”Ingen anledning att inte fortsätta tävla”

Så jobbar Svensk Travsport i spåren av Corona

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.
Foto: TR BILD
Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.

Danmark, Norge, Finland och Frankrike har gjort det: stoppat alla travtävlingar.

I Sverige körs loppen vidare – fast utan publik.

– Just nu ser vi ingen anledning att inte fortsätta att tävla, säger förbundets sportchef Petter Johansson till Trav365.

Corona-viruset lamslår hela världen och det mesta ställs in.

I förra veckan meddelade Svensk Travsport att all publik på de svenska travbanorna stoppas.

Däremot går loppen vidare som vanligt – men med strikta rekommendationer.

– Vi följer de riktlinjer och de direktiv som Folkhälsomyndigheten ger och informerar våra travsällskap, aktiva och funktionärer med flera. Vi valde redan direkt att ta det ett steg extra i och med att vi valde att köra helt publikfritt., säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson till Trav365 om informationsflödet som ständigt förnyas.

”Vill ge en säker arbetsplats”

Norge, Finland, Danmark och Frankrike har alla beslutat att ställa in samtliga travlopp tills vidare. Ett sådant scenario ser inte Petter Johansson framför sig – i dagsläget.

– Vi följer de riktlinjer som ges. Just nu ser vi ingen anledningen att inte fortsätta att tävla. Vi arbetar tätt ihop med travsällskapen och de aktiva och informerar för att minska chansen till smittspridning. Vi vill ge de aktiva en så säker arbetsplats som möjligt.

Ni vidtog snabba åtgärder genom att stänga ute publiken direkt, var det en självklarhet för er att direkt dra i handbromsen?

– Inget vet åt vilket håll det ska utveckla sig, men där och då tycker jag att Svensk Travsports styrelse tog ett sunt och bra beslut.

Bortsett från att publiken är borta från banorna följer flertalet rekommendationer till de aktiva och funktionärer på banorna.

– Till att börja med ska enbart de som är involverade i tävlingsdagen vara på plats. Man ska vara noga med hygien och undvika trånga omklädningsrum exempelvis och vara utomhus så mycket som möjligt. På det sättet har vår sport en ”fördel” i och med att det är så pass stora ytor både inomhus och utomhus där våra aktiva och funktionärer kan vara på. Man ska helt enkelt tänka sunt.

”Visar en bra respekt”

Vad är reaktionerna från de aktiva?

– Överlag en hög förståelse och alla visar en bra respekt, det gäller samtliga aktörer vid våra tävlingar. Samtliga tänker sig för och agerar sunt. De sköter detta väldigt bra.

Jobbar ni med ett scenario där det kan bli stopp för att köra trav i Sverige?

– Nej, just nu har vi inte så mycket att förbereda oss på mer än att hela tiden göra det så säkert som möjligt för de aktiva och övriga aktörer. Återigen, vi förhåller oss till och litar på den kunskap myndigheterna har och att de tar korrekta beslut. Skulle det vara så att travtävlingar skulle förbjudas i Sverige så får vi förhålla oss till det.

Publicerad: