”Vi möter monster – men där för att tävla”

Anna Erixon blir historisk med Galactica på Vincennes

Uppdaterad 2021-01-25 | Publicerad 2021-01-21

Galactica startar i superloppet Prix de Cornulier.

Anna Erixon, 39, blir därmed den första svenska ryttare någonsin att delta i ”världens största montélopp”.

– Det här är ruggigt stort, säger hon till Trav365.

Under torsdagen blev det definitivt klart att Malin Bergströms Galactica blir en av de arton startande i Prix de Cornulier – som avgörs nu på söndag på Vincennes.

Det nioåriga stoet kom med som näst sista häst i det prestigefyllda och penningstinna loppet.

Redan den 10 januari i år testade Galactica den långa banan i Paris och blev oplacerad i Prix du Calvados.

Då var det debut på den franska banan för både häst, ryttare och tränare.

Nu gör hon sin andra start på Vincennes.

”Vågade aldrig drömma om”

När Trav365 når Anna Erixon är hon sprudlande glad över att få startbeskedet.

– Är det sant, ska vi vara med? Det är jätteroligt. Vi är otroligt ödmjuka inför den här uppgiften. Det är monster vi möter nu och delvis mötte för två veckor sedan. Det här är ruggigt stort och något jag tidigare aldrig vågade drömma om, säger hon till Trav365.

Vilka förväntningar tycker du är rimliga att ha på henne?

– Det är främst pengar som är sannolikt och bara det är ett högt ställt mål. Jag tycker hon gjorde det godkänt senast. Hon klarade uppförsbacken och startmomentet. Dessutom strulade det en del i loppet. Hon gillar inte när man måste ta upp henne. Den här gången hoppas jag vi hamnar längre fram. Skulle hon ta ledningen svarar jag nog lite längre just för att inte hamna för långt bak.

– Det är ju självklart svårt att sätta krav på henne men samtidigt har hon utvecklats mycket inom monté (travritt) och jag hoppas hon ska vara så bra som när hon vann SM på Åby. Alla vi som står bakom hästen är ödmjuka inför uppgiften men samtidigt där för att tävla, vi är tävlingsmänniskor allihop.

”Jag kan vara tuff”

Vad lärde du dig vid förra besöket på Vincennes och hur blev du emottagen?

– Det var väldigt mycket nytt för både mig och hästen. Men nu vet vi vart man värmer och vilka regler som gäller. Det var ett tufft klimat för mig som ryttare men jag tycker ändå att det gick bra. Fransmännen har en annan kultur och visst är jag förberedd på att de kommer att skrika på mig nu i Prix de Cornulier. Men jag kan vara tuff när det behövs och fokuserar på mig själv och min häst. Jag hoppas Malin (tränaren) kan njuta mer den här gången. Hon var väldigt spänd sist, med allt runtomkring.

Anna Erixon och Malin Bergström vid förra besöket på Vincennes

Historisk start: ”Glad och stolt”

39-åriga Anna Erixon blir på söndag den första svenska ryttare som deltar i ”världens största montélopp” – med tre miljoner i förstapris.

Det historiska deltagandet gläder Anna.

– Jag visste faktiskt inte om det förrän häromdagen. Det ger en extra krydda till loppet och jag är väldigt glad och stolt över att tränarfamiljen (Jonas och Malin) väljer att fortsätta använda sig av mig.

Vad betyder Galactica för dig?

– Otroligt mycket. Jag har tidigare haft stora framgångar med paret Nyströms Ladyofthelake och jag kan säga att de två hästarna delar på hela mitt hjärta.

Även Jörgen Westholms Unique Juni startar i söndagens storlopp på Vincennes. Loppet startar klockan 15.15 på söndag.

Följ ämnen i artikeln