Sportchefen: ”Det är allra högsta prioritet”

Vem tar över Berghs supergård för 45 miljoner? • Åbytravets förhoppning om framtiden: ”Stort intresse”

Uppdaterad 2022-10-27 | Publicerad 2022-10-26

Stjärntränaren Robert Berghs miljongård i Hajom ligger ute till försäljning.

Prislappen: 45 miljoner.

– Vi har varit i kontakt med en del tränare som fått privata visningar, runt fem stycken i alla fall, som alla har varit här och tittat, säger Åbytravets Jon Walter Pedersen.

Under sommaren stod det klart att 53-årige stjärntränaren Robert Bergh lämnar Åbytravet och flyttar hem till Sundsvall.

De senaste sju åren har Bergh varit verksam som proffstränare på banan i Mölndal.

Under tisdagen stod det klart att supergården i Hajom ska säljas.

Prislappen: 45 miljoner kronor.

– Det är skönt. Det har varit tre månaders väntan där man har sonderat med olika mäklare så det känns rätt innan man kör igång på riktigt, sa Bergh under tisdagskvällen till Trav365.

Sportchefen: “Vi har väntat”

Robert Bergh äger gården samtidigt som Åbytravet äger en majoritet av aktierna i det gemensamma driftbolag som tillkom 2016 då travbanan hjälpte Bergh att köpa Hajom.

Jon Walter Pedersen, tillförordnad vd och sportchef på Åbytravet, berättar om banans syn på försäljningen.

– Vi är väldigt angelägna om att gården fortsatt ska innehålla travhästar, det är allra högsta prioritet. Vi har väntat på att gården ska nå marknaden, först nu kan vi mer konkret arbeta med framtiden, säger Pedersen till Trav365.

”Stänger inte några dörrar”

Sportchefen fortsätter berätta om hur han ser på framtiden och det avtal som finns mellan Bergh och Åbytravet.

– Nu ägs gården av Robert Bergh, det måste man vara tydlig med men vi äger majoriteten av aktierna. Gården är ute till försäljning och det beror lite på vad Robert vill göra. Det skarpt läge och vi kan vi börja räkna på det, säger han till Trav365.

Hur behjälpliga kan Åbytravet tänkas vara vid en framtida försäljning?

– Banan stänger inte några dörrar för en framtida ekonomisk lösning, likt den som Robert Bergh gavs. Gården är väldigt komplett och vi, Åbytravet, har egentligen inte råd att förlora de här ställena. Jag hoppas att det blir en travtränare men vi (styrelsen) kommer inte försöka påverka alltför mycket, det måste kännas helt hundra för den som tar över.

– Men vi utesluter inte heller att ge en framtida tränare liknande möjligheter som Robert fick när han köpte Hajom 2016, vi kommer hjälpa till i den mån vi kan, vi är inte omöjliga. Gården kan användas för annat men den är gjord för trav.

En del av den stora travanläggningen i Hajom.

”Vill inte nämna några drömnamn”

Robert Berghs flytt är pågående och snart är det inte några hästar eller människor kvar på drömgården.

Men att att spekulera eller nämna några favoritnamn som skulle kunna ta över, det vill inte Jon Walter Pedersen ägna sig åt.

– Jag är inte helt säker på hur det ser ut nu men jag tror det finns ett femtontal hästar där och några skötare kvar. Vill inte nämna några så kallade drömnamn, det blir bara fel då jag inte pratat med dem om det, berättar han.

Har ni haft några tidiga privata visningar innan gården nådde marknaden?

– Vi har varit i kontakt med flera tränare, runt fem stycken i alla fall, som alla fått privata visningar, som alla har varit här och tittat. Det har varit ett stort intresse men återigen är det svårt att säga. Nu när gården finns på marknaden får vi se vad som händer berättar sportchefen och fortsätter:

– Man måste komma ihåg också att det är bistra tider och mycket osäkerhet i världen. Man vet aldrig, en möjlighet är att hyra ut det om inte Robert får sålt, men det är för tidigt att säga.

Möjligheten för Åbytravet att köpa ut Robert Bergh helt finns, men det har aldrig varit en tänkbar lösning.

– Det skulle vara teoretiskt möjligt men det är inget som varit aktuellt för oss då det i princip är omöjligt att få förvärvstillstånd. Det ges nästan aldrig och har inte då heller varit ett alternativ för oss.

Robert Berghs gård i Hajom ligger ute till försäljning för 45 miljoner. Nu hoppas Åbytravet att en travtränare tar över.

Gavs privat visning: “Yppersta klass”

En av de tränare som varit på plats i Hajom för att titta på anläggningen innan den nådde marknaden är Oscar Berglund, 29-årig proffstränare på Östersundstravet, som den närmsta tiden troligen måste lämna sin egen träningsverksamhet.

– Jag kan bekräfta att jag varit och besökt Roberts gård i Hajom. Det är som alla vet en anläggning av yppersta klass som är ritad och väl genomtänkt av en av Sveriges bästa tränare vilket märks väl när man besöker den. Just nu är det inte aktuellt för mig, men jag är säker att den som förvärvar gården i Hajom skapat sig förutsättningar för att lyckas med sin verksamhet, berättar han för Trav365.

Kan det ändå vara aktuellt med en flytt till Hajom?

– Jag vill helst inte kommentera mer kring eventuella flyttplaner för mig just nu, det är mycket spekulationer utifrån men frågor som dessa håller vi helst internt i stallet.

– Jag är också mycket nöjd med min tillvaro idag och har fullt upp med att fokusera på att förbereda oss för en lång vinter i Östersund. Vad som händer framöver kommer visa sig så småningom, man vet aldrig vad framtiden har att erbjuda.

Här kan du se annonsen på gården. [OBS: EXTERN LÄNK]

Följ ämnen i artikeln