Kuskinsatsen blev avgörande

TRAV

Going Kronos var på nytt bästa hästen men slutade tvåa.

Citation vann Jubileumspokalen tack vare en bättre kuskinsats.

Klantigt, dåligt eller slarvigt. Det finns många sätta att beskriva Lutfi Kolgjinis styrning bakom Going Kronos i Jubileumspokalen i går. Han körde in i en konkurrents sulky kort efter start med galopp som följd. Jag förstår inte varför Kolgjini körde med så små marginaler. Som hästen såg ut i går hade han kunnat ta en lugn start, låta honom trava in sig och sen när tempot bedarrat avancera fram och från dödens kontrollera loppet.

Nu blev allt galet, han tappade cirka 30 meter på galoppen, forcerades direkt upp utvändigt Citation men lyckades ändå, trots det omöjliga loppet, bjuda honom strid hela vägen. En grym insats, som ingen annan i loppet varit i närheten av att klara av. Att han vunnit utan galopp tvivlar jag inte en sekund på, Going Kronos var magnifik.

Frågan är hur många såna här tuffa lopp hästen klarar fysiskt och framför allt psykiskt. Han fick kämpa hårt i elitloppet, i Årjäng och så i går. Han är trots allt bara fyra år och gjorde i går sin 23:e start i livet. Nästa gång hoppas jag att han får en behaglig resa i draget och spurta till slut, det vore hästen förtjänt av. Då kan ingen stå emot honom.

Trots gårdagens fadäs så anser jag inte att Kolgjini ska peta sig själv som kusk bakom Going Kronos, svensk travsport behöver dem tillsammans.

Adielsson har höjt sig

Till skillnad från Lutfi Kolgjini gjorde Erik Adielsson allt rätt bakom Citation. Det känns som om Adielsson höjt sig några procent i sina styrningar den här sommaren. Det mesta han gör blir bra, framför allt i de viktiga loppen. Han körde direkt till täten med Citation och när Kolgjini avancerade med Going Kronos höjde han tempot markant, bara för att värsta konkurrenten skulle få slita ont i tredjespår. Sen drog han på rejält genom sista sväng eftersom det är en av Going Kronos få akilleshälar.

Jag kommer ihåg när Citation debuterade för Stig H Johansson i början av maj 2005. Citation såg ut som en drummel som när som helst skulle kunna slå krokben på sig själv.

Nu är stilen utmärkt, åtminstone när han springer snabbt. Stig H Johansson är en mästare på det mesta inom travtränaryrket men han står i särklass när det gäller att slipa och forma till hästar som har hög kapacitet, men inte riktigt fått det att funka.

Citation är ett bevis på det.

Jag ska villigt erkänna att jag sett Citation som en utpräglad sprinter som knappast skulle vinna storlopp över medeldistans. Jag hade fel. Riktigt fel.

Att Stig H vinner tränarligan och blir årets tränare, det tar jag för givet.

Inte rättvist

Fyra av de fem bäst placerade hästarna i Jubileumspokalen sprang större delen av loppet på innerspår. Det måste till en häst utöver det vanliga för att man ska klara att gå i andra och tredjespår och nå en topplats i storlopp, framför allt över medeldistans.

Den ende prisplacerade som löpte i andraspår var Going Kronos. Han var bäst i loppet, men blev ändå bara tvåa. Travsporten är inte alltid rättvis.

Johan Edlund