Tränaren: Hästen blir helt vansinnig

Foto: Karl J. startar vid kvällens jackpottomgång på Solvalla.
TRAV

Tränaren Jan Åke Hoas fick Karl J. i träning för två månader sedan.

Hästen har fräschats upp och gått jobb i skogen – men att träna Karl J är inte det enklaste.

– När han får syn på en rakbana eller en rundbana blir han helt vansinnig, säger tränaren Jan-Åke Hoas.

Den sjuårige valacken Karl J. är tillbaka i Sverige efter en tid i Danmark.

Vistelsen i Danmark var ingen större succé och den senaste starten i slutet av sommaren slutade med galopp.

Nu är hästen tillbaka i Sverige och gör sin första start i den nya regin för tränaren Jan-Åke Hoas. Han har haft hästen i två månader då han köpte Karl J. från de gamla ägarna.

– Jag vet lite om hästen, jag har bara fräschat upp honom. Han var lite ofräsch när jag fick honom i träning. Han har fått tränats längre sträckor och länge. Jag försökte ladda upp honom, men då pullade han som en gris och det gick knappt att köra honom. Han har körts 1,5 mil i skogen istället. Jag vet inte var han står, men de säger att han är ganska kapabel, men hur långt det räcker vet vi inte. Vi smyger med lite, säger han.

Helt vansinnig

Att träna igång hästen inför starten har inte varit den enklaste och Karl J. har mest tränats i skogen eftersom han inte klarar av att gå på rakbanan.

– När han får syn på en rakbana eller en rundbana blir han helt vansinnig. Jag har inte varit inne på banan, han har fräschats upp och gått ute i skogen. Jag har ringt till dem som hade han tidigare och de säger att han inte ska vara så här. Det kanske kan ha hänt något i Danmark, men Jan Hellstedt säger att han inte har varit så där. Vi får se om han lugnar ner sig på en bana. Jag vet inte riktigt var jag har honom, men förhoppningsvis kan han tjäna en slant, säger Jan-Åke Hoas.