Mejla

Michael Carlsson

Han krossar allting på V75 – är bästa spiken

Michael Carlsson synar lopp för lopp på V75 • Örebro den 1 december

Antonio Trot spikas på V75.
Antonio Trot spikas på V75.

Från och med i dag och tre månader framåt måste alla hästar tävla med skor runt om.

En som gillar att springa med dojor är Antonio Trot.

Han är gynnad gentemot sina konkurrenter och kliver nu ner i klass då han är van vid V75-konkurrens.

Är hur stark som helst och krossar allt över sin favoritdistans tre varv.

Det är V75 även under söndagen den här helgen och Örebro är värd för tävlingarna. Från och med i dag den 1 december träder även barfotaförbudet i kraft. Under tre månader framåt är det skor runt om som gäller för samtliga hästar på alla travbanor i Sverige. Då gäller det att hitta hästar som fungerar bra med att tävla med skor, och ännu hellre trivs under den kalla årstiden och gillar vintriga och krävande förhållanden.

Inga problem med skor

Den bästa spiken i dagens V75-omgång är en sådan som stämmer in på de kriterierna. Antonio Trot har inga problem att tävla med skor runt om och har vunnit många lopp på den balansen. Enligt tränaren Timo Nurmos är han gynnad av att springa med skor gentemot många av sina konkurrenter. Hästen har varit ute i tuff V75-konkurrens varje gång i år och gjort det jättebra lopp. Antonio Trot är känd som en stayer som har styrkan som sitt främsta vapen. Men trots det har han varit bland de tre främsta i flera V75-lopp över kort distans.

Näst senast var han tvåa i V75 i Skellefteå och inte långt ifrån segern. Senast i finalen på Solvalla kom han aldrig till. Antonio Trot hade problem att få fritt och när han väl togs ut i banan mitt på upploppet var de övriga redan i mål. Han sköt dock till bra till slut och hade gott om krafter kvar.

Med all respekt för ett par av konkurrenterna i dag så är motståndet överlag inte av samma kaliber som han är van vid att möta. Värsta hotet Transcendence, som är en mycket bra och stark häst, gör comeback efter ett långt uppehåll. Robert Bergh har alltid sina hästar väl preparerade men skor runt om är ett minus för Transcendence som ska ha ett lopp i kroppen inför kommande Frankrike-äventyr.

När dessutom distansen är dryga tre varv, vilket är ett jätteplus för Antonio Trot, så känns spiken given. Jag tror att han krossar allt för Örjan Kihlström.

Väldigt kvicka från början

Favoritduon i V75-inledningen, Bugatti Brick och El Fitzgerald, möttes så sent som förra söndagen. Då gjorde Bugatti Brick ett bra lopp som femma från dödens, medan El Fitzgerald aldrig fick chansen och satt fast med gott om krafter kvar. Båda stona är väldigt kvicka från början och det bästa läget har El Fitzgerald. Startsnabb som bara den är även Waffle Cone och hon är nog spetsfavorit. Stoet har gjort två starter för Björn Goop och fullföljde positivt som trea senast. Kan vinna snart. Jag betalar även för Ginny Weasley. Hon har visserligen sämsta läget med spår åtta men är V75-härdad och spurtade bra senast i skymundan. Robert Bergh, som går mot sitt bästa år någonsin, har fortsatt toppform på stallet.

I V75-2 är Duke Ratzeputz favorit och hästen är bra för klassen men har ett dåligt läge och riskerar att få en tung löpning som han fick senast. Min vinnare är Drooping som har gjort jämna och fina insatser en längre tid utan att vinna. Jag pratade med Stefan ”Tarzan” Melander som sa att hästen vinner när som helst. Det kan mycket väl bli här.

Var okörd i mål

Den tredje avdelningen är ett öppet stolopp och jag streckar sju hästar. Tipsettan får fjärdehandaren True Vision som har visat toppform på slutet. Hon är ruggigt vass när hon får gå med i ryggar och avlossa speeden till slut. Men det krävs också en ryggresa, för hon kan inte göra så mycket själv. Senast vann hon ”plättlätt”, som Kaj Widell uttryckte det, och True Vision var okörd i mål och hade tussarna kvar.

Cavalier Brodde står på tur för en seger efter tre andraplatser på fyra starter i sin nya regi Björn Röcklinger. Hästen avslutade bra som tvåa senast i V86 och jag var ett tag inne på att spika. Det är minst sagt lämplig omgivning för att vinna men det enda frågetecknet är var hästen hamnar från innerspåret bakom bilen. Jag dubblar därför med rysligt startsnabba Simb Murdoch som dessutom är i finfin form.

Björn Goop har en fartfylld treåring i Mister Donald som är favorit i den femte avdelningen. Hästen har varit riktigt bra vid segrarna men är inte helt att lita på och senast klippte han i galopp av ren friskhet i starten. Han reparerade dock storstilat till tredjeplatsen och har toppchans att vinna det här loppet felfri. Men det är samma här som i föregående lopp att innerspåret bakom bilen är ett frågetecken.

Garderar segervan häst

Jag garderar därför med segervana Mellby Hoffa, som var sjuk senast, och Rackham. Den sistnämnde pratade jag med tränaren Christoffer Eriksson om som berättade att hästen nu ska lättas i balansen för första gången till aluminiumskor. Rackham är en stor och tung häst som Christoffer håller mycket högt och han har även gjort bra insatser nästan varje gång. Christoffer Eriksson har jättefin form på stallet och Rackham kan mycket väl vara vinnaren här.

Jättefavoriten och segermaskinen Giant Shadow blev struken under lördagen och därmed öppnades V75-6 upp.

Jag låser dock på en trio som jag tror gör upp om segern. Deede Star är V75-härdad och har haft en makalös utveckling i år, även om han inte var frisk i finalen senast. Startkatapulten Lexington Hall har läget och gillar kort distans och så väntar jag på att högkapable Bo C. ska börja leverera lika bra igen som han gjorde tidigare i år. Även Bo C. är härdad i V75 och har inga problem med barfotaförbudet då han tävlar med skor runt om varje gång.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 7–3–5–8 (4–2)

V75-2: 1–5–7–3–11 (2–12)

V75-3: 8–9–4–14–13–5–6 (12–11)

V75-4: 1–4 (7–3)

V75-5: 1–2–10 (11–6)

V75-6: 3–2–5 (11–12)

V75-7: 13 Antonio Trot (12–9)

Systemet är på 2520 rader / 1260 kronor

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN