”Jobbigt om de inte levererar”

TRAV

Aikio om Elitloppsaktulla hästarna, hur det känns att ha ansvar över toppstallet och lördagens chans på V75: ”Fick bra feeling...”

1 av 4 | Foto: Pasi Aikio.

Pasi Aikio, 45, tog över Stefan Hultmans stall när tränaren drabbades av en hjärtinfarkt.

Nu basar han över några av Sveriges mest intressanta hästar – flera tänkbara till årets Elitlopp.

– Det är klart det kan bli jobbigt om de inte levererar, säger han till Trav365.

I slutet av oktober fick han frågan om han ville ta över Stefan Hultmans stall, efter att denna drabbades av en hjärtinfarkt.

Pasi Aikio tackade ja – utan att tveka.

– Det var självklart att tacka ja. Jag var redan på plats här, det var inte ett svårt beslut, säger Pasi till Trav365.

”Fortsatt i samma spår...”

Nu har 45-åringen haft ansvaret över gården på Ekerö i några månader och vintertränat de toppstammade hästarna i stallet.

Däribland flera som kan bli aktuella för årets Elitlopp, bland andra storlopp.

Att ersätta Hultman, som varit en av trav-Sveriges mest framgångsrika travtränare under 2000-talet och som är mannen bakom bland andra Maharajah, är ingen barnlek.

Stefan har haft en segerprocent på dryga 20 år efter år och tränat 50-70 hästar på Yttersta.

– Det är ingen större skillnad än innan Stefan blev sjuk, förutom att han inte är här. Vi har fortsatt i samma spår, inga stora förändringar. Stefans sätt att träna häst, så har jag tränat i princip, det som skiljer är förhållandena, men jag har som sagt tränat på ett liknande sätt innan också, när jag var egen tränare.

”Känner ingen press”

I söndags tog Aikio första årssegern som tränare, tre månader in på 2016.

– Det har varit nära tidigare, men den nollan ska ju knäckas. Jag har inte varit orolig.

Hur har omställningen varit för dig, att ta hand om ett sånt här stall, med så pass många fina hästar?

– Det har inte varit någon stor omställning, det är djur vi håller med. Jag har bra hjälp i stallet också, jag är inte ensam. Emil Magnusson bland andra är kvar och han har varit här länge. Vi är ett bra team, säger Pasi Aikio.

– Det är sporrande med så bra hästar, det är inte svårt att gå upp och jobba på morgonen.

Känner du press, eller är det bara roligt?

– Jag vet hur det är, ibland går det dåligt och ibland går det så inåt helsike bra. Jag känner ingen press för dagen, det är bara roligt. Men det är klart att det kan bli jobbigt om hästarna inte levererar, då börjar man fundera, förstås.

”Väldigt spännande”

Det står högintressanta hästar i allmänhet i Pasi Aikios boxar.

Nimbus C.D., Orecchietti och Venkatesh i synnerhet.

Alla kan vara aktulla för årets Elitlopp.

Vi börjar med Nimbus C.D., delägd av hockeystjärnan Mats Sundin, som hade ett strålande fjolår med seger i Jubileumspokalen som russinet i kakan.

– Nimbus har haft en bra vinter, det ska bli väldigt spännande att starta honom. Han har fått mycket träning – och tagit åt sig den bra. Årsdebuten blir i april, något lopp är inte spikat ännu.

Venkatesh, hur ser han ut därhemma?

– Jättebra! Det är spännande med honom också. Han är bra nog för att kunna vara med i Elitloppet, på ren kapacitet. Han är i en sån klass där loppen oftast körs så det passar honom bättre, det är full fart och ingen tar upp.

”Blir inte förvånad om han vinner”

Orecchietti har tidigare visat Elitloppsresurser, men varit skadedrabbad.

I comebacken senast gick han i mål som trea, okörd.

– Jag fick en bra feeling. Han avslutade 1.12 sista 800 metrarna. Och det utan att jag körde en meter på honom. Det var okört i mål, mycket krafter kvar. Han hade kunnat fortsätta i samma tempo ett bra tag till

På lördag startar Orecchietti i gulddivisionen, V75-3, på Kalmartravet.

– Han bör gå framåt rejält med senaste loppet i kroppen. Men jag har i bakhuvudet att han varit borta länge. Jag tänker inte sända honom det första jag gör. Jag kommer inte kräva några stordåd utan kör lite på väntan, säger Pasi Aikio, men flikar in:

– Jag blir inte förvånad om han vinner, men samtidigt, det ska nog behövas lite tur, för att det ska ske. Det blir barfota fram åtminstone och nu åker jänkarvagnen på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav