”Så oväntat och härligt – solklara fem plus”

Sportbladets expert Erik Pettersson om onsdagskvällens V86-tävlingar

Foto: Kanal75
Rose Mary och André Eklundh förtjänar fem plus.

avErik Pettersson

TRAV

Trots flera uppvisningar under onsdagskvällen så var ett fyraårigt sto behållningen.

Namnet: Rose Mary.

Tränaren och kusken André Eklundh var mållös.

Du var inte ensam…

En stjärna tändes, i form av Global Unprotected, och en fortsatte att lysa starkt, jag tänker på årsdebuterande supertalangen Very Kronos.

Men det var ändå ett fyraårigt fuxsto, vid namn Rose Mary, som som imponerade mest på mig i kväll.

Tränaren och kusken André Eklundh hade bestämt sig för att köra i ledningen.

Det hade Lutfi Kolgjini också.

Det hela kostade en öppning på 1.06 första 500 metrarna. Snabbare än så går knappt att köra och redan där borde mjölksyran sprutat ur stoets öron.

Så var inte fallet - hon tog sig samman - krigade hela vägen in - och vann V86-3.

Eklundh var mållös. 

Vem fan var inte det?

Här är V86:s 5 bästa prestationer - och den sämsta: 

1 Rose Mary (V86-3)

Kommentar: André var uppåt på förhand och en bra prestation fanns i boken. Men så jäkla bra som hästen var så oväntat och otroligt. Därav förtjänar hästen med det förtjusande namnet fem plus. Vad annars? 

11 Very Kronos (V68-8)

Kommentar: Visserligen fick den här bångstyriga supertalangen hjälp med tempohållningen när Jorma Kontio dumkörde Hawk Cliff i spets mot Born Unicorn, men Very Kronos avslutning var av bästa märke. 1.12,8 över 2 140 meter, åkande, i en årsdebut. Det skämtar man inte bort bara så där.

Förra året var han den enda hästen som besegrade världsrekordhästen Villiam. Timo Nurmos superhäst får skynda sig i år också…

5 Global Unprotected (V86-4) 

Kommentar: Kaffe, kaka, fjärde raka. Magnus Jakobsson har en ny ”Fossens Bonus”. Det ser ut som att han bara springer och leker, jag håller med.

”Han springer på halvfart och klipper med öronen”. Det är exakt ett sånt intryck man vill ha på hästarna. Den här ”joggade” en 13-tid på Solvalla och slog ett hyfsat namnkunnigt gäng. Hästen är inte anmäld till de stora årgångsloppen, men vi kommer att få njuta av honom på V75. Duger för mig.

Petri Puro & Cashback Pellini (V86-5)

Kommentar: 48 i segerprocent. Smått ofattbart facit för den finske travtränaren, verksam i Sverige. Ready Cash-sonen Cashback Pellini lättadesi balansen under lördagskvällen och bollade med sina motståndare. Inte så konstigt, med tanke på vem som sköter träningen. Puro har, efter en tid med svårt väder, kunnat träna sina hästar ordentligt. Räkna alltså med att han vinner hälften av loppen i framtiden också. 

7 Broadway Appolo (V86-7) 

Kommentar: Tränaren och kusken Johan Untersteiner laddade för fullt mot spets - fick den efter snabb öppning - och fick direkt press av Flemming Jensen och Picasso. Trots ett stenhårt tempo i åtminstone 1 500 meter så var hästen modig nog att svara till seger över Jägersros (nedåtlutande) upplopp. Snyggt! 

8 Volocity de Vie (V86-2) 

Kommentar: Siktar tränaren Timo Nurmos mot Harper Hanovers lopp med under Elitloppshelgen. Då måste det till en rejäl uppfräschning för intycket under onsdagskvällen var långt ifrån roligt. Travet blev sämre och sämre ju fortare det gick i loppet och i sista sväng ”ballade det ur”, som tv-experetn Micke Nybrink uttryckte sig, med galopp som påföljd.

ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Solvalla