Carlsson: Vem ska kunna stoppa honom?

Carlsson: Han flyger mot ny triumf

Aetos Kronos spikas på Grand Slam 75 i dag

Dags för uttagningslopp till korta E3 och toppsport på Grand Slam 75 i dag.

Jag litar på världsrekordhållaren Aetos Kronos – som var helt fenomenal senast efter ett enormt slutvarv.

Lika imponerad var jag över Global Adventures insats efter den makalösa
duellen mot Power. 

Det är återigen dags för landets bästa treåringar att visa upp sig. I eftermiddag är det uttagningslopp till korta E3 på Bergsåker och dessa dominerar på Grand Slam 75.

 Sporten är i högsätet och det ser favoritbetonat ut i flera lopp, men vi provar att
fälla några av ”lamporna” och vi vet av erfarenhet att treåringarna utvecklas olika och i rask takt. Rätt som det är kommer det en och annan smällkaramell och de ska vi såklart vara med på.

Aetos Kronos och Mascate Match var E3-vinnarna över medeldistans i slutet av
juni då de imponerade stort. Nu är båda stjärnorna med igen när det gäller E3 över sprinterdistans och båda är storfavoriter. 

Jag spikar en av dem och provar med att gardera den andra. Tycker mig ha en ännu bättre spik, även om den är ”megalampa”.

Vi bjöds nämligen på en av årets häftigaste dueller på Bergsåker nyligen. Det var när Global Adventure och Power stred sida vid sida 1 400 meter och det var tävling på hög nivå. Onekligen uppfriskande och sånt vill man se mer av! 

Ledande Global Adventure fick obarm-härtig press av utvändige Power. Robert Bergh bjöd verkligen upp till dans och Power kunde verkligen dans – men Global Adventure bara svarade. 

Duon lämnade fältet och konkurrenterna var akterseglade med nästan 100 meter. En härlig fight där Global Adventure vägrade att ge sig, men tapperhetsmedalj till Power som stred ända in i kaklet.

Nu är Svante Båths stjärna blytung favorit i Grand Slam 75-inledningen, men måste vara sjuk eller galoppera bort sig för att förlora. 

Global Adventure har vunnit tio av tolv starter och är obesegrad felfri. Galopperna har oturligt nog kommit i två storlopp, Svensk Uppfödningslöpning och E3-finalen. Nu har han chans att revanschera sig genom att kvala in till den korta E3-finalen.

Får sällskap på systemet

Det fortsätter med en blytung favorit även i den andra avdelningen. Mascate Match var helt överlägsen när hon vann sin E3-final och det finska stoet har vunnit sju lopp på åtta starter för Pekka Korpi. 

Mycket möjligt att hon dundrar till ledningen igen, men det är spår sju och startsnabba konkurrenter invändigt så hon får sällskap på systemet.

Jag har haft ett gott öga till No Limit Queen och släpper inte henne nu från ett kanonläge. Hon spurtade bra senast och nu vankas det återigen barfota bak.

Vi avhandlar den andra spiken på GS75 och trots spår åtta över kort distans tvivlar jag inte på Aetos Kronos. 

Jerry Riordans flygmaskin var helt otrolig när han vann E3-finalen – det ska normalt inte gå att plocka in så många längder som han gjorde på ledande Bythebook.

Men Aetos Kronos är en av Riordans tre mest speediga hästar som han har tränat och via 1.07,5 sista 700 metrarna fångade han in Bythebook kort före mål. 

Aetos Kronos putsade då sitt tidigare världsrekord från när han vann Treåringseliten och vann nu på 1.11,8/2 140 auto. 

Frågan är om han inte är mogen att springa en 1.10-tid nu över kort distans och jag kan inte se vem som ska svara när Johan Untersteiner kommer stormande med speedkulan.

Kanske spets runt om

Zola Key var trea i E3-finalen och är favorit i den tredje avdelningen från spår två bakom bilen. Är snabb ut och får en fin resa härifrån, kanske spets runt om. 

Belker är fortfarande svårbedömd efter genomklappningen i E3-finalen då han led av vätskebrist. Visade senast som fyra att han är på gång igen, men knappast i toppform redan nu och har spår långt ut bakom vingen.

Plockar även med den lägesgynnade och startsnabba duon Västerbo Crusch, samt B.W.T. Echo, där den sistnämnde är van vid tufft motstånd och var tvåa bakom snackhästen Fort Knox senast.

Global Amazone är favorit i GS75-4 och hon var mycket tapper som trea i E3-finalen för ston senast. Men det är lite svårbedömt hur det här loppet blir kört med flera startsnabba i det främre ledet. 

Streckar därför ett gäng och varnar för Mattias Djuses Dior Ima som är helt bortglömd. Lopp i kroppen efter ett uppehåll och spurtade då bra i skymundan i en snabb avslutning. Kom ihåg att Dior Ima vann ett lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie i våras.

Mer Djuse i GS75-6 där Solvalla-tränaren kan ha en vinnare i Global Allegiance. Gå in i lopparkivet och kika på senaste starten på Valla då stoet flög fram över upploppet efter en avslutning på 1.10 sista 700 metrarna. Mitt drag, kan vara en chansspik. 

Det är flera startsnabba hästar, som favoriten Alaska Dany och Ies Elisabet, som är mycket kvicka ut. Global Allegiance kan därmed få en skön ryggresa och spela ut den sylvassa speeden till slut.

Ett kallblodslopp avslutar omgången och bryter av E3-försöken. Frågan är om man kan lita på Järvsömalla. Hästen är startsnabb, har perfekt läge och vann i senaste starten från ledningen. Nu har han lopp i kroppen dessutom, men det finns flera motbud och jag sitter tryggt med dem om favoriten inte står hela vägen hem.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1:6 Global Adventure (1–3)

GS75-2:7–2–3 (1–10)

GS75-3:2–7–4–1 (6–9)

GS75-4:4–7–1–10–5–8 (3–9)

GS75-5:8 Aetos Kronos (3–5)

GS75-6:5–6–2–8 (11–12)

GS75-7:1–5–10–4–2 (7–8)

1 440 rader/1 440 kronor

Följ ämnen i artikeln