”Helt otroligt, vet inte vad jag ska säga”

Amatörstallet med två finalhästar • Här är finalfälten i Breeders’ Crown

Av: Sportbladet.se

Publicerad:
1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
En lycklig Samu Sundqvist med Selmer I.H. och Mika Forss efter segern.

Startlistorna är spikade inför årets sista storloppsdag.

Söndagens Breeders’ Crown-semifinaler på Solvalla såg flera favoriter som höll, men också nya kandidater till kulltoppen.

– Det är helt otroligt. Det kan inte bli så här bra, jublade Malin Viklund i Stall Ratu som tog full pott med sina två hästar.

Ingemar Hultqvist från Umåker driver landets proffsigaste amatörstall.

Med lärlingarna Samu Sundqvist och Malin Viklund anställda för att ta hand om blott åtta hästar har resultaten varit smått fenomenala under året.

Seger i var tredje start är något som landets största tränare bara kan drömma om och på söndagen kom kvittot på att superamatörerna kan konkurrera även i de tuffaste årgångsloppen.

Att syskonen Selmer I.H. och Eva I.H. båda lottats till svårast tänkbara utgångslägen spelade ingen roll.

Körande Mika Forss styrde målmedvetet fram utvändigt ledaren varpå hästarna helt enkelt visade sig tuffast.

Treårige Selmer I.H. fick tävla skolöst och tackade med att trycka sönder Da Pepperboy.

– Hästen gör vad vi tänker att han ska göra varje gång. Första gången barfota var lite problem, men han klarade att trava hela vägen, berömde Forss medan Sundqvist fyllde i:

– Hästen såg fin ut. Vi fick den effekt barfota som vi sökte.

När storasyster gjort om bedriften var det Malin Viklund som fick kliva fram och ta ovationerna.

– Det är helt otroligt, jag vet inte vad jag ska säga. Det kan inte bli såhär bra. Det bara snurrar just nu, hästarna har varit fantastiska, sade Viklund som fått hämta ut de avskydda nummerbrickorna 8 och 12 inför tävlingarna.

- Det är klart att man inte blev så glad när startlistorna kom. Vi fick ta några extraväxlar idag som vi tänkt spara, men det visade sig att de gav effekt.

I finalerna på Sundbyholmstravet om två veckor är det istället två vojlockar med ”3” som väntar vilket kan bädda för att stall Hultqvist står inför sitt stora genombrott i klassiska sammanhang.

Häst hängde över staketet

Tävlingsdagen fick en dramatisk och otäck start då Hevin Boko kastade av Johnny Takter och kom lös på banan.

Efter att ha skenat två varv svängde hästen plötsligt rakt ut mot publikplats och blev hängande med frambenen över staketet. 

Det tog flera minuter innan man fått loss hästen som kunde lämna banan för egen maskin. Hevin Boko drabbades skrubbsår och togs vidare till hästkliniken på Solvalla för vidare undersökning.

Johnny Takter klagade på smärtor i armbågen, men kunde fullfölja tävlingsdagen.

Det avblåsta loppet kom igång 20 minuter efter utsatt tid och dominerades som väntat av Jerry Riordans Vamp Kronos och Christoffer Eriksson.

Även Fredrik Perssons stochampionatsvinnare Ultra Bright fick husera i spets och levde upp till förväntningarna som förstaseedad.

– Det ska bli spännande att köra finalen. Hästen kändes som hon gjorde inför Stochampionatet, hon är tillbaka, sade Persson.

Coin Perdu utslagen

Örjan Kihlström använde samma segerrecept bakom Dibaba, vilket gav Roger Walmann en tränardubbel då även Caddie Lisieux visat sig från sin bästa sida, och satte sedan fingret på varför dylika semifinaldagar inte alltid blir de mest dramatiska.

– I försöksloppen är ofta de här favoriterna lite bättre än de andra och många är glada att lifta med och försöka vara tvåa. Man får lite gratis, men det blir värre i finalen.

En som inte nöjde sig med att lifta med var däremot Per Lennartsson som svarade bestämt i ledningen när Coin Perdu kom upp på utsidan.

Och visst fanns det täckning, Hazard Boko lämnade storfavoriten som snöpligt galopperade bort en finalplats kort före mål.


ROBIN JOHANSSON/KANAL75

Publicerad:

LÄS VIDARE