Mejla

Michael Carlsson

”En startkatapult – är den bästa GS75-spiken”

Michael Carlssons GS75-tips – lopp för lopp • Söndag 1 augusti

Romantico och Robert Bergh är bästa spiken på Åmål.
Romantico och Robert Bergh är bästa spiken på Åmål.

Grand Slam 75 avgörs på Åmåls 800-metersbana och dagen till ära körs loppen i högervarv.

Robert Bergh har bästa spiken på miljonspelet då startkatapulten Romantico har en lämplig uppgift.

Det blir bombardemang till ledningen – som är guld värd i Åmål – och sedan är det slut över den korta distansen.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på GS75. Spelstopp: 15.00 [Extern länk]


GS75-1

Ett stolopp inleder där Jatzy Jazz får tipsettan i kraft av att det startsnabba stoet har läge för ledningen. Därifrån vann hon ett billigt lopp näst senast i en snabb avslutning och får hon bestämma en bit så kan hon bli svårfångad över Åmåls korta upplopp. Det kan även bli jänkarvagn för första gången vilket känns spännande. M.T.One Wish har inte vunnit på länge men var klart godkänd i sin comeback som trea mot klart bättre hästar än hon möter här. Borde också vara framflyttad formmässigt med loppet i kroppen och borde ha bra chans att kunna ta sin första seger på länge. Hera Sisu är Carl Johan Jepsons val i loppet och hästen vann senast efter en smörresa i rygg på ledaren. Formen sitter där och stoet räknas tidigt även här trots bakspåret. Sista strecket får Golden Evasion som inte fick fritt till slut senast och gick i mål med sparade krafter i Norge.

GS75-2

Björnemyr Dennis vann sex lopp på tio starter i fjol men är ännu utan seger i år. Han har dock varit ute i tuffa gäng och senast avslutade han bra som femma i V75 i Årjäng. Har det bästa läget nu av de mest betrodda hästarna i loppet vilket kan fälla avgörande och första årssegern kan vara ett faktum. Gomnes Faks är favorit från spår elva och från ett bättre läge hade det varit en given tipsetta. Hästen är van att vinna och tog sju segrar i fjol på 18 starter och har vunnit fem lopp i år på nio försök. Kan mycket väl runda samtliga om det klaffar. Ramstad Kristian är även han en vinnarhäst med fem segrar i fjol och två i år på fem starter. Gjorde ett bra intryck vid spetssegern senast på Leangen och är given i segerstriden här trots bakspåret.

GS75-3

Öppet lopp där nästan vem som helst kan vinna känns det som, om nu inte Mellby Ia sköter sig, tar ledningen och sedan anför runt om. Senast galopperade hon utvändigt om ledaren halvvarvet kvar och var inte tom i det läget. Gången innan dess var hon duktig som tvåa från spets på Solvalla. Nu är det ett ihåligt gäng och över den korta distansen torde det var bara chans till spets och slut - om hon travar hela vägen. Wilhelm Tell är också startsnabb och även om han inte håller upp ledningen från innerspåret så lär han få en fin resa därifrån. Inte ofarlig då med lucka till slut. Global Billboard vann näst senast på Åby för Dagfinn Aarum som på nytt sitter upp i sulkyn och som blir att räkna med felfri. Hästen är ojämn i sina prestationer och galopperar en del, men sköter han sig har han definitivt fart för att vinna här. Senast var han inte helt hundra och är åtgärdad efteråt och tränaren Magnus Jakobsson räknar med en fin insats om hästen sköter sig.

GS75-4

Atlas Font är en segervan häst som har vunnit sju lopp och som övertygade vid segern i sin förra regi då han svepte fältet på Jägersro och höll undan i en snabb avslutning. Senast gjorde han debut för sin nya tränare Magnus Dahlén men fick det inte alls att stämma och galopperade upprepat. Då tävlade hästen barfota runt om vilket han har gjort en gång tidigare och även då blev det galopp. Därför återgår man till skor runt om nu och dessutom blir det jänkarvagn den här gången istället för vanlig vagn som senast. Fartmässigt är han bästa hästen i fältet och felfri är det en toppchans. Det finns dock ett litet frågetecken efter senaste insatsen och jag väljer att dubbla systemet med Raj’s Oh Lord. Han vann ett billigt lopp smått överlägset från ledningen senast med krafter kvar och tussarna kvar i öronen. Hästen är snabb ut bakom bilen och Mikael j Andersson i sulkyn från ett bra läge med en startsnabb häst brukar innebära ledningen. Då kan det bära hela vägen i Åmål om favoriten på nytt gör bort sig.

GS75-5

Öppet lopp och favorit är Princess of Aloha som tränas av duktiga David Persson som har full form på stallet. Den här hästen är lite känslig i munnen om man måste ta i henne, och nu kommer David att byta bett på hästen för att öka chansen till felfritt lopp. Senast blev det galopp men seger gången innan och sköter sig hästen kan hon vinna. Läget med innerspår är dock ingen hit och speciellt inte i Åmål så hon riskerar att bli över från start. Men säkra Carl Johan Jepson har löst värre saker tidigare. Spinofhope L.B. har bara vunnit ett lopp på 20 starter i karriären men hon visade fin form senast då hon sköt till vasst efter en sen lucka. Är snabb ut bakom bilen och ska nu tävla barfota runt om för första gången i karriären. Det kan vara ledning runt om för Micke J. Sugar Fine Lady vann direkt i comebacken i nygammal regi senast efter att ha varit i Norge i ett år. Stoet fick fritt mitt på upploppet efter en invändig resa och spurtade till seger. Då tävlade hon barfota runt om men nu blir det skor fram och barfota bak.

GS75-6

Här litar jag på Robert Bergh och att han bombar till ledningen med Romantico och leder runt om över den korta distansen. Hästen är väldigt startsnabb och brakade till ledningen från spår åtta bakom bilen på Axevalla näst senast. Då återkom han efter ett två månader långt uppehåll och höll emot klart godkänt som trea bakom bra hästar. Senast hade Romantico spår tolv i Årjäng och kom aldrig in i matchen och loppet var tidigt kört. Han försökte i spåren till slut men var utan chans att nå fram. Den här uppgiften ser skräddarsydd ut och från spår sju kommer inte Robert Bergh att vara snäll utan lär trycka av rejält från början och det lär bli synd om den som svarar. Romantico till spets efter en bit och sedan torde han bli mycket svårfångad över kort distans i Åmål. Han har varit ute och mött betydligt tuffare motstånd än vad han möter här och med två lopp i kroppen är det toppchans.

GS75-7

Det kan mycket väl bli Robert Bergh även avslutningen och jag väljer att gardera favoriten Karat Band med Västerbo Lexington. Han är härdad i V75 under våren och sommaren där han minst sagt har varit jämn och säker. Han har bland annat varit tvåa från spår tolv och med undantag för favoriten så möter han betydligt enklare motstånd här. Man kan exempelvis nämna att han har tampats mot en stjärna som Aetos Kronos. Fjolårets derbyfinalist torde ha en bra chans att spräcka segerrnollan från ett fint läge och han är snabb ut bakom bilen. Favoriten Karat Band vann den här tävlingsdagen i fjol i Åmål och återkommer nu efter ett uppehåll då han har blivit kastrerad. Åke Lindblom meddelar att han har kört ett provlopp med hästen efter 1.15,5 full väg och att hästen känns smidigare nu än tidigare. Karat Band är mycket startsnabb och visade i fjol att han gillar högervarv. Lyser inte ringrosten igenom alltför mycket så kan det bära hela vägen. Men med tanke på att han trots allt inte har startat på fyra månader, och att Västerbo Lexington kontinuerligt har varit ute och gjort det bra i tuffa V75-lopp, då dubblar jag systemet.


ANNONS: Här kan du ta rygg på Sportbladet-experternas andelssystem på GS75. Spelstopp: 15.00 [Extern länk]


Söndagens tre hetaste tips


5 Spinofhope L.B. (GS75-5)

Riktigt vass spurt som trea senast efter sen lucka. Första barfota runt om och vinner när som helst.


7 Romantico (GS75-6)

Två lopp i kroppen. Bombar till ledningen och leder runt om över den korta distansen.


3 Västerbo Lexington (GS75-7)

Är V75-härdad där han har gjort det bra mot stjärnor som Aetos Kronos. Fjärran av det motståndet här och borde kunna ta första årssegern.

Michael Carlssons GS75-system

GS75-1: 3–6–10–5 (1–7)

GS75-2: 3–11–10–6–9 (12–2)

GS75-3: 2–6–1–3 (10–5)

GS75-4: 3–4 (10–6)

GS75-5: 5–1–3–9 (8–7)

GS75-6: 7 Romantico (10–3)

GS75-7: 3–1 (6–11)

1280 rader/1280 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!