"Jag trodde att jag skulle dö"

Foto: Catrine Klasson/Minimedia
Tillbaka i stallet. Erik "Busen" Svensson står på benen igen efter en hjärnblödning i samband med en operation som gjorde att han hamnade i koma. Erik Svensson är nu tillbaka i stallet tillsammans med sonen Max och sambon Anneli Norberg.
TRAV

Ett rutiningrepp höll på att ta hans liv.

Efter en diskbråcksoperation drabbades Erik "Busen" Svensson av en hjärnblödning och hamnade i koma.

– Jag var i princip död. Jag har fått en andra chans och jag tänker inte lägga ner min kraft på små saker som jag kanske har gjort tidigare. Jag lever och är oändligt tacksam för det, säger Erik Svensson.

År 2006 ser Solvallatränaren Erik Svensson som ett av sina bästa år i karriären då han körde in 2,7 miljoner kronor till stallet. Men på det personliga planet var det hans värsta.

I augusti 2006 skulle han opereras för diskbråck. Men något gick snett, och vid uppvaknandet drabbades Erik Svensson av en hjärnblödning.

Proffstränaren hamnade i koma, och när han till slut vaknade upp förstod han att något allvarligt hade inträffat. Det starkaste minnet Erik Svensson har från tiden på sjukhuset är när läkarna stängde av respiratorn.

– Jag hörde vad alla runt omkring mig sa, men jag kunde inte kommunicera själv. Jag blev som ett barn, jag kunde varken prata, skita eller äta själv. Då trodde jag att jag skulle dö, säger Erik Svensson.

Kämpade sig tillbaka

För hans sambo Anneli Norberg var det en svår tid.

– Det värsta som hade kunnat hända var inte att Erik kanske skulle bli rullstolsbunden för resten av sitt liv. Det var att jag inte skulle kunna prata med Erik igen. Jag och Erik pratar väldigt mycket med varandra och skrattar mycket tillsammans. Det hade varit fruktansvärt att inte få höra Erik säga att han älskar mig, inte höra honom skratta igen.

Men Erik Svensson gav sig inte och kämpade sig tillbaka.

– Jag kom tillbaka, men visst var det tufft många gånger, säger han.

– Att jag skulle komma tillbaka så fort efter en hjärnblödning trodde jag inte var möjligt. Men jag tränade och kände mig stark och hade planerat att göra premiär i sulkyn den 6 januari i år på Solvalla.

Men något inträffade.

– De ringde från sjukhuset och bad mig komma in på en gång. Läkarna hade hittat en skugga i hjärnan som de ville kolla upp.

Läkarna gjorde en kontraströntgen på Erik. Men läkarna hade glömt att kolla upp hur lång tid det gått sedan Erik haft sin hjärnblödning. Man får nämligen inte gå in i hjärnan under det första året efter att man haft en hjärnblödning, berättar Anneli Norberg. Hon har inte långt till tårarna när hon pratar om sin sambo. På frågan om hur hon känner sig nu svarar hon snabbt:

– Jag har nog inte fattat det än. Just nu är jag bara väldigt glad att Erik är vid livet och finns hos mig och hans underbara barn.

Läkarna fick panik

– Läkarna fick mer eller mindre panik. De hade missat att kolla med överläkaren när hjärnblödningen hade drabbat Erik, säger Anneli Norberg. Enligt läkarna hade Erik Svensson antingen fått en reaktion på kontrastvätskan, eller så hade han en liten skada på hjärnan.

Erik Svenssons liv blev mörkt igen och han tappade både synen, balansen och känseln i kroppen.

– Den här gången kändes det för djävligt. Efter hjärnblödningen i augusti hade jag levt ett hälsosamt liv. Jag hade börjat träna, och jag kämpade för jag ville komma tillbaka till livet igen.

Men Erik gav inte upp.

– Visst svek hoppet ibland, men jag gav aldrig upp.

I dag har Erik fått tillbaka sin syn helt och hållet, men balansen och känseln är inte hundra procent ännu.

– Läkarna säger att de inte kan garantera att jag inte får några men för livet. Men jag är otroligt glad att jag har fått tillbaka synen. Balansen har kommit tillbaka rätt så bra men den är långt ifrån perfekt. Däremot har jag bara känsel i vänster ben – resten av kroppen är bedövad, som om jag har tandläkarbedövning överallt.

Funderar på att anmäla

Erik Svenssons överläkare på rehabiliteringen har sagt att han tycker att Erik Svensson ska anmäla fallet. Själv har han inte riktigt bestämt sig.

– Jag vet inte än, men jag funderar på att göra det, säger Erik Svensson.

På frågan om hur han ser på det nya året svarar travtränaren att det kommer att bli tufft, men att målet är att kunna tävla igen.

– Visst kommer jag att komma tillbaka på banan igen. Men går det dåligt och jag känner att kroppen inte orkar mera kommer jag att lägga av. Visst jag har tappat många hästar i stallet under min sjukdomstid men jag ska ge järnet, jag ska tillbaka, säger Erik Svensson bestämt.

Erik "Busen" Svensson

Andra kuskar som skadat sig

Catrine Klasson/Minimedia