V75-tips

”Min joker kan skrälla – pass upp på V75”

Sportbladets tidiga V75-Tanke • Analys • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 29 maj på Solvalla

Av: 

Micke Korhonen

TRAV

Elitloppsveckan är här. V75 på Solvalla står på lördagens meny.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke.

Du får tidiga analysen, spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.

– Min V75-spik har en synnerligen lämplig uppgift, säger han.


ANNONS: Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga kortanalysen:

– Äntligen! Så tänker nog många av oss travälskare med Elitloppshelgen bara dagar bort. De ihopfällbara borden och stolarna i källaren ska dammas av, picknickkorgen fyllas till bristningsgränsen och alla tänkbara program inhandlas – i hopp om att någonstans hitta det där guldkornet som räddar en från fattigstugan. Tyvärr blir vi dock inte insläppta på banan i år heller, men om bara vädret tillåter kan man ändå ta sitt pick och pack till någon äng och där njuta av tävlingarna på små mobilskärmar. I det ”nya normala” har till och med (minst) en elektronikjätte börjat sälja teveapparater för utomhusbruk. Kan detta vara framtiden? Att vi fans får följa Elitloppet i solskenet på någon väns terrass? Usch och fy alltså, så får det ju inte bli. Travet är en publiksport och inte fasen vill man se loppen på en skärm, oavsett hur stor denna kan vara eller var den placeras. I år får vi dock göra det bästa av situationen och trots allt se fram emot topptävlingar rakt igenom.

Lördagens V75-omgång ser minst sagt svårlöst ut. Det är något visst med finaler. När försök körs håller loppen ofta blandad kvalitet, och det brukar finnas gott om chanslösa ekipage på förhand. I finaler är det ofta en helt annan femma då hästarna kvalat in hit på egna meriter och det är "the best of the best" som vi får stifta bekantskap med i varje klass. Dessutom har det vässats i jobben, skorna rycks, jänkarvagnar åker på och med så mycket pengar på spel blir det även en del taktiska missar från de inblandade. Många som vill mycket, med nerver utanpå kroppen. Fast riktigt så är det givetvis inte för de mest rutinerade rävarna och det brukar kännas tryggt att luta sig tillbaka mot toppkuskar som Örjan Kihlström, Björn Goop, Ulf Ohlsson, Per Lennartsson med flera.

I fjol radade visserligen favoriterna upp sig och utdelningen för sju rätt stannade vid några tusenlappar, men tidigare år har lördagsomgången varit minst sagt en höjdpunkt för spelare som jagar de stora slantarna. Fyra av de nio senaste åren har det blivit miljonutdelning. Sex ”millar” 2015, tio 2019 och knappt tjugoen 2012. Och det tycks skrälla i Harper Hanovers lopp rätt så ofta, bland annat när 25-oddsaren Eelis hann fram för två år sedan och fick värdet att skjuta i höjden. Årets upplaga av Harpers håller, som så många gånger förr, mycket hög kvalitet och få känns helt chanslösa.

Hela åtta deltagare på 40-volten kan inte höra till vanligheterna och man tycker faktiskt lite synd om Anders Lindqvist som reser upp till Sverige med Wild Love, bara för att få bakspår på tillägg. Oavsett hur vass hennes spurt brukar vara torde det vara omöjligt att hinna fram till seger. Detta vinner istället Moni Viking för andra året på raken. Eller, vänta nu... Kretsen kring hästen valde ju bort en ”säker” miljon för att i stället chansa över kort distans i Elitloppet. Det kräver sin man, men ingen dröm är för stor och efter spårlottningen i försöket ser det faktiskt ut som om Moni Viking om mindre än en vecka kan stå överst på prispallen i det finaste av sprinterlopp. Jag lyfter på kepsen för ägare och tränare, själv hade jag aldrig vågat ta det beslutet. Ingen minns dock en fegis.

Moni Vikings frånvaro i Harpers fick givetvis konkurrenterna att lägga champagnen på kylning. Jag funderade länge och väl om 8 Who's Who (V75-7) skulle singelstreckas, då han trots allt har en delikat uppgift och är allra bäst när han får gå i ryggar. Trots sjätteplatsen senast tycker jag på intet sätt att han var dålig. Han verkar helt enkelt inte trivas med sådana upplägg och någon risk för formtapp lär inte finnas. Who's Who hade knappast gjort bort sig i Elitloppet men det var trots allt klokt att gå ut i Harpers istället. Här lär hästen få en vettig start, sitta i tredje, fjärde utvändigt, få perfekt draghjälp till upploppet och sedan spurta ursinnigt längst ut i banan. Toppchans, tveklöst, och i valet av spik två i omgången stod det länge och vägde. Jag fastnade till sist för en annan, men för er som lämnar in lite mindre system sparar ni nästan 67 procent av inlämningskostnaden om ni går all in på Who's Who som spik tre. Själv är jag dock superspänd på att få se vad 1 Maestro Crowe kan uträtta då det nu aviseras första barfota runt om. Och så har jag en riktig luring som jag faktiskt har grym skrällfeeling för, men mer om detta lite längre ner.

Att en sådan kanon som Hail Mary saknas i årets Elitlopp är givetvis oerhört ledsamt. Troligen hade han blivit favorit till segern efter den starka insatsen bakom Don Fanucci Zet i senaste starten. Men om Hail Mary hade varit bästa hästen på söndag, hur bra är då inte 5 Rotate (V75-2) som regelrätt speedade ner Robert Berghs kanon på Åby tidigare denna månad? Givetvis överdriver jag men vem hade kunnat tro att Rotate, som för inte så länge sedan matchades i billiga montélopp, var kapabel nog att ta skalpen av självaste Hail Mary? Inte jag åtminstone. Och slår man honom klår man väl Klass I-hästar med bakbundna ben? Risken är uppenbar och vid första anblicken kändes Rotate närmast stenklar i en ganska blek final, men ju mer jag satte mig in i loppet desto klarare blev det att detta inte blir någon barnlek. Om jag läst loppet rätt hamnar den förmodade storfavoriten utvändigt ledaren och från den positionen vinner man inte V75-finaler på beställning. Vilken sannsaga Rotate ändå blivit för de nya ägarna som fyndade hästen på internetauktion för i sammanhanget låga 220 000 kronor. Hur mycket pengar väntar på vinnaren på lördag? Just det, 220 000... Ett omen?

Tidiga spikarna:

4 Cab Lane (V75-3) singelstreckade jag med framgång senast, och det trots att han inte fick ledningen som jag hade hoppats och trott. Istället plockade han ner allt från utvändigt ledaren och visade åter vilken klasshäst detta är. Helgens Silverfinal håller lite blandad klass. Det finns flera heta, men också många kalla. Cab Lane hade tur i spårlottningen och hamnade invändigt om värsta konkurrenterna 6 Vikens High Yield och 7 Jaguar Dream. Det kan därmed bära av till ledning, även om det finns en viss risk att 1 Royal Navy Neo körs i den positionen. Då insatserna för denne på sistone inte vittnat om någon hysterisk formtopp så hoppas jag att man nöjer sig med rygg på ledaren, vilket skulle underlätta oerhört för mitt spikförslag. Cab Lane är dock inte beroende av att gå i ledningen, han är lika bra med lopp på rulle. Jag hade gärna streckat tre eller fyra till men då omgången är svår i övrigt så tvingas jag ta ställning.

4 Double Exposure (V75-6) har en synnerligen passande uppgift i Stoeliten på lördag. Inför comebacken tidigare denna månad hade jag henne rankad tvåa i årets Elitlopp, utnosad av stallkamraten Don Fanucci Zet men knappt före Missle Hill. En hejdundrande succé för Daniel Redén och gruvlig revansch efter det som hände i fjol med Propulsion. Dagarna och veckorna gick dock utan att någon rosa biljett damp ner och åtminstone jag var smått chockad över att hon inte finns med i startfältet med de större slantarna på spel. Nu vet jag inte vad som ligger bakom detta, men visst hade många hoppats få se världens bästa sto (Manchego får ursäkta) ta sig an grabbarna på söndag.

Vem har glömt bort hennes uppvisning i Hugo Åbergs Memorial i fjol, då hon dansade ifrån eliten på 9,2 över kort distans? Att hon skulle missa pengarna i en Elitloppsfinal finns åtminstone inte på min världskarta och då ska hon givetvis ses med toppchans mot endast märrar. Inför spårlottningen handlade mycket om hon skulle få spår invändigt om spetssugna konkurrenter som 8 Mellby Free och 9 Dear Friend. Så blev fallet, och jag räknar kallt med att hon dundrar till ledningen och sedan enkelt går undan över upploppet. Loppet håller i och för sig skyhög klass men Double Exposure är trots allt huvudet högre än resten. I årsdebuten kördes hon snällt och gick i mål med sparade krafter. Med lopp i kroppen efter längre uppehåll borde hon vara redo för stordåd, och upplägget påminner mycket om fjolårets då hon också gjorde comeback en tidig majvecka – för att sedan bolla med konkurrenterna i samma Stoelit under Elitloppshelgen. Jag spikar.

Tidiga skrällarna:

15 Ultra Bright (V75-1) har givetvis en svår uppgift men är i något av sitt livs form. Har vunnit flera liknande lopp i år och känslan är att hon trots detta blir rätt så bortglömd av spelarkåren. Det är sannerligen inte lätt att plocka in dubbla tillägg på Solvalla, om inte annat så fick vi se det då hon slutade sjua för tre starter sedan, men jag vågar ändå inte räkna bort henne på ren kapacitet.

2 Credit to Love och 3 Astronascente Zac i V75-2 känns som tidiga motbud om man garderar 5 Rotate. Den finske gästen travade en mycket bra tid i senaste starten och då är ändå inte Vermo någon supersnabb bana. På Solvalla, med rätt väderlek, torde den tiden kunna översättas till runt 11,5 och spår två smakar verkligen fågel. Han är startsnabb och även om det inte blir spets sitter kusken bra på det direkt. Visst är motståndet tuffare nu men vid överpace kommer slutspurten bita bra. Astronascente är riktigt startsnabb och kanske kan snuva 1 Deal Done Zet på ledningen. Formen är i stigande och nu blir det både barfota bak och jänkarvagn. Bra rens.

V75-4 är bland de mest svårtippade loppen jag satt tänderna i under 2021. Den som imponerade mest på mig i senaste starten är 10 Venture Capital och hade det inte varit för bakspåret så hade singelstrecket känts motiverat. Spårlottningen har dock öppnat upp loppet och här gäller det att inte snåla med strecken. Jag hade råd med nio, den som kan helgarderar.

V75-5 är nästan lika klurigt som loppet dessförinnan. Jag hittar bara två som är mer eller mindre chanslösa och här kan det smälla till på allvar, det lär faktiskt finnas gott om helt ospelade fynd här. Min egen plånbok sa ifrån efter fem streck och av dessa är det framför allt en lägesgynnad duo som jag vill vurma lite extra för. 2 Pere Ubu hade jag i ärlighetens namn inga högre tankar om tidigare i år men ack så fel jag haft om honom. Han går från klarhet till klarhet och från ledningen strider han som en tiger. Bortsett från näst senast, men då var han sjuk. Pere Ubu älskar förutsättningarna och det borde åter bära av till ledningen. I den positionen är han sju av elva och även om det finns bättre hästar i fältet rent kapacitetsmässigt så är spets trots allt närmsta vägen till mål.

Slutligen vägrar jag åka på 3 Otroligosåfin som i och för sig varken var otrolig eller fin vid sjätteplatsen senast, men då satt alla skorna på. Nu blir det optimal balans, precis som vid den där överlägsna segern näst senast. Perfekt läge dessutom, och så får man inte glömma bort att Mats E Djuse hoppar upp i sulkyn. Han lär fortfarande sväva på moln efter att ha kallats in som kusk bakom Gareth Boko i Elitloppet.

7 Born Unicorn (V75-7) är min stora joker i Harper Hanovers lopp. Han har hittat nya växlar i regi Daniel Redén och visat storform länge och väl. Mycket tyder på en spårsnål resa och den här sjuåringen kan verkligen flytta på sig. Visserligen bortvald av Örjan Kihlström men ersättaren är verkligen ingen bluff. Björn Goop vann det här loppet i fjol med Moni Viking, i år kan segerhästen heta Born Unicorn. Pass upp!


ANNONS: Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 2, 6, 11, 15 (8-9)

V75-2: 1, 2, 3, 5 (8-9)

V75-3: 4 Cab Lane (7-6)

V75-4: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 (9-12)

V75-5: 1, 2, 3, 5, 8 (9-10)

V75-6: 4 Double Exposure (8-10)

V75-7: 1, 7, 8 (3-2)

2 160 rader/1 080 kronor.

Banfakta, Solvalla

Banförkortning: S

Längd: 1000 m

Bredd: 20,7 m (2140 m), 21,7 m (1640 m)

Upplopp: 196 m

Open stretch: Nej

Vinklad startbilsvinge: Nej

Källa: Svensk Travsport.

Startlistor:

V75-1, 2 140 meter volt

1 Anna Mauds Lassie - Kylin Blom O 0 1 2 0 7 14,1

2 Georgia Am - Eklundh A 1 2 3 8 1 13,7

3 Domingoa - Oscarsson K 0 1 3 1 0 14,4

4 Raja Ravina* - Östre O J 1 2 5 2 3 15,2

5 Juvelens Miss F. - Eriksson K 1 4 5 2 0 14,4

6 Joyful Trix - Kihlström Ö 1 2 1 3 0 14,7

7 La Mauresque - Westholm J 0 5 1 2 4 14,5

8 Erin Zet - Ohlsson U 1 6 0 1 1 14,3

2 160:

9 Beauty Wind - Goop B 2 3 6 1 0 14,4

10 Ava - Olofsson H 1 2 3 d 2 13,4

11 Arquana As* - Adielsson E 0 1 3 3 1 13,2

12 Ottilia Fri - Elias M 8 2 7 1 3 12,9

13 Qeen Roc - Djuse M A 6 7 1 1 6 13,5

14 Pappajonnys Ilse - Andersson O J 0 7 8 3 3 13,5

2 180:

15 Ultra Bright - Persson F 3 1 7 1 2 12,2

V75-2, 2 140 meter auto

1 Deal Done Zet - Kihlström Ö 1 1 d 4 2 12,9a

2 Credit to Love* - Torvinen J 1 1 0 d 2 12,0a

3 Astronascente Zac - Jepson C J 0 7 1 7 1 11,3a

4 Bone Hard Flash - Kontio J 1 6 7 2 6 11,5a

5 Rotate - Goop B 1 1 1 2 1 12,4a

6 Pantani* - Midtfjeld P O 2 1 2 3 0 11,4a

7 Scorpion's Madness - Örberg B 2 3 1 1 3 12,8a

8 Z.Boko* - Djuse M A 2 1 1 1 2 11,7a

9 Alpago W.F.* - Gocciadoro A 1 d 2 1 1 11,7a

10 Mandela Zon - Korpi J 5 3 1 2 2 13,2a

11 Power Blaster - Forss M 6 2 2 3 2 11,7a

12 Cash Cowboy - Adielsson E 3 0 2 4 1 11,8a

V75-3, 2 140 meter auto

1 Royal Navy Neo - Goop B 1 1 4 5 4 12,0a

2 Beartime - Jepson C J 1 1 d 2 3 11,0a

3 Mr Clayton J.F. - Djuse M E 3 4 2 d 4 11,2a

4 Cab Lane - Lennartsson P 1 0 1 1 1 10,8a

5 Mr Perfection - Oscarsson K 3 2 6 6 6 11,6a

6 Vikens High Yield - Kihlström Ö 0 5 7 1 0 11,0a

7 Jaguar Dream - Sjöström C 5 1 3 1 1 12,0a

8 Kaptah* - Adielsson E 2 3 3 1 6 10,9a

9 Kick Off Classic* - Eriksson C 3 7 1 2 6 11,0a

10 Balotelli Crown - Forslin H 3 1 5 2 5 10,9a

11 Ubiquarian Face - Kolgjini A 3 1 d 5 2 10,7a

12 Zio Tom Jet* - Djuse M A 2 d 4 4 4 11,2a

V75-4, 2 140 meter auto

1 Bravo Sabotage - Svedberg M B 6 3 1 1 1 12,3a

2 Halo Am - Djuse M A 0 4 1 1 3 13,6a

3 Kaelan F.Boko - Olofsson H 1 1 2 5 2 13,0a

4 Digital Process - Boel S 4 3 6 2 1 13,9a

5 Gogobet Sisu* - Djuse M E 2 d 1 1 4 12,6a

6 Magnificent Tooma - Goop B 1 1 4 2 2 12,9a

7 Versace Face - Kihlström Ö 1 1 1 2 2 14,5a

8 Cuenca - Westholm J 2 2 1 4 1 12,8a

9 Body n Soul* - Lenders M 1 0 0 1 2 12,7a

10 Venture Capital* - Nimczyk M 1 1 1 1 1 11,8a

11 Suarez - Adielsson E 5 3 1 1 0 12,9a

12 Flirting Diamond* - Uhrberg T 2 4 1 2 1 14,3a

V75-5, 2 140 meter auto

1 Rackham - Eriksson C 0 0 d 2 2 11,6a

2 Pere Ubu - Untersteiner P 3 7 1 d 1 12,0a

3 Otroligosåfin - Djuse M E 1 1 1 1 6 11,5a

4 Grinnebys Orion - Skoglund R N 2 2 1 3 8 11,4a

5 Oxidizer - Ohlsson U 1 1 2 1 4 12,1a

6 Sam the Man* - Gundersen M T 1 1 1 1 2 12,7a

7 Digital Class - Lennartsson P 6 1 1 6 d 11,5a

8 Easy Cash - Kihlström Ö 1 1 2 1 1 11,1a

9 Il Duce Boko - Elias M 7 2 3 2 2 12,1a

10 Eddy West - Sjöström C 1 0 1 1 2 12,3a

11 Rally Funny - Djuse M A 1 4 3 3 1 11,2a

12 Upstate Face - Kolgjini A 2 d 5 1 5 11,2a

V75-6, DD-1, 1 640 meter auto

1 Billie de Montfort* - Gelormini G 7 4 1 0 7 09,2a

2 Hevin Boko - Forss M 1 2 1 d 0 09,8a

3 Calina* - Ohlsson U 1 1 2 0 d 10,8a

4 Double Exposure - Kihlström Ö 1 1 2 2 6 09,2a

5 Dixie Brick - Kontio J 1 d 2 2 2 12,0a

6 Unique Juni - Adielsson E d 2 1 0 6 10,2a

7 Willow Pride* - Torvinen J 2 3 2 1 2 10,3a

8 Mellby Free - Goop B 1 3 2 2 6 09,7a

9 Dear Friend - Untersteiner J 2 1 1 1 0 10,4a

10 Allegra Gifont* - Gocciadoro A 0 1 1 2 1 11,7a

V75-7, DD-2, 3 140 meter volt

1 Maestro Crowe - Untersteiner J 1 1 1 1 1 13,7

2 Boston Wise L.* - Lennartsson P 0 1 1 1 1 11,6

3 Demon Ima - Untersteiner P 1 1 1 2 7 15,5

4 Digital Dominance - Adielsson E 2 4 1 1 1 14,4

5 Ol Dono Lengai - Djuse M A 1 1 1 1 2 14,5

3 160:

6 Ivory di Quattro - Skoglund R N 0 1 1 2 6 12,8

7 Born Unicorn - Goop B 2 2 3 1 1 13,0

3 180:

8 Who's Who - Kihlström Ö d 0 1 1 6 13,1

9 Jerry Mom* - Vercruysse P 0 3 4 4 2 12,8

10 Ble du Gers* - Midtfjeld P O 5 4 4 0 5 11,7

11 Velvet Gio - Ohlsson U 2 2 0 4 0 12,4

12 Pacific Face - Lubrano G 3 1 2 5 6 12,6

13 Vitruvio* - Forss M 3 0 4 0 d 11,9

14 Dragster - Malmqvist R 1 1 2 0 1 13,1

15 Wild Love - Oscarsson K 1 7 d 5 d 11,7


ANNONS: Här hittar du Sportbladets alla andelssystem under hela veckan. [Extern länk]


Publisert:

LÄS VIDARE

Elitloppet 2021– startlista, guide, fakta, tv-tider

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75-tips

V75-tips

V75

Trav

Hästar