Ny unghästserie i Sverige – värd 50 miljoner kronor

Foto: Kanal 75
Margareta Wallenius-Kleberg
TRAV

En ny unghästserie föds år 2017 i Sverige och på huvudstadsbanan Solvalla.

Satsningen innebär att runt 50 miljoner kronor kommer delas ut i prispengar – under en period av fem år.

– Det här är precis vad vi saknat i vår tävlingskalender, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

Margaretas tidiga unghästserie – så heter den nya unghästserie som föds i Sverige nästa år.

En satsning på unga hästar, på Solvalla och på svensk travsport.

Satsningen innebär ett tillskott på knappt tio miljoner kronor per år – och då avtalet sträcker sig fram till 2021 handlar det i runda slängar om 50 miljoner kronor.

Bakom initiativet står Margareta Wallenius-Kleberg, Menhammar Stuteri, Solvalla och Svensk Travsport.

”Brinner för unghästar”

Margaretas tidiga unghästserie innebär totalt fyra tävlingsdagar på Solvalla innehållande fyra lopp i serien för tre- och fyraåringar, av båda könen. Alla lopp kommer att köras första halvåret av 2017 på Solvalla och får 300 000 kronor i förstapris. Satsningen är för svenskfödda hästar och det kommer delas ut 9,6 miljoner kronor i prispengar – årligen.

– Planen är att hälften av loppen ska vara helt öppna och hälften stängs vid lämplig prissumma, denna är inte fastställd ännu, säger Solvallas sportchef Markus Myron i ett pressmeddelande och fortsätter:

– På Solvalla brinner vi för unghästar och Margaretas tidiga unghästserie är precis vad vi saknat i vår tävlingskalender. Det känns extra roligt att serien vänder sig till svenskfödda hästar och jag hoppas att den bidrar till ökat intresse för svenska travare.

”Som tack för allt positivt”

– Menhammar Stuteri fyller 70 år 2017 och som tack för allt positivt som travet betytt sedan 1950-talet och fortfarande betyder för mig och min familj, vill vi starta en tidig tre- och fyraåringsserie, säger Margareta Wallenius-Kleberg.

Margareta Wallenius-Kleberg valdes in i travets Hall of Fame under 2013, och år 2014 nådde hennes uppfödning den kanske största sportsliga framgången då Maharajah vann världens mest prestigefyllda lopp Prix d´Amérique i Frankrike.

– Återigen visar Margareta Wallenius-Kleberg sitt stora hjärta och sin känsla. Det här var verkligen något som behövdes. Jag har mer och mer fått upp hopp om Pokalåret 2018, men den här injektionen 2017 gör att jag vågar tro på en positiv utveckling, säger proffstränaren Lutfi Kolgjini i ett pressmeddelande.