Tillförlitliga spikar i högsta klasserna

TRAV

V75-finaler på Solvalla på annandagen.

Känns som om jag varit där 100 gånger.

I år gör jag en förändring.

Jag tänker vinna också, inte bara frysa arslet av mig.

Det är egentligen inte särskilt svårt att tippa en V75-final. Vi har sett försöken och vet exakt vad hästarna går för. Man behöver inte bosätta sig i lopparkivet. Svårigheten ligger i att ställa de bra hästarna mot varandra. Vem är bäst av kanonerna? Svaret brukar vara följande:

Det är inte så mycket som skiljer dem åt. Även om man tror att vissa är överlägsna i sin klass visar det sig att startspår och positioner är viktigare. Det gäller alltså att köra loppen i förväg, försöka lista ut vad som händer. Om en favorit ser ut att få tredjespår till dödens är den illa ute. I ett hårt gäng är dödens verkligen dödens.

Spikar i guld och silver

Mina spikar är två till antalet och jag hämtar dem i de högsta klasserna, silver och guld. Oftast är det där de mest pålitliga singelstrecken finns, de är färdiga i sin utveckling och vi känner till deras styrkor och svagheter.

Jaded är mitt singelstreck i V75-3, gulddivisionen. Stefan Hultmans elitloppstvåa har dragit innerspår bakom bilen och man kan spekulera i att han inte kan försvara ledningen. Annicka är ju otäckt snabb de första stegen. Jag tror ändå att en uppumpad Örjan Kihlström (som kör för Solvallachampionatet) laddar det som går och lyckas neutralisera de andra. Jaded är mycket startsnabb, glöm inte det, och Kihlström kör med rakbladsvass precision när han måste.

Senast var Jaded fenomenalt fin när han vann på 1.13,0/2140 auto i ”fyrtio minus” och att han skulle förlora det här loppet från spets är som att tro på jultomten. Iceland då? Har jag glömt honom? Inte alls, men han kommer från en svag prestation, gillade inte underlaget och det finns inget som säger att Solvallas bana är bättre på söndag. Det är lite för mycket om och men för att passa mig. En spik ska det inte finnas såna frågetecken kring.

Monster Drive i V75-7,­ silverdivisionen, är nästa singelstreck. Det här har alltid varit en talang, Kajsa Frick tränade upp honom, och i Per Lennartsson regi har han tagit steget upp i den högre skolan. Från innerspår bakom bilen behöver inte Per göra ett dugg, bara släppa av honom från start så piper han till ledningen. Startsnabbheten är nämligen ett av hans skarpaste vapen.

Senast lekte han sig till seger i försöket på Romme. Då var det svinkallt och broddföre så att vi går mot en ny istid är inget som oroar. Andra avdelningen är svår

Övriga lopp i korthet:

? Di Leva Käll borde få vinna V75-1, eller hur Glen Norman? Vi tror på rättvisan och jobbar in henne. Motbuden är ledande Flea Southwind samt spurtstarka ångloket Vanessa du Ling. Formen på Vanessa? Bra, säger Nurmos, det räcker för mig.

V75-2 är äckligt svårt. Jag försöker slinka på fyra streck och skrällvarnar för Stay The Night. Fet plånbok? Ta alla.

Charlotte Stone (V75-4) är en undantagshäst. Tredjespår till dödens kanske? Känns tryggt att dubbla med mycket fine Aggas Dyring, just in case.

Glöm inte Racerstina och Estancia (Adielsson nu) i V75-5.