”Ingen häst i Europa kan slå Lucky Jim”

Foto: Tränarparet Andy och Julie Miller flankerar Lucky Jim - hästen som ska ta elitloppstiteln till USA.
TRAV

NEW YORK

”Den bästa sedan Moni Maker.”

”Likvärdig med Mack Lobell och Pine Chip.”

När den amerikanska expertisen ska ge omdömen om året elitloppsdeltagare Lucky Jim är de rörande överrens.

Han är i klass med de absolut bästa genom tiderna.

Julie och Andy Miller är raka motsatsen till schablonbilden av kaxiga amerikaner som är kvicka att utnämna sina nationella mästare till "world champions".

De erkänner utan vidare att de knappt vet någonting om vad som väntar på andra sidan Atlanten och lovar inte att Lucky Jim kommer att vinna Elitloppet.

Däremot märks det vilket förtroende de har för sin häst.

Och konstigt vore det annars. Lucky Jim har vunnit 19 av 21 starter sedan han kom i tränarparets vård inför fjolårets säsong och haft goda ursäkter vid sina förluster.

I en rundfrågning bland de mest insatta personerna i sulkysporten i USA kommer en annan bild fram. Bilden av superhästen, den bästa äldre travaren på andra sidan Atlanten på många år.

Snabbast i världen i år

Bob "Hollywood" Heyden är journalist och uppskattad tipsexpert på USA:s största travbana Meadowlands. Banan där Lucky Jim radade upp 16 raka segrar innan han efter en passiv styrning fick stryk av Enough Talk i försöken till Su Mac Lad i början av april.

"Vi kan inte köra honom i botten varje gång", förklarade Andy Miller sin taktik och tog gruvlig revansch i finalen då Lucky Jim trots en stenhård forcering till ledningen från svårt startspår vann på 1.09,1/1 609 meter - årets snabbaste tid i världen.

– Det var en enorm insats, Lucky Jim vann trots att han inte fick vila någon gång under loppet, säger Bob Heyden som snabbt drar historiska paralleller till Lucky Jims genombrott i fjol.

– Det har inte funnits någon häst som dominerat bland de äldre hästarna som fyraåring på det sättet sedan Pine Chip och innan dess Mack Lobell. Ska jag jämföra honom med några hästar så är det dem jag tänker på. Rimligtvis borde han vara ännu bättre som femåring och av det jag sett i år så finns det ingen anledning att tro något annat, säger Heyden som inte kan hitta några svagheter hos USA:s nya stjärna.

– Det är en "push button"-häst som gör sina egna lopp och inte är beroende av andra. För några år sedan hade vi Mr Muscleman som var väldigt bra, men jag håller Lucky Jim som mer allround.

Ser ingen som kan slå honom

Mr Muscleman var knappt slagen tvåa i Elitloppet 2007 och är det närmaste en USA-tränad häst kommit en seger sedan Moni Maker tog titeln 1998.

– Lucky Jim är den bästa häst vi har tagit över sedan Moni Maker, fastslår den danske travagenten Ole Bach som är bosatt i New Jersey och i många år skött Solvallas kontakter med tränarna i nordöstra USA.

– Det som skulle kunna hindra honom från att vinna är om han får problem med resan eller ett väldigt dåligt startspår i försöket. Jag ser ingen häst i Europa för tillfället som kan slå Lucky Jim på lika villkor och jag tror att få där borta har förstått hur bra den här hästen är, säger Bach.

Även bland Julie och Andy Millers kolleger är beundran för Lucky Jim stor. USA:s ledande kusk de tre senaste åren Tim Tetrick körde Elitloppet för första gången i fjol och har förhoppningar om att komma till Solvalla även i år trots att han knappast har någon häst att köra i huvudloppet.

– Nej tyvärr, men jag önskar jag fick köra Lucky Jim. Det är en väldigt speciell häst som är både snabb och tuff. Jag tycker att hans resultat talar för sig själva.

Även legendaren John Campbell som körde Mack Lobell till överlägsen seger i Elitloppet 1988 stämmer in i lovsången.

– Han är den bäste vi har nu, det är allt man kan jämföra med. Det är en häst som håller sig på utsidan och alltid är väldigt stark andra halvan av loppen. Jag tror att han kommer att uppfylla förväntningarna.

Ja, förväntningarna från andra sidan är stora när det gäller Lucky Jim. Hästen som i Elitloppet ska bli den som åter placerar USA på tronen i travvärlden.

Om fyra veckor smäller det på Solvalla.

Huka er, Europa.

Robin Johansson/Kanal75