V75

”När läkaren sa att det var cancer högg det till”

Travprofilen Roger Malmqvist drabbad av cancer i tungan

Av: 

Daniel Söderbäck

Roger Malmqvist.

Roger Malmqvist.

Foto: MIKAEL WIKNER, THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

TRAV

Proffstränaren och V75-profilen Roger Malmqvist fick ont när han skulle svälja.

Chockbeskedet: cancer i tungan.

– När läkaren sa att det var cancer högg det till litegrann. Men jag inte haft någon dödsångest, säger han till Trav365 efter sju veckors avklarad strålbehandling.

Jägersroproffset Roger Malmqvist, 57, driver sitt proffsstall på Helena Burman och Göran Falks gård i Kågerup tillsammans med sambon Erika Karlsson.

På senare tid har han skördat framgångar med den populäre V75-hästen Dragster, som han vann på V75 med så sent som den 1 maj i sista kvalet till finalen Paralympiatravet.

Vid sidan om travträningen går 57-årige Malmqvist en kamp mot cancer i tungan.

I ett öppenhjärtigt inlägg på Facebook meddelade han sina följare om sjukdomen efter att ha avklarat sju veckors strålbehandling Skånes Universitetssjukhus i Lund.

”Några jobbiga veckor till väntas men det skall nog gå bra. Nu ser jag fram emot att om cirka en månad kunna äta vanlig mat igen med Erika och mina barn”, skrev han bland annat i sitt inlägg.

”Haft rätt i allting”

Det var för fyra månader sedan han började känna att allting inte stod rätt till.

– Det kändes som det satt ett rakblad på vänstra sidan nere i halsen. Det gjorde ont när jag drack och åt stark mat, säger Roger Malmqvist till Trav365.

Under nästan två månaders tid har han varit på strålbehandling varje förmiddag.

– Läkarna har haft rätt i allting de har sagt hittills. De säger att de två veckorna efter att strålbehandlingen är klar är de värsta, det känner man också i smärta. Så som jag har förstått det så fortsätter tydligen strålningen om den finns kvar i tumören. Peaken ska komma när man har varit därifrån i en vecka, så på fredag lär det bli som värst.

Hur mår du nu?

– Det har väl bättre.

Under strålningsbehandlingen, hur har det varit för dig?

– De första tio dagarna märkte jag ingenting, sedan försvann smaken, och det var det värsta. Om man exempelvis tar en köttbulle så smakar det köttbulle först för att fem sekunder senare smaka kemikalier och en smak jag inte kan sätta fingret på. Så jag har inte ätit mycket på sju veckor.

”Kör hästar varje dag”

Trots strålbehandlingen och sjukdomen rullar stallet på som vanligt med fixstjärnan Dragster.

– Jag är delvis sjukskriven men kör några hästar varje dag. Sedan jobbar jag tillsammans med min sambo (Erika Karlsson) som vet hur jag vill ha hästarna. Ingenting har förändrats i verksamheten, vi har bara tio hästar och hinner med.

När du fick cancerbeskedet, vad tänkte du?

– Jag ska vara ärlig, när läkaren sa att det var cancer högg det till litegrann. Men jag inte haft någon dödsångest. Förstå mig rätt, läkarna har sagt att om man ska få cancer är detta den ”bästa” formen då de flesta blir hjälpta.

”Blir min avkoppling”

Roger bor tillsammans med sambon Erika och två barn, sju och fyra år gamla. Trots omständigheterna mår de bra.

– Cancer är otäckt i alla lägen så klart, men vi mår nog bra. Min sambo har heller inte varit orolig för livet så att säga. Jag väntade med att berätta för barnen, men de är nog lite för små för att förstå, men det märker ju eftersom jag inte orkar leka med dom lika länge.

Vad betyder hästarna under den här perioden?

– Det blir min avkoppling. Jag hyrde några boxar på Vomb hos min bäste vän Lutfi Kolgjini. För mig var det jäkligt avkopplande att bara komma dit och ha fokus på hästarna.

I sitt inlägg på Facebook hyllade han sjukvården på Skånes Universitetssjukhus.

– De har varit fantastiska sedan dag ett. När jag väl kom till en specialist tog det 45 sekunder att konstatera att jag hade cancer. Från den minuten har jag fått all hjälp jag behöver. De har varit så noggranna och kollat upp allting flera gånger och varit väldigt tillmötesgående. Har jag behövt något har de hjälpt mig och de har ringt och frågat hur jag mår. För mig är Lunds sjukhus världsklass.

”Jäkla massa meddelanden”

Prognosen att bli kvitt cancern är god, och trots smärtan är Roger Malmqvist vid gott mod.

– Strålningen ska ta slut, det är en process som tar en månad, innan dess tar de inga nya bilder. Men som det verkar kommer de kunna stråla bort tumören. Går inte det kan man operera bort den.

Du gick ut med detta på Facebook, var det självklart?

– Jag ville vänta tills dess att strålningen var klar, sedan var det bekanta som fått reda på det, då tänkte jag att jag lika gärna kunde skriva om det på Facebook.

Du har fått ett enormt stöd misstänker jag?

– Jag har fått en jäkla massa meddelande på Facebook. Det är nästan lika mycket som när Dragster vinner på V75, ha ha.

Dragster och Roger Malmqvist vann på V75 den 1 maj i år.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Vann under behandlingen

Mitt under den pågående stråbehandlingen har han ändå kört travlopp och satte nosen först tillsammans med Dragster på V75 den 1 maj i kvalet till Paralympiatravet, ett lopp Malmqvist valde att tacka nej till. Då var det få som visste om sjukdomsbilden för kusken.

– Det var en vecka in i strålbehandlingen. Tidigare har det kvittat för mig vem som kört. Nu blev det lite extra med tanke på förutsättningarna, det var jäkligt roligt.

I söndags slutade Dragster trea i det norska storloppet Oslo Grand Prix. Ytterligare ett ljus i tillvaron för Roger Malmqvist.

– Han har problem med kurvorna på Bjerke men jag trodde att han hade utvecklats. Kusken Tom Erik (Solberg) tyckte det var en jättefin häst, men att han sprang ner lite i svängarna. På upploppet gick han jättebra. Vi tog med oss 130 000 kronor och en tredjeplats i Oslo Grand Prix, jag är jättenöjd och stolt.

Roger Malmqvists inlägg på sin Facebook-sida.

Foto: FACEBOOK
Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Hästar

Trav