Stjärntränaren – som blev konstnär

Publicerad 2016-09-28

Han slutade som travtränare efter över 60 år i branschen.

Nu har travnestorn K-G Holgersson hittat en ny karriär – som konstnär.

– Jag kom underfund med att man inte kan leva på en pensionärslön i Sverige, säger han till Trav365.

Det finns få personer i Sverige med samma erfarenhet som K-G Holgersson. 86-åringen började redan 1946 som lärling och har sedan des hunnit med att vara tränare i Sverige och Italien, tagit hem flera tunga titlar och skrivit flera böcker.

Förra året tog K-G Holgersson beslutet att sluta som travtränare, men det tog inte speciellt lång tid innan han hittade en ny sysselsättning.

Sedan några månader tillbaka arbetar travlegendaren som konstnär och motiven är inte speciellt oväntade.

– Att måla en häst upp och ner kan alla göra. Men jag försöker fånga hästarna i tävlingssituationer. Just nu håller jag på med en tavla om Järvsöfaks, säger han.

”Viktigt med kvalité”

Holgersson har redan hunnit med att sälja tre stycken tavlor. Men han siktar inte på att massproducera sin konst.

– Jag kan hålla på högst fyra timmar om dagen, sedan hänger inte hjärnan med. Det här tar mycket kraft, men är jäkligt roligt, säger han och fortsätter:

– Det ringer en del och frågar, men man måste förstå att en tavla tar tre månader att slutföra. Det är viktigt med bra kvalité, jag signerar inte någon tavla förrän jag godkänt den själv.

Holgersson har inte lagt av helt med travet. Han åker fortfarande runt och tittar på hästar i Sverige och agerar telefontränare från hemmet. Men livet efter travkarriären har inte varit helt lätt ekonomiskt.

– Jag har kommit underfund med att man inte kan leva på en pensionärslön i Sverige. Man har inte råd med några dumma laster. Samtidigt ska man inte klaga, jag är nöjd att jag får vara med, säger han.

Saknar du travet?

– Det gör jag absolut. Själva atmosfären är kanske det jag saknar mest och att vara med i hetluften.