Beanie M.M. vinner skiten

TRAV

Micke Nybrink om årets Elitlopp

Vissa lottades bort helt.

Andra blev det nästan för bra för.

Få är chanslösa.

Elitloppet 2010 är svårast hittills.

Jag tror ändå att Beanie M.M. vinner.

Nu Pagadi, Torvald Palema, Lucky Jim och Iceland. På förhand var det dem jag trodde mest på. Men så dök de två stinsarna Per Wetterholm och Tore Fyrand upp och började plötsligt lotta de två heaten. De uppförde sig likt två maskiner, gluttade inte ens lite, utan gav hästarna spår helt utan omdöme. Precis som det ska vara – och de lyckades faktiskt skapa ytterligare dramatik.

Torvald Palema från innerspår låter ­kanske perfekt men det är inte så kul för just Torvald. Han går nämligen inte en steg i spets. Svanstedt tar knappast ­risken att köra där, inte mot skarpt motstånd. Han tvingas alltså motvilligt ge bort ledningen. Räkna med att han ­kommer välja rygg med lika stor omsorg som en fallskärmshoppare packar sin skärm. Han vill inte sitta fast bakom en trött ledare.

Nu måste Erik köra utan kådis

Nu Pagadi hade turen på sin sida. Alla vill ju ha innerspår. Utom kanske just Nu ­Pagadi och Erik Adielsson. ”Nuppe” satte inte en fot rätt från samma läge i Olympiatravet och jag är säker på att både tränaren Stig H Johansson och körande Erik Adielsson ­hellre tagit, femte, sjätte än just innerspår. Så jävligt är det. Men nu är det bara kapa ­alla förtöjningar och köra utan kådis Erik. Vill ni vinna måste ni ta en risk.

Lucky Jim är jag grymt sugen på att se. Nu fick han dessutom ett ­spektakulärt läge med spår sju bakom bilen. Räkna ­inte med att amerikanske toppkusken Andy Miller är någon taktiker i klass med Adielsson, Kihlström eller Goop. Räkna med att han är USA:s svar på Klaus Kern, en sändare, en hårding, en kille som man kliver undan för. Han kommer att gasa utav bara fasen hela vägen. Hoppas att han har häst nog, det sägs så. Vi hoppas. Ingen ny fiaskoråtta à la Buck I St Pat (2009, startgalopp, iskall) tack.

Iceland skulle leda sitt heat från start till mål, välja innern i finalen och dansa undan till seger. Men det var innan ­spårlottningen; från åttonde är det bara att hoppas på… ja, dödens efter 600 när alla drar stopp i andra­spår? Jag vet, tror inte Örjan Kihlström har en aning heller. Örjan funderar inte så mycket före loppen. Det blir som det blir.

Nej, ni fattar va? Travets Usain Bolt är klar. Han är muskulös, långbent, brun och snabbast av dem alla. Beanie M.M. vinner hela skiten. Prestationen han gjorde under Olympiatravet, när han drog fältet sönder och samman i full storm och landade på 1.11,6/2?140 auto – den räcker och blir över. Från spår fyra blåser han till ledningen i sitt heat och hur han sen ska kunna förlora begriper jag inte. Från pole position i finalen kutar Morten Waages bamsige världsrekordhållare så fort det krävs för att vinna. 1.09,4 kanske?