”Det kommer nog inte vara ett öga torrt”

Järvsöfaks förs till sista vilan: ”Blir fint och stämningsfullt”

Järvsöfaks med tränaren och kusken Jan-Olov Persson.
Järvsöfaks med tränaren och kusken Jan-Olov Persson.

Den 19 oktober i fjol dog ikonhästen Järvsöfaks.

På lördag förs stjärnhästen till den sista vilan tillsammans med sönerna Faksen J:r och Hallsta Lotus.

– Det kommer nog inte vara ett öga torrt, säger tränaren Jan-Olov Persson.

Jan-Olov Persson.
Jan-Olov Persson.

Med titeln årets häst vid tre tillfällen, gästspel på Idrottsgalan i Globen och den Beridna högvakten, världsrekord och 201 segrar med över 21 miljoner kronor insprunget blev kallblodsikonen Järvsöfaks en av svensk travsport allra största stjärnor genom tiderna.

Den 19 oktober i fjol fick Järvsöfaks somna in vid 26 års ålder.

På lördag förs han till sista vilan tillsammans med sönerna Faksen J:r och Hallsta Lotus hemma på tränaren Jan-Olov Perssons gård utanför Hudiksvall.

– Vi har väntat på det länge men pandemin har satt stopp för det. Nu är det dags och det passade jättebra i samband med att Järvsöfaks Stiftelse har bildats och att det är V75 på Hagmyren samma dag, säger Jan-Olov Persson till Trav365 mitt under förberedelserna inför lördagens minnesceremoni där de tre urnorna ska sänkas ner i marken under respektive gravsten.

”Enorma ovationer”

Hur har den här tiden varit utan Järvsöfaks?

– I samband med hans bortgång blev det enorma ovationer i media, långt över vad jag kunnat förvänta mig. Han hade ju ändå inte tävlat på över tio år.

Blev du till och med förvånad hur populär han var?

– Ja, ja. Att han var så väldigt stor som han var, det trodde jag inte och att han var väldigt fint ihågkommen. Det var verkligen en glädjespridare.

Som Trav365 tidigare rapporterat kommer minnesplatsen vara en del av Järvsöfaks hage.

– Det föll sig ganska naturligt att det skulle bli en del av hans hage. Det är en bra placering med söderläge också eftersom det är mycket sol.

”Blir stämningsfullt”

Lördagens minnesceremoni är öppen för allmänheten och kommer inledas klockan 10.30. Den tidigare ATG-vd:n Remy Nilson blir officiant där även medlemmarna i den nyligen startade Järvsöfaks-stiftelsen närvarar. Det blir även sång och musik där TV4:s Nyhetsmorgon kommer sända delar från ceremonin på lördag.

– Det kommer nog inte vara ett öga torrt, det känns så när vi valt låtarna. Det blir fint och stämningsfullt, säger Jan-Olov Persson och fortsätter:

– Den första låten är ”Country Roads” eftersom han har sin Järvsöfaks väg här. Sedan blir det ”Öppna min dörr”, fast den är omskriven till ”Hästens bön”.

Minnesceremonin startar klockan 10.30 nu på lördag och beräknas vara klar 11.15.

Faksen J:r, Järvsöfaks och Hallsta Lotus gravstenar.
Faksen J:r, Järvsöfaks och Hallsta Lotus gravstenar.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!