Trav

Kuskarna slogs som aldrig förr

Av: 

Carl Wangle

TRAV

Micke Nybrink om V75-omgången – berättar om kuskincidenterna i loppen

Kuskarna hade satt på sig knogjärnen.

När V75 avgjordes i Örebro slogs de som aldrig förr.

Vissa skulle kalla Kolgjini, Goop och Svanstedt vettvillingar.

Ni kommer aldrig få höra mig säga något sånt.

Experten sågade Flemming Jensen.
Experten sågade Flemming Jensen.

Inledningen på V75 såg ut att bli odramatisk. Favoriten Braås Palema och Åke Svanstedt tog hand om ledningen och fick varva på 1.14. I kön avvaktade stjärnstoet Tamla Celeber. Förlust för ledaren kändes som ett högst osannolikt resultat.

Runt den sista kurvan eldade Svanstedt på. Det här öppnade dörren för årsdebuterande stallkamraten Global Midnight. In på upploppet speedade hon loss och precis på linjen knäppte hon Braås inför en chockad Örebropublik.

Jättekul att Global Midnight, en av mina absoluta favorithästar, fick visa hur bra hon är och nu hoppas jag att hon under 2013 har lite flyt, det är hon värd.

41 gånger var ett kanonodds; att inte

spela såna är att sitta och sova.

Om jag lirade? Givetvis.

Klassiskt chickenrace

Lutfi Kolgjini och Björn Goop körde ett klassiskt chickenrace i V75-2. Goop försvarade ledningen med T.Wall’s Damien och Kolgjini pressade envetet på utsidan. Två tuppar där ingen ville vika sig och det gick 1.10,5 första 1 000 i ett lopp över full distans, inte i gulddivisionen utan i Klass I. Kan det var en rekordnotering?

Varför det blir så här kan diskuteras. Jag är inne på att båda kuskarna har sitt rykte att tänka på. Ingen av dem vill bli betraktad som defensiv mes. De ger stryk och tar ingen skit: givers, inte takers.

Och Kolgjini tänker att han ska lära Goop för framtiden och Goop hoppas att Kolgjini ska ge fasen i indian-anfalla nästa gång när han så tydligt får svar.

Jag tror inte att någon av dem lär sig läxan och jag tycker också att det är skönt. Att det smäller i ett travlopp kommer jag aldrig klaga på, det känns oerhört fel att börja gnälla på sånt. Vi vill ha action och får ta att det går överstyr ibland. Oj, glömde en sak: Rapide Marke vann loppet och var riktigt bra, trots att han var tveksam i sista jobbet. Micke Selin siktar på Derbyt med sin guldklimp.

En riktig ljudbang i tredje

Om det gick fort i V75-2 så fick vi uppleva en ljudbang i V75-3, guldloppet. Erik Adielsson förvånade mig med att lyckas försvara spets med Oracle. Svanstedt och Beckman var aldrig i närheten att ta sig förbi och Åke hade ingen väg ur situationen. Eller rättare sagt, han körde och körde och till slut, efter 450 meter satt han i spets. Jag sa ju det, att han skulle ta ledningen, ha ha. 500 meter nåddes på 1.05,6 och där har vi alltså ljudbangen.

Snabbaste öppningen i den svenska travhistorien är annars från Jägersro 2006 där Torvald Palema och Noa Savoy öppna 1.04,2 i ett lopp över 1 140 meter.

Beckman, stackarn, svimmade i sista sväng medan Oracle var heroisk som tvåa. Att hedershästen Harry Haythrow vann var inte alls oväntat med tanke på alla fina insatser han signerat utan att få vinna.

Burning Line Gral trodde jag mycket på och jag hoppas att ni ryggade mina tips. För Anders Svanstedt bombade han runt allt sista 600 och vann till oddset 10,91.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!