”Mina hästar brukar gå bäst det andra halvåret”

Holländske topptränaren Jeroen Engwerda jagar nya V75-segrar • Berättar om chanserna: ”Haft dålig form”

Holländske stortränaren Jeroen Engwerda skickar flera hästar till Sverige – bland annat på V75.
Holländske stortränaren Jeroen Engwerda skickar flera hästar till Sverige – bland annat på V75.

60-årige succétränaren Jeroen Engwerda har skördat stora framgångar på svensk mark.

Nu skickar han tre hästar till V75 på Axevalla som alla blir hårt betrodda.

– Jag är bara försiktigt optimistisk den här gången då resultaten inte varit så bra den senaste tiden, säger han till Trav365.

Under helgen avgörs V75 från Axevalla.

Banan på Skaraslätten arrangerar traditionsenligt sitt Trippeltrav där de flesta ser allra mest fram emot söndagens storlopp StoChampionatet.

Men redan under lördagens ordinarie V75-omgång riktas travets blickar mot den västgötska travovalen med Sveriges längsta upplopp – 227 meter.

En av de som spänner bågen högt är den holländske stortränaren Jeroen Engwerda. 60-åringen har ett nära samarbete med kusken Rick Ebbinge och tillsammans selar de ut tre hästar på det stora streckspelet.

”Inte haft den rätta formen”

Men hur är det egentigen ställt med formen? Kan det stora spelarkollektivet räkna med att proffstränarens hästar är lika bra som de brukar vara på svensk mark?

De senaste årens höga segerprocent bidrar till högt förtroende men Engwerda vill betona att han denna gång är en aning reserverad.

För Trav365 berättar han om förutsättningarna.

– Vintern för vår del var ändå okej men våren har varit riktigt dålig. Hästarna har inte presterat på topp och den rätta formen har inte funnits där. Men jag har varit med så länge så jag stressar inte upp mig för det utan jag vet att mina hästar brukar gå bäst det andra halvåret. Nu känns det som att de är på gång men jag tror ändå at det fattas en del. Hästarna känns bra i träning men kommer det att räcka mot svenskt motstånd, det kan jag inte svara på. Hästarna reste till Sverige under torsdagen, säger han.

”Skulle aldrig spika”

Redan i den inledande avdelningen på V75 (V75–1) startar den åttaårige Sverige-bekantingen Gustafsson.

Silverdivisionen från spår tre bakom bilen blev optimalt – över distansen 1 640 meter.

I skrivande stund har de tidiga V75-spelarna gjort honom till knapp favorit.

– Det är svårt att säga hur han kommer att räcka till och prestera. Han känns normal i träningen och är snabb den första biten. Läget är perfekt och jag tror kusken Rick Ebbinge kommer ladda det som går. Men jag är medveten om att det svenska motståndet är tufft och jag skulle aldrig spika honom, så mycket kan jag säga. Jag tror på en bra insats och då han hade varit ifrån inför förra starten borde han gått fram en del, berättar Jeroen Engwerda.

Rick Ebbinge kör samtliga hästar från Jeroen Engwerdas stall på V75 från Axevalla.
Rick Ebbinge kör samtliga hästar från Jeroen Engwerdas stall på V75 från Axevalla.

Jättefavoriten: ”Ingen toppform”

Lite senare under eftermiddagen startar segermaskinen och snackhästen Zion Font i ett klass I-försök (V75–5).

Distansen är 2 140 meter och den sexårige valacken har dragit spår fem bakom bilen.

Han är spelad på över 40 procent av de tidigt inlämnade V75-kupongerna och tränaren låter både nöjd och en aning skeptisk.

– Jag trodde han skulle få en jättebra säsong förra året då han startade i Sverige. Men vi tvingades stryka honom och sedan följde en operation som satte stopp för honom och han blev borta hela året. Han har kommit tillbaka i vinter och det är en klasshäst som vunnit mycket och har skyhög kapacitet.

– Han har inte någon toppform utan behöver fler lopp i kroppen för att nå dit men jag vill betona att han har mycket högt kunnande. Jag kan inte motståndet utan det överlåter jag till kusken. Även han är snabb ut och det är en häst jag gillar väldigt mycket, men svårt att säga hur han räcker till med nuvarande form.

Jeroen Engwerda och Rick Ebbinge har de senaste åren skördat stora framgångar på svensk mark. Dags igen?
Jeroen Engwerda och Rick Ebbinge har de senaste åren skördat stora framgångar på svensk mark. Dags igen?

”Trodde han skulle bli en superstjärna”

Den tredje och sista av Engwerdas V75-hästar är Velten Versailles. Den sexårige hingsten var strålande för två år sedan i Sverige och radade upp segrar på V75.

Hästen startar i V75–6 från spår tre – distansen 2 140 meter med bilstart.

Men här är den 60-årige holländaren mycket tydlig med att det inte är samma form på honom som i slutet av 2018 och 2019.

– Senast blev han diskad för orent trav och jag blev förvånad för han brukar inte göra så. 2019 var han otroligt bra och många trodde det skulle bli en superstjärna men sedan opererades han och är nu ibland lite rädd för att kämpa i loppen. Han har hög kapacitet men är inte lika bra nu som tidigare år. Men samtidigt tycker jag att det är på väg åt rätt håll. Vi funderar även på att låta honom gå i en amerikansk sulky för första gången.

Det låter som att det är svårbedömt hur hästarna ska räcka till och i vilken form de har för dagen?

– Ja det är så jag ser det också. Jag är optimistisk och de kan vinna men det är en försiktig optimism med mycket reservation. Jag litar fullt ut på kusken Rick Ebbinge som kan motståndet bättre än jag. Han är otroligt skicklig men att formen är på väg åt rätt håll, det är jag säker på, men om den räcker till, det är svårt att säga. Jag vet helt enkelt inte om de har tuffheten som krävs just nu, jag hoppas det men jag vill ändå få det sagt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN