätt som det är blir man biten.

Pillesnas i vas

Ferry har även ett intresse för design och för ungefär fyra år sedan var han med och formade den omtalade vasen ”pillesnas i vas” som han sedan sålde för 2 500 kronor styck. På lördag ska Ferry dela ut pris till vinnaren av Olympiatravet, men den vinnande kusken får ingen ”pillesnas i vas”, i alla fall inte i år…

– Det står för både fruktsamhet och avel så det skulle egentligen passa travsporten. Jag har inte med mig det i år, men det kanske kan bli det nästa år då.

Till sist; Vem vinner Olympiatravet?

– Jag tror på Björn Goop, Quarcio du Chene, säger Björn Ferry till Trav365.