”Vi kan unna oss precis vad vi vill”

TRAV

Byggmästaren Lennart ”Byggis” Nyström har vunnit flera miljonvinster på trav.

Tack vare storvinsterna har han finansierat dotterns utbildning och hjälpt sonen att starta en krog.

– Vi kan unna oss precis vad vi vill, säger han i Sveriges Radio.

Byggmästaren Lennart "Byggis” Nyström är en känd spelprofil på Jägersro travbana som spelat in miljoner på trav. Tidigare har han berättat att han har vunnit miljonvinster 15 gånger.

I en lång intervju i P1 berättar han om sin stora passion för travsporten.

Intresset för sporten började redan i ungdomen då han besökte Jägersro med sina läxböcker. På den tiden hade han inte råd att spela, utan intresserade sig mest för sporten.

– När jag hade tagit min studentexamen och när jag sedan läste till ingenjör i Malmö så kunde det hända att jag tog med läxböckerna ut till Jägersro och satt mig på läktaren och satt och tittade på 7-8 travlopp.Plånboken på den tiden var mycket mycket tunn så det var inte tal om något spel, berättar han i SR.

Spelade inte på flera år

När han drev sitt byggföretag hade han så fullt upp med jobbet att han inte hade tid med travet på 20 år. Men intresset väcktes till liv en kväll då han var på en restaurang och fick ett erbjudande om att vara med i ett spelbolag.

– De var fyra killar i bolaget och ville ha in en femte. Jag sa gärna det. Vi spelade in 1 019 000 kronor, säger han till SR.

Spelade tuffare

När spelbolaget upplöstes fortsatte han att spela själv. Efter att ha vunnit över 500 000 kronor tillsammans med en vän började han spela tuffare.

Lennart ”Byggis” Nyström har lyckats med bedriften att ha blivit ensam med alla rätt vid V65-tävlingarna på Sundbyholmstravet 1987. Byggis lyckades bland annat pricka in en 82-oddsare på sitt system.

– Jag var helt ensam i landet med att ha sex rätt och i pengar blev det mellan 2,2 och 2,3 miljoner kronor, säger han.

Läser på

Efter det fortsatte han att spela kontinuerligt. Efter storvinsten 1987 har han lyckats ta hem några storvinster till. 1989 vann han 2,2 mijoner. 1991 var det dags för nästa storvinst då han vann 1,6 miljoner på Jägersro och två år senare vann han 1,8 miljoner.

Men för att lyckas vinna krävs hårt arbete.

– På fredagen arbetar jag mycket med systemet och rankar hästarna. På lördagen faxar jag in systemet till en spelbutik. Det är minst ett tiotal kompisar och vänner som ringer och vill ha den senaste informationen. Ibland kan det tyvärr bli lite för mycket. Men det är goda vänner till mig så jag gör det gärna om jag kan tillföra lite kunskap och lite goda tips, säger han till SR.

15-20 timmar

Han pluggar på en hel del inför loppen.

– Nummer ett är att ha goda kontakter, läsa all litteratur. Jag läser kvällstidningarna, Trav och galoppronden, V65-guiden, plus att jag får något som heter Stalltipset, säger han till SR.

Inför V75 läser han på 15 till 20 timmar och varje vecka får han stalltips från sina kontakter.

– Jag läser allt om varje häst och sätter plus och minus.

Hjälpt barnen

Sammanlagt har han spelat in 5-6 miljoner i ren vinst.

– Jag har vunnit mycket pengar men hur mycket det har påverkat mitt liv det vet jag inte riktigt själv. Det är självklart att vi kan unna oss precis vad vi vill. Vill vi resa så gör vi det. Det jag framförallt unnar mig nu är att jag till en god middag dricker goda viner.

– Pengarna som jag har fått in har jag investerat i mitt fastighetsbolag.

Tack vare pengarna har han kunnat betala dotterns utbildning och hjälpt sonen att starta en krog.

– Jag har aldrig blivit mallig. Men jag känner jag är lite av en kändis när jag kommer på Jägersro. Det är nästan som om här kommer Byggis. Jag märker ibland att det viskas. Här kommer han som har vunnit mest på Jägersro. Men jag rycker på axlarna, berättar han i inslaget.

Samtidigt har han märkt att det är skillnad på att spela till sig en förmögenhet eller jobba fram pengar.

– När man har vunnit en stor summa pengar på lotto eller hästar blir man en märklig man. Det tycker jag är konstigt. Den prestationen är inte som att arbeta ihop pengar ett helt liv.

”Underbart”

Trots att han har vunnit miljoner fortsätter han att spela på trav.

– Någon gång har det hänt att någon av mina goda vänner undrar varför jag spelar, egentligen har du ju så du klarar det. Och det har jag.

– Men det är intressant, trevligt och det är ett skicklighetsspel. Anledningen till att jag fortsätter är att det är ett stort intresse. Det känns underbart skönt när man har prickat in sex eller sju rätt, berättar han i inslaget.