Skandaltränaren i Elitloppet igen

Foto: Tillbaka i miljonloppet efter dopningsskandalen 2006 Holger Ehlert åkte dit för dopning av Lets Go, nu är tränaren inbjuden till Elitloppet igen. Den här gången med italienska hästen Nesta Effe.
TRAV

2006 var han inblandad i en av trav-Sveriges största dopningsskandaler någonsin när Lets Go blev fråntagen andrapriset i Elitloppet.

Nu är Holger Ehlert inbjuden till miljonloppet på Solvalla igen.

– Vi hade en lång diskussion om det, men vi vill se det bästa möjliga elitloppsfältet, säger elitloppsgeneralen Tore Fyrand om inbjudningen av Nesta Effe.

Efterspelet kring Elitloppet för snart sju år sedan fick svarta rubriker.

Både ettan i mål Jag de Bellouet och tvåan Lets Go lämnade efter loppet positiva dopningsprov med det förbjudna medlet etakrynsyra.

Den tyska tränaren Holger Ehlert erkände att han under ett halvår inför Elitloppet gett sin häst det blodtryckssänkande medlet, men att det preparatet inte på något vis var otillåtet i Italien där tränaren är verksam.

Ehlert straffades med att bli av med andrapriset på en miljon kronor samt med en böteslapp på 200 000 kronor enligt det strikta tränaransvaret.

”Historiens största fuskare”

Efter domen rasade aktiva och experter i Sverige kraftigt mot de båda ”dopningstränarna” Holger Ehlert bakom Lets Go och Christophe Gallier med Jag de Bellouet. Många menade att de båda skulle bli portade från Sverige – på livstid.
– I det här fallet heter skumbagsen Gallier och Ehlert. De sällar sig till historiens stora fuskare: Ben Johnson, Johan Muhlegg, finska skidlandslaget, Tyler Hamilton (cykel), Ludmila Engquist, skrev experten och Sportbladets krönikör Micke Nybrink efter det som hänt. 

Chefen: ”Sonat färdigt och tagit sitt straff”

Nu är skandaltränaren Holger Ehlert inbjuden till Elitloppet igen – med hästen Nesta Effe. Nesta Effe har på kort tid vunnit två storlopp i Finland i imponerande stil. Senast i söndags då stjärnan vann Finlandia Ajo med Roberto Vecchione i sulkyn. Efter det kunde inte elitloppsgeneralen Tore Fyrand hålla sig och kretsen kring hästen mottog en biljett till miljonloppet som avgörs på Solvalla sista helgen i maj.

Ett beslut som medfört starka reaktioner.

I sociala medier har ämnet diskuterats flitigt och många tycker det är fel att ”skurken” Ehlert får komma tillbaka.

– Vi hade en lång diskussion om det, men vi vill se det bästa möjliga elitloppsfältet, säger Tore Fyrand och fortsätter:

– För det första var det längesen och det många glömmer är att Holger Ehlert har varit i Sverige med tolv starthästar efter det som hände med Lets Go. Att han kommer hit nu är inget unikt, men att det är just i Elitloppet han ska starta, det loppet han blev fälld i, det är det som är speciellt.

– Han har sonat färdigt och tagit sitt straff. Totalt sett så menar vi att ekipaget är så spännande att vi inte vill straffa hästägarna och hästen på grund av det tränaren gjorde 2006.

Klara för Elitloppet:

Sebastian K. (Sverige)

Nesta Effe (Italien)

Shaq Is Back (Sverige)

Timoko (Frankrike)

Mack Grace SM (Italien)

Inbjudna till Elitloppet:

Maharajah (Sverige)

Brad de Veluwe (Finland)