Proffsets miljondrag: ”Jag har en bra känsla”

Fredrik Perssons bästa tips inför onsdagens V86-jackpott på skrällbanan: ”Spela på den bästa hästen – det spelar ingen roll vilket spår den har”

Jackpott på V86 på Tingsryd. Sveriges enda milebana med ett upplopp som mäter 300 meter.
Jackpott på V86 på Tingsryd. Sveriges enda milebana med ett upplopp som mäter 300 meter.

Onsdagens V86-omgång spetsas med hela 15 extra miljoner i åttarättspotten.

Fredrik Persson delar med sig av sina tankar om vad man som spelare ska tänka på – och bjuder på en skrällidé.

– Duchesse W.F. har tränat väldigt starkt och jag har en bra känsla för henne, säger Fredrik.

Onsdagens V86-tävlingar bjuder på många sköna jackpottmiljoner. Närmare bestämt 15 till antalet, och det är för ovanlighetens skull milebanan Tingsryd som står för värdskapet.

När man nyligen körde GS75 där duggade skrällarna tätt och när krutröken lagt sig hade bara ett system överlevt. Den spelarens belöning? Tio miljoner.

Vad är det då som gör Tingsryd så svårlöst för spelarna? Och vad ska man tänka på när loppen analyseras? Trav365 fick sig ett snack med Fredrik Persson, som gärna tävlar och vinner på Tingsryd, om vad som gör banan annorlunda.

– Leta upp och spela på den bästa hästen i loppen, det spelar ingen roll vilket spår den har. Starka hästar, gärna sådana av fransk typ, som tål att gå en bit gynnas av banan, samt sådana som annars har problem med snäva kurvor, berättar Fredrik.

Spets inget måste på Tingsryd

Banan har som bekant Sveriges längsta och mest utslagsgivande upplopp med sina 300 meter. Hur skiljer sig taktiken för en kusk jämfört med på övriga banor runt om i landet?

– Grejen är den att man inte behöver vara så där fruktansvärt offensiv från start för att hitta position. Kör du på hästen mjölksyra i början så får du betala för det till slut. Det är inte lika avgörande att komma till ledningen, inte alls. Då är det bättre att ta upp och lägga sig som trea, fyra. Procenten spetsvinnare bara måste vara lägre än på andra banor.

Fredrik beskriver således att man som spelare inte behöver stirra sig blind på vem som framhålls som spetsfavorit i media. Att som kusk besöka Sveriges enda milebana innebär nya utmaningar och här kan definitivt orutinen skina igenom.

Händer det att man som kusk kör för tidigt?

– Det tror jag, framför allt de som inte tävlat där så ofta. Det är en fördel att spela på kuskar som har Tingsryd-vana, det tror jag.

Så man ska lira på dig?

– Japp!

”Det är fantastiskt roligt”

Hur är det egentligen som kusk att tävla på Tingsryd?

– Det är fantastiskt roligt! Om du hamnar fel på andra banor så kommer du ofta inte till senare i loppen. På Tingsryd har du alla möjligheter att vara med, och har du en bra häst så får du utdelning. Problemet är kanske att det inte är lika roligt att titta på som publik. Man är så långt ifrån alltihopa och det behövs nog en kikare för att följa loppen.

Persson trivs således alldeles förträffligt på milebanor och kan, efter en andraplats med Monark Newman sommaren 2020, bland annat skryta med den tangerat snabbaste löptiden på Tingsryd. Då gick hans häst i mål på snabba 1.09,3/1 609 meter – vilket är samma tid som Etonnant sprang i mål på i Elitloppet.

Hur snabbt kan man egentligen springa på Tingsryd, tror du?

– Eftersom det inte körs tävlingar där så ofta krävs det mycket vatten. Antingen att banpersonalen har vattnat rikligt, eller att det har regnat. Det resulterar i bra tider. Annars kan det bli lite lösare och mjukare, fast banunderlaget är ändå skonsamt för hästarna och det ser man på klassen på det som anmäls. Många vill starta här.

Fredrik slår ett slag för att det ska tävlas oftare på banan ifråga, och han ser verkligen fram emot dagen då Tingsryd får göra debut i V75-sammanhang. Men först ska det avverkas V86 denna onsdag och Kalmar-tränaren selar ut sammanlagt fem hästar inom spelformen.

Persson bjuder på en V86-skräll

Givetvis bad vi gentlemannen om hans bästa chanser inför det som komma skall. Han bjuder bland annat på en högoddsare som i skrivande stund endast är streckad på sex procent av de inlämnade systemen.

– Jag tror mycket på Braddock i V86-2 som trivs väldigt bra på banan. Dessutom passar spåret och motståndet väldigt väl. Det är min bästa chans.

– Sedan nämner jag även Duchesse W.F. i V86-4 som jag också tror kommer att passa på Tingsryd. Hon är stor och fin i gången, har tränat väldigt starkt och jag har en bra känsla för henne, avslutar Persson.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln