Superstjärnan siktas mot att försvara titel

Readly Express – snart mot Frankrike

avChristoffer Wickman

Foto: TR Bild
Det var kramkalas på Vincennes när Readly Express vann Prix d´Amérique

På lördag blir Timo Nurmos superstjärna Readly Express jättefavorit i SM på V75.

Sedan börjar uppladdningen mot att försvara sin Prix d´Amérique-titel.

– Vi har pratat med ägaren och bestämt att vi satsar mot Frankrike igen i vinter, säger Timo Nurmos.

Den 28 januari tidigare i år lyckades Timo Nurmos superstjärna Readly Express, körd av Björn Goop, med det som bara sex svensktränade hästar lyckats med tidigare sedan 1920 – nämligen att vinna Prix d´Amérique på Vincennes i Frankrike, även kallat världens tuffaste travlopp.

Om drygt tre månader så ska Readly Express försöka med det som bara ett fåtal hästar lyckats med i modern tid, att försvara sin seger i Prix d´Amérique.

Men först väntar SM på Åby i Mölndal utanför Göteborg på lördag, innan superstjärnan siktas mot Frankrike.

”Det är inga maskiner”

– Vi har pratat med ägarna och bestämt att vi satsar mot Frankrike igen i vinter, jag kollade lite lopp i dag och börjar man sikta mot Frankrike så får man göra det på lite längre sikt, det är inte bara att åka ner, säger hästens tränare Timo Nurmos och utvecklar:
– Man måste förbereda med alla vaccinationer och sådana saker, och sedan är det också nytt i Frankrike att man måste ha vaccination mot herpes också. Allting måste vara i ordning, och sedan måste också hästen få en liten träningspaus, för det är inga maskiner vi håller på med.

Så SM-loppet på Åby på lördag blir sista starten på svensk mark i år?

– Vi får se, men det lutar väl åt det, det börjar bli mindre stora lopp i Sverige nu och man måste som sagt sikta mot Frankrike på lite längre sikt, man måste förbereda hästen och inte bara åka dit och starta.

”Han är bra själv också”

Readly Express fick efter sin seger i Prix d´Amérique vila från tävlingsbanan i knappt sex månader, och har sedan hunnit med fyra starter, och det har slutat med en seger. Han kommer närmast från en tredjeplats i Mastersfinalen i Östersund, där han fick gå i tredjespår större delen av loppet.

– Han har tagit det loppet på ett bra sätt och det är inga konstigheter, därför startar han igen. Han har tränat på som vanligt mellan de här loppen, och allting är som det ska med honom, säger Timo Nurmos.

Han blir jättefavorit i SM på lördag, hur ser du på uppgiften?

– Jag har inte tittat så noga på loppet ännu, jag vet bara att han fick spår 12. Det är alltid bra hästar med i sådana här typ av lopp, men han är ju bra själv också, skrattar Timo Nurmos.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75