Trots misslyckandet – tränare inte orolig

Foto: Stefan Melander och Iceland.
TRAV

Iceland blev utklassad av Maharajah och svek rejält.

Nu är Prix d'Amerique i fara – men tränaren är inte orolig.

– Banan passade inte honom man kan inte vara på topp alltid, säger Stefan Melander.

Det var upplagt för en superduell på Solvalla mellan elitloppsvinnaren Iceland och snackhästen Maharajah. Men det blev ingen duell. Maharajah utklassade och krossade motståndarna då han vann från utvändigt ledaren på ett bländande sätt.

Iceland däremot var tidigt slagen och joggade i mål långt efter Maharajah. Stefan Hultman tar nu sikte på Prix d'Amerique i Frankrike om en och en halv månad. Icelands framtid är dock mer osäker. Hästen är inkvalad till gulddivisionsfinalen på Solvalla den 26:e december. Hästen kommer starta där – om tränaren Stefan Melander inte hittar några fel på honom under veckan.

– Det är bara tio dagar emellan loppen och så korkad är jag inte att jag gör några ändringar. Däremot kanske jag inte startar hästen om han inte skulle kännas bra. Men med den här genomköraren i kroppen så går han säkert framåt och jag hoppas det blir en normal vinterbana nästa gång. Jag tror vi får se en bra Iceland nästa gång. Han får springa lite på söndag, sen får vi se om vi startar på Solvalla, säger Stefan Melander.

Hur har han tagit gårdagens lopp?

– Han har bara gått i hagen och fått semester. Den här dagen går det inte att bedöma hur han mår, han har sluppit blodprov och alla sådana där saker. Vi gör inga Maharajah-odlingar på honom, jag tar det den naturliga vägen.

Vad tror du den dåliga insatsen berodde på? En del experter tror att han var sjuk, vad säger du om det?

– Det är det lättaste en tränare kan göra, att skylla på sjukdom. Det kan vara jag som tränare som misslyckats med något. Jag kanske varit för snäll mot honom i träningen? Han har gått mycket i backen här, vi har inte kört någon elitloppsträning med honom och det kan bero på det, han kanske behöver sin intervallträning. Det kan vara många saker men den största orsaken tror jag är att han inte gillade banan. Banan var nog för lös för honom och när han springer och slirar blir han muskeltrött. Men det bästa vor ju om han var sjuk, då har jag som tränare inte gjort något fel

Är du besviken?

– Jag är ganska inställd på att mina hästar inte är några maskiner. Det går inte att vara besviken på honom efter det året han har haft. Det var något som var fel, sen hade ”handlarn” (Hultman) höjt dosen på sin häst och han var frisk. Det går inte att ha en dålig dag när man möter en så bra häst. Är han nedsatt med en procent så blir det 21 meter, det är himla små marginaler.

Tror du han kommer till start i Prix d'Amerique?

– Jag tar loppet den 26:e först, sen får vi se vad som händer. Men det är ju det här som avgör, jag skulle inte åka om han inte gör ett bra lopp nästa gång. Men jag är inte så himla orolig, man kan inte vara på topp alltid, säger Stefan Melander till Trav365.