Här är kuskarna du ska satsa på

Publicerad 2011-06-03

Åke Svanstedt, Örjan Kihlström, Björn Goop, Erik Adielsson och Per Lennartsson. Där har ni topp fem i kuskligan på V75.

Här är statistiken som kan göra dig till miljonär på lördag.

Siffrorna visar att topp fem i kuskligan vinner 43 procent av V75-loppen.

– De får en hel del gratis i loppen, säger experten och den föredetta kusken Lennart Forsgren.

Det blev en relativt enkel V75-omgång på Solvalla då Elitloppet avgjordes förra söndagen. Det innebär att extra miljoner flyttas till lördagens omgång på Mantorp. 40 miljoner kronor ligger då i potten som en ensam vinnare kan ta hem. För att vinna alla pengar så måste man ta ut rätt hästar. Och för att hästarna ska vinna hänger mycket på kusken bakom.

”Får mer gratis”

I år har 161 V75-lopp körts i Sverige. Enligt statistiken har de kuskar som ligger topp fem i kuskligan på V75 vunnit 69 av dem. De har alltså vunnit hela 43 procent av de körda loppen.

– Det finns två anledningar till det. De kör väldigt mycket och de får oftast köra de bästa hästarna också. Får man framgångar får man köra bättre hästar, förklarar experten och den föredetta kusken.

– Det andra är att de har en rutin och fördel. En respekt gentemot de andra kollegorna, de får lite mer gratis i loppen. De kör bra hästar, är duktiga och får en hel del gratis, säger Lennart Forsgren.

Hur ska man tänka som spelare då?

– Om man väljer mellan några hästar och någon av dem körs av de här toppkuskarna så välj den hästen. Man ser ju att det är de som skräller ofta också. Ta Tingsryd i onsdags som exempel, då vann Björn Goop med jätteskrällen Houston Star. Den hästen kanske inte hade vunnit med en mindre rutinerad kusk. Nu utnyttjade Björn hästen egenskaper till fullo, hade lite tur och såg att luckan skulle komma, säger Forsgren.