Sålde V75-favoriten – utan att äga hästen

Madelene Wiksténs häst Crazy First Love både vann på V75 – och hamnade mitt i en brottsutredning: ”Det är viktigt att varna andra om detta”

Crazy First Loves V75-seger i lördags var odramatisk men förspelet dagarna innan var allt annat än så.

En bedragare hade nämligen ”sålt” hästen utan ägarens vetskap och köparen hade betalat.

– Personen ifråga anade att han blivit blåst. En polisanmälan är gjord, säger ägaren Madelene Wikstén till Trav365.

Madelene Wiksténs Crazy First Love tog under lördagen sin allra första V75-seger och motsvarade spelarnas förväntningar som en av loppets två favoriter. Dagarna innan fick dock ägaren av ett minst sagt oväntat samtal från en person som påstod att han köpt hästen. Kruxet: Crazy First Love var inte till salu.

– Jag minns inte exakt när jag fick samtalet men det var i tisdags eller onsdags. Det var en äldre herre som ringde och frågade om papper på ägarbyte. Jag svarade att han inte är till salu och aldrig kommer att bli det. Personen ifråga hade det på känn, att han blivit blåst, och blev väldigt uppgiven. Det handlade ju trots allt om en V75-favorit och då är det inga små pengar vi talar om, säger Madelene till Trav365.

Vet du hur mycket han betalade?

– Nej, det ville jag inte fråga då han var så besviken, men en polisanmälan är gjord och fallet har lämnats vidare. Hur köparen hade blivit kontaktad vet jag inte.

Har du hört talas om något liknande?

– Det har jag, och bland annat av personen som misstänks för det här brottet. Vad jag har förstått har han till och med suttit inne, men det är hörsägen. Det hela är olustigt för mig som äger hästen. Tänk om någon som råkar ut för något liknande åker till stallet och berättar för tränare eller skötare att de är där för att hämta hästen? Det är inte alltid så lätt för dem att hålla reda på sådant, så jag kontaktade Robert Bergh direkt och meddelade honom att hästen inte har sålts.

”Jag tycker synd om mannen”

Madelene är mån om att förvarna potentiella framtida offer att vara extra försiktiga när de blir kontaktade om liknande hästköp.

– Man måste kontrollera att betalningsmottagaren stämmer, i det här fallet är det jag som står som ägare på ST (Svensk Travsport). Offret borde ha reagerat på detta men samtidigt fick han väl veta att säljaren sålde hästen på uppdrag av oss, och då är det inte lätt att vara helt säker. Det är jättetråkigt att man inte ringde mig innan själva pengaöverföringen genomfördes. För offret blev det ju bråttom eftersom han ville få igenom köpet innan lördagens start, och på så vis få in eventuella prispengar.

Wikstén berättar vidare att ett säkrare sätt att genomföra en hästaffär är via auktioner. Om man mot förmodan önskar handla på annat vis så är det av yttersta vikt att kontakta rätt personer, både ägare och tränare till hästen ifråga.

Hur tror du detta kommer att sluta?

– Det är jättesvårt att sia om. Jag hoppas att offret får tillbaka sina pengar och det måste kännas extra surt när hästen går och vinner på V75... Det får ju dubbel effekt på det hela. Jag tycker synd om mannen.

Har du hunnit lägga detta bakom dig?

– Jo då, sådant här bryr jag mig inte om. Det är som det är. Jag har kvar min häst men känner att det är viktigt att förvarna andra om detta, så att de är mer försiktiga. Sådant här förekommer och det måste nå ut till folk.

Firade V75-segern i fjällstugan

Hästen ifråga verkar dock ha tagit uppståndelsen med ro och stod för en imponerande insats.

– Det var jätteroligt då vi har haft skador på honom. Han var väldigt bra som unghäst hos mig dessförinnan. Det är så kul när allt faller på plats då vi vet hur bra han egentligen är. En V75-seger är jättestort för mig, men några glädjetårar blev det inte. Vi har ju många hästar så jag är härdad.

Själva loppet avnjöts i fjällstugan och det var klackarna i taket. Dagen innan hade man dessutom firat lilla pappa som fyllde år. Be dock inte Madelene uppge åldern på far sin.

– Bra fråga. Nästa. Det har jag redan glömt, avslutar hon.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!