Travförbundet: Det är väldigt tråkigt för Ludde

Foto: Hans Ljungqvist.
TRAV

Uppfödarkrisen drabbar Lutfi Kolgjini.

Nu tvingas han sälja gårdar och hästar – något Svensk Travsports ordförande beklagar.

– Om det stämmer är det naturligtvis väldigt tråkigt, säger Hans Ljungqvist om nyheten.

Under måndagen kunde Trav365 avslöja att travstjärnan Lutfi Kolgjini drabbats av krisen inom svensk travsport. Kolgjini som varit en av landets största och framgångsrikaste uppfödare de senaste åren tvingas dra ner på verksamheten. På stallets hemsida rapporterar han att han sålt tolv fölston till Norrland och fler kommer det att bli. Antalet fölston ska minskas med mer än 50 procent. Dessutom tvingas han göra sig av med två av sina gårdar i och med neddragningen.

– Det här är en naturlig neddragning av avelsverksamheten. Jag tycker inte att det är lönt att bedriva avel i samma omfattning, jag kommer att komprimera och inte ha så många avelsston. Jag kommer att ha kvalité istället. När jag är klar kommer jag att ha 30 ston, jag har haft 70 ston som flest, berättar Kolgjini.

”En nyhet för mig”

När Trav365 når Hans Ljungqvist, ordförande i Svensk Travsport, vet han inte om nyheten.

– Det var en nyhet för mig att han gjort det för det första. Jag kan ingenting i sakfrågan, jag vet till exempel inte vad han har för skuldsättning eller någonting. Men om det stämmer är det naturligtvis väldigt tråkigt, jag kan inte säga mer just nu för jag har ingen bakgrundsfakta. Ändå har Ludde haft ganska höga priser på de hästar han sålt på sina auktioner.

Hur tycker du framtiden ser ut för uppfödarna?

– Jag tycker det ser ganska hyggligt ut ändå. Jag vet att det är många uppfödare som haft det tufft, och ställningsläget var inte så jätteuppåt i höstas efter Kriterieauktionen. Men samtidigt ska vi komma ihåg att vi ser det här över en längre period och de medel som betalats ut till både hästägare uppfödare har haft en väldigt stark utveckling under en lång följd av år. Den har i stort sett följt den utveckling som vi haft på totalisatorn och den har varit god. Sen vet vi ju att antal registrerade föl gått ner under de senaste åren, och det borde rimligen innebära att vi kommer till en situation där kanske efterfrågan på hästar ökar igen, men det vet vi ingenting om men jag tycker det finns tecken som talar på det. Antalet hästar minskar så borde vi snart komma till punkt där det vänder uppåt igen, men det är en spekulation, säger Hans Ljungqvist till Trav365.