Stänger igen gården – inför årets Elitlopp

Ingen media hos Redén: ”Jag vill ha det lugnt för hästarna”

avErik Pettersson

Foto: Michaela Palmqvist, Aftonbladet

Daniel Redén är stekhet inför Elitloppet med tre hästar i startfältet.

Draget för att hästarna ska maxprestera: han stänger igen sin gård för media.

– ST och dess personalstyrka får komma, men ingen media här, säger han.

Fantomtränaren Daniel Redén är på allas läppar inför stundande Elitloppet. Han har tre högoktaniga hästar med i startfältet hittills och kan ta en efterlängtad victoria i superloppet på hemmabanan Solvalla.

2017 hade samme Redén fyra hästar i Prix d’Amérique och bjöd på shower, citat och arrangerade bilder varje dag.

Då lärde han sig en läxa.

– Efter det så var det nästan så att jag gick in totalt i väggen, jag mådde inte alls bra när jag kom hem. Jag har fått tänka om på vissa saker. Det här upplägget tror jag blev bra, säger Redén.

”Då tappar du mycket”

Upplägget han åsyftar är den samlade presslunch som tränaren bjöd på under onsdagen, tio dagar innan dagen D.

– Tanken var att hästarna skulle få ha samma rutiner, varje dag. För det blir ju ändrat, när det kommer folk varje dag. Jag måste säga till skötaren ”nu måste du ta in för nu kommer dom och ska fota den”.

– Och har man tre hästar med i Elitloppet så kommer det folk varje dag. Då får inte hästarna sina rutiner, då tappar du mycket. 

Hur kommer upplägget vara för pressen nästa vecka?

– Ingenting här hemma på gården.

– ST och dess personalstyrka får komma om dom vill göra sitt jobb. Men jag vill ha det lugnt för hästarna är beroende av rutiner, det här är det bästa. 

”Känslan är jäkligt bra”

Kommer du gå att nå?

– Jag kommer vara tillgänglig på telefon, så gott jag kan, men det är mest för att hästarna och personalen ska få vara sig själva, så att vi kan prestera så bra som möjligt. 

Hur är din känsla nu? 

– Känslan är jäkligt bra. Sen att vi fick två konstiga prestationer här tätt inpå gör saker och ting bara mer spännande. Det är levande djur. Rödluvan visade sjukdomsbild, Perfect Spirit vet vi inte någonting om än, men något var inte rätt. Men jag tar inte så hårt på det, faktiskt. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Elitloppet