”Osannolikt att han är dopad i år igen”

Foto: Kanal75/Aln
Till vänster: Philippe Allaire, Thierry Duvaldestin. Till höger: Ready Cash vinner Prix d´Amerique. Förra året slutade Ready Cashs PdA-deltagande med galopp och positivt dopningstest. I år gick det desto bättre – stjärnan vann världens tuffaste travlopp och fem miljoner kronor.
TRAV

Förra året: Ready Cash testade positivt för dopning timmar innan Prix d´Amerique.

Nu: Imponerande vinnare i samma lopp.

Men enligt Frankrike-experten Anders Lindqvist är det inte troligt att hästen är dopad igen.

– Risken finns, men det vore ytterst osannolikt, säger han.

Fransmännen har alltid hyllat och haussat supertalangen Ready Cash. Det var tänkt att han skulle ha vunnit Prix ´d Amerique redan förra året, men det slutade med galopp. Det blev inte bara dramatiskt i loppet. Några månader efter loppet kom beskedet – efter mycket hemlighetsmakeri, Ready Cash hade lämnat ett positivt dopningstest bara timmar innan start. Hästens ägare Philippe Allaire, som tränade hästen då, fick cirka 50 000 kronor i böter och hästen stängdes av i fyra månader.

– Allaire använde sig av en dålig veterinär och det blev dyrt för honom. Hästen fick ont i ryggen av betäckningen, och veterinären var inte uppdaterad på hur lång tid det tog innan man kunde starta. Alla andra visste om det, men inte han. Det var ingen medveten dopning, det var en klantig veterinär, säger Anders Lindqvist till Trav365.

Flytten som gav seger i PdA

I samma veva flyttade ägaren Allaire sin häst till stortränaren Thierry Duvaldestin. Dopningsdramat låg som grund till det, men Anders Lindqvist förklarar vidare:

– Hästen och tränaren var för lika varandra, fantastiskt ambitiösa och heta på gröten helt enkelt. Därför flyttade han till en lugnare tränare och en lugnare miljö, sa han i TV4.

De 11:e november förra året tog Ready Cash första segern i den nya regin och i söndags vann han världens tuffaste travlopp, Prix d´Amerique, och imponerade stort. Trots en mycket tyngre resa än svenskhoppet Maharajah, så blev segern säker till slut. Experten Anders Lindqvist tror inte att vi får se någon ny dopningskandal efter årets upplaga av storloppet.

– Jag kan inte tänka mig att han åker dit igen, den risken finns alltid men det vore ytterst osannolikt. Nästan lika osannolikt som att han skulle förlora, säger han.

– Duvaldestin är ingen som brukar åka dit för dopning.