Stjärnan stoppas: ”Är så jävla förbannad”

Adrian Kolgjini får inte köra hemmahoppet i Hugo Åbergs – förbundets regelverk sätter stopp

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD
Adrian Kolgjini och Dante Boko i december 2017.

TRAV

Adrian Kolgjini, 25, skulle ha kört Dante Boko i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial.

Nu stoppas han av förbundets regelverk.

– Jag är så jävla förbannad, för mig är tisdagens fest död, dundrar en ilsken Lutfi Kolgjini till Trav365.

Under tisdagen lottades startspåren till Hugo Åbergs Memorial som körs nu på tisdag.

Då var det inte klart vem som skulle köra Lutfi Kolgjinis hästar Dante Boko och Rajesh Face.

Tanken var att Adrian Kolgjini, 25, skulle köra Dante Boko och pappa Lutfi Kolgjini, 58, Rajesh Face på hemmaplan på tisdag.

Nu stoppas Adrian Kolgjini från start – av Svensk Travsports (ST) regelverk, något som facktidningen Travronden rapporterat om.

”Alla förstår hur galet det är”

Adrian Kolgjini drog på sig en avstängning för ”snäv körning som grovt stört medtävlare” i ett lopp på Jägersro 17 juli. Något som medför att Kolgjini är avstängd under Hugo Åbergs-kvällen.

I särskilt utvalda lopp, likt Hugo Åbergs, kan man dock få dispens om avstängningen inte handlar om drivningsförseelser, som det inte gjorde i det här fallet.

Adrian Kolgjini får dock ingen dispens, då han enligt Svensk Travsports regelverk inte anses som ordinarie kusk, då kravet i regelverket är att kusken måste ha kört i tre av hästen fem senaste lopp, för att ses som ordinarie kusk.

– Alla förstår hur galet det här är. Alla vet ju för fan att Adrian sedan två års tid är ordinarie kusk på alla stallets hästar. Först sa ST ja, sen ändrade de sig eftersom han inte kört tre av de fem senaste loppen. Han har knappast hunnit göra det eftersom han stängdes av i ett halvår av samma förbund, säger Lutfi Kolgjini till Trav365 och fortsätter:

– Men jag är inte ett dugg förvånad över huvud taget. Det här förbundet har motarbetat oss aktiva i flera år.

”Det blir ingen fest, den är död”

Lutfi Kolgjini anser att förbundet tolkar sina regler fel beträffande vad som är en ordinarie kusk eller inte.

– En ordinarie kusk är en ordinarie kusk, vilket Adrian varit på stallets alla hästar under två års tid. Han har vunnit Årjängs Stora, Sweden Cup och slagit världsrekord i Frankrike med hästen.

– Man måste titta tillbaka i historiken, han körde 12 av 16 lopp i fjol med hästen. För mig är det en gåta att han inte anses vara ordinarie kusk.

Christoffer Eriksson sätts i stället upp som kusk på Dante Boko. Vad det betyder rent sportsligt?

– Jag orkar inte ens tänka på det. Jag är så jävla förbannad. Det blir ingen fest, den är död.

Förbundet: ”Texten är väldigt tydlig”

Svensk Travsport skriver på sin egen hemsida om fallet med Adrian Kolgjini.

– I vissa större lopp finns det möjlighet att få dispens att köra trots att man är avstängd (om avstängningen inte gäller drivning eller andra grövre brott, vilket den inte gör i det här fallet). De aktuella större loppen listas i reglementet 71 § och Åbergs finns med på den listan, säger Per Wetterholm, biträdande sportchef på Svensk Travsport.

ST: Varför kan då inte Adrian Kolgjini få dispens att köra Dante Boko?

– I reglerna står det också att endast den person som är ordinarie kusk på hästen, har möjlighet att få dispensen. Definitionen på vem som räknas som ordinarie kusk är väldigt tydligt skriven – för att räknas som ordinarie kusk ska personen ha kört hästen i minst tre av de fem senaste starterna. Eftersom Adrian bara har kört Dante Boko i en av de senaste fem starterna, räknas han därför inte som ordinarie kusk i det här fallet. Det finns ingen bedömningsmån alls i regeln, texten är väldigt tydlig och konkret.

Just nu finns det inga planer på att ändra regeln.

– Inte nu, i så fall skulle det ske tidigast till nästa år. Det är endast Svensk Travsports styrelse som kan fatta beslut om ändringar i tävlingsreglementet, det kan inte sportchef eller generalsekreterare göra själv, säger Wetterholm.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN