Hästsperma försvann – väljer att bojkotta Postnord

Svenska Hingsthållarna: ”Vi har inget annat val”

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM

Lådor med hästspermier som kom bort.

Lådor som kon fram för sent – så spermierna dog.

Nu bojkottar Svenska Hingsthållarna Postnord.

– Vi har inget annat val, säger Carina Dahling-Satrell, ordförande för föreningen Svenska Hingsthållarna.

Föreningen Svenska Hingsthållarna konstituerades redan 1989 och till en början kom den större vikten att ligga på varmblodsuppfödarna i södra Sverige.

Men allt eftersom föreningens acceptans ökat har föreningen gjort likaså och i dag betäcks cirka 80 procent av alla varmblodiga travston på hingststationer som är medlemmar i Svenska Hingsthållare.

Uppstallade hingstar hos Svenska Hingsthållare är i dag bland annat stjärnhästar som Beanie M.M., Call Me Keeper, Caballion, Going Kronos, Jaded, Jocose, Lavec Kronos, Magic Tonight, Mellby Viking, Nuncio, Propulsion, Scarlet Knight och Torvald Palema – för att bara nämna några.

Kommit fram för sent

Leveranser med hingstspermier skickas kors och tvärs genom landet, men nu har problem med försvunna hästspermier – och spermier som kommer fram alldeles för sent fått Svenska Hingsthållarna att bojkotta Postnord.

Sedan ett par veckor tillbaka har de i stället en egen lösning, för att säkerhetsställa att lådor med hingstspermier kommer fram i tid, och att dom kommer fram över huvud taget.

Problemet bakom detta är att Postnord sedan första januari i år inte längre garanterar att expressleveranser kommer fram inom 24 timmar, utan nu är det i stället 48 timmar som gäller.

”Är värdelöst”

– Vi har under många år använt oss av posten som ett transportmedel av färsk hingstsperma, vi transporterar färsk hingstsperma i frigolitlådor och i en sådan låda så klarar sig spermierna i ett dygn. Sedan tål den inte mer, då dör spermierna efter den tiden, berättar Carina Dahling-Satrell och fortsätter:

– Det har fungerat bra i alla år, det har varit ett bra sätt att få fram sperman genom att använda posten. Men med den nya postförordningen som trädde i kraft 1 januari, där man inte längre garanterar att expresslådor kommer fram inom 24 timmar, utan istället 48 timmar, så är det för oss värdelöst. Då är det dött när det kommer fram.

”Försvinner bara”

Carina Dahling-Satrell berättar också om lådor med hästspermier som den senaste perioden inte ens kommit fram.

– Jag har ingen exakt siffra, men vi har blivit drabbade vid några tillfällen och då har det varit många lådor vid dessa tillfällen. Man går in och söker på sitt paket som har lämnats som det ska, och sedan försvinner det bara, och det finns ingen som vet vart det tagit vägen. I vissa fall har det kommit för sent, i vissa har det inte kommit alls.

Så nu bojkottar ni Postnord?

– Bojkott och bojkott, vi har inget annat val, det fungerar inte fullt ut. Vi måste ha ett system där vi vet att lådorna kommer fram och att de kommer fram i tid, det är det som det handlar om.

Kör med privata bilar

Nu har Svenska Hingsthållarna tagit fram en egen lösning.

– Vi började titta på olika alternativ, för att se om det gick att skicka på något annat sätt. Då har vi hittat en lösning att vi kör med privata bilar, som kör vissa slingor genom hela landet, för att lådorna ska komma fram, och att de kommer fram i tid. Vi både hämtar och levererar nu mer lådor med spermier på det här sättet.

Hur fungerar det?

– Det är så klart dyrare för oss i dag än vad det var med posten, men nu säkerhetsställer vi till 100 procent att det går rätt till, och det är det som är det viktigaste. Vi har kört så här i 14 dagar nu och det verkar fungera oerhört bra och det känns jättebra att vi har fått igång det här.

Svenska Hingsthållarna levererar nu lådor med hästspermier under måndagar, onsdagar och fredagar genom hela landet, och tar emot lådor under tisdagar och torsdagar.

– Och det fungerar även om det är röda dagar, garanterar Carina Dahling-Satrell.

Stoägarna drabbas mest

Redan i dag har Svenska Hingsthållarna 110 anslutna stationer i sin slinga, med privata budbilar.

– Det enda problemet är att vi har ett ganska långt land, och vi hinner inte köra upp till exempelvis Skellefteå, men då har Mats hos Hästtransporter, som ligger bakom det här, löst det med flyg, där de i vissa fall fått hämta ut sina lådor, och i vissa fall fått det levererat med taxi. Även på Gotland finns det i dag ingen slinga, men det jobbas med det.

Hela historien med försvunna lådor och lådor som kommit fram försent, har varit en ekonomisk smäll för många inblandade.

– När lådorna försvann fick vi ingen mer ersättning än portot, och det är klart att det här ställt till det. Stoägarna är väl de som drabbats mest, de stona som väntar på sperman är brunstiga, och missar man en sådan period får man vänta tre veckor till nästa, och det kan också innebära att stona inte blir dräktiga över huvud taget. Står stona uppstallade hos oss och väntar och det blir förseningar så måste de ju också ha stona längre hos oss, vilket bara i uppstallningskostnad drar iväg, säger Carina Dahling-Satrell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Postnord