– Det spelar ingen roll vem som vinner

Foto: Stefan Melanders Iceland mot Stefan Hultmans Maharajah på onsdag.
TRAV

På onsdag möts två av världens bästa hästar på Solvalla.

Iceland vs Maharajah.

Vem som vinner? Det bryr sig inte TV4-experten om.

– Det spelar ingen roll, det här loppet är bara ett led i matchningen inför Prix d'Amerique, säger Thomas Nilsson.

Solvalla har fått ihop ett kanonlopp på onsdag där årets elitloppsvinnare Iceland får hårt motstånd av Stefan Hultmans fixstjärna Maharajah.

Båda hästarna matchas av sina tränare mot Prix d'Amerique som avgörs sista helgen i januari på Vincennes travbana i Paris. Både Stefan Melander, som tränar Iceland, och Stefan Hultman gör nu allt för att få hästarna i så bra ordning som möjligt inför världens tuffaste travlopp.

”Kan få segern”

På onsdag möts de i V64-3 med 125 000 kronor till vinnaren. TV4-experten Thomas Nilsson är mycket spänd inför mötet men för honom spelar det ingen roll vem som vinner loppet.

– Om man spelar och vill tjäna pengar ska man så klart hålla tummarna för ”sin” häst, men för mig så spelar det ingen roll vem som vinner. Jag är ingen spelare i den bemärkelsen, jag tycker det känns mer intressant att se hur hästarna ser ut och hur tränarna lyckats med matchningen. Jag hoppas att vi får se två hästar i utomordentligt fint skick, fighten dem emellan är mindre intressant, Vi vill ha ett bra svenskfält i Prix d'Amerique och det här är våra starkaste namn. Iceland har vunnit ett riktigt stort internationellt lopp och besegrat de andra och sen har vi Maharajah med sin otroliga potential, säger Nilsson.

Men om jag måste tvinga dig på ett svar, vem tror du vinner?

– Det blir väl Iceland i ledningen och Maharajah utvändigt. Det vi har sett av Maharajah när han är på topp så plockar han ner allt, men jag har en känsla av att han inte är i kanonform. Matchningen är att han ska vara i form senare och med tanke på det krävs så tror jag att Iceland kan ”få” den här segern av Hultman.

Så Hultman ger bort segern?

– Inte ger bort, men han kommer inte vilja att Örjan Kihlström (kusken) tömmer honom fullständigt, även om det skulle räcka till seger. Det är inte viktigt att han ska vinna det här loppet, jag hoppas att båda hästarna får den genomkörare de behöver.

Hade du streckat båda och njutit av sporten om du spelat?

– Ja, det hade jag gjort. Jag skulle nog ha spelat båda. Om jag var tvungen att strecka en så hade jag streckat Iceland. Men det skulle kännas jäkligt bra att sitta med båda och njuta av sporten, säger Thomas Nilsson till Trav365.