Topptjejen som möter killarna

Foto: Adrian Kolgjini tillsammans med Pasithea Face
TRAV

Uttagningslopp till storloppet Svenskt Travderby på Jägersro i kväll.

Familjen Kolgjini väljer att testa stoet Pasithea Face mot killarna.

– Vi gör det för vi tror att hon räcker jävligt långt, säger Adrian Kolgjini till Trav365.

Det anrika travloppet Svenskt Travderby arrangerades för första gången 1928 och årets upplaga blir det 88:e i historien.

Senast ett sto vann Svenskt Travderby var 2001 då Robert Bergh skar mållinjen som etta tillsammans med Hilda Zonett.

Totalt har 23 ston stått som segrare i Svenskt Travderby i loppets historia.

I år kan det vara dags igen – familjen Kolgjini väljer att matcha Pasithea Face mot killarna.

”Onödigt tävla mot sig själv”

Pasithea Face var favorit i storloppet StoChampionatet på Axevalla så sent som den 24:e juli, och hade tillhört favoriterna även i Derbystoet. Men hon matchas nu alltså mot Svenskt Travderby istället, där förstapriset ligger på två miljoner kronor, en miljon mer än i Derbystoet.

– Vi gör det för att vi tror hon räcker jävligt långt, säger Adrian Kolgjini till Trav365 och fortsätter:

– Det är i princip en häst som vi har den största respekt för och det är Readly Express, men de andra hästarna är hon inte sämre än. Och, man vet aldrig, har Readly Express en dålig dag så duger hon långt och det är helt rätt distans för henne i Svenskt Travderby med 2 640 meter.

Så det kändes givet att spänna bågen mot Svenskt Travderby, istället för att hon hade haft bra segerchans i Derbystoet?

– Ja, både ägarna och pappa hade stor lust att prova, och vi tycker det känns roligt. Sedan är det ju också så att ägaren också har två hästar med i Derbystoet (Princess Face och Pandora Face) så även om Pasithea Face säkert haft bra segerchans i Derbystoet så känns det onödigt att tävla mot sig själv.

”Riktigt bra segerchans”

Pasithea Face startar under onsdagskvällen i den fjärde uttagningen till Svenskt Travderby, tillika V86 avdelning fyra.

– Jag tror att hon har riktigt bra segerchans, hon kan öppna bättre än vad man tror, speciellt med pappa i vagnen som får bättre fart på henne. Hon kommer att satsas offensivt och lever på styrkan, och ska jag vara ärlig så känns hon ännu bättre nu än vad hon gjorde inför StoChampionatet.

Så ni har stora förhoppningar om att hon är med bakom startlinjen till Svenskt Travderby söndagen den fjärde september?

– Absolut.

”Vi rycker skorna runt om”

Förutom Pasithea Face har även familjen Kolgjini med 7 Target Kronos (V86-3) och 10 Clemenza Am (V86-7) i uttagningarna till Svenskt Travderby.

– Target Kronos har otur i spårlottningen hela tiden, vi måste komma ner till plankan för att ha någon chans, känns det som. I kväll rycker vi skorna för första gången och chansar lite. Det är en bättre häst än vad folk tror, och även om han inte är given så kan han vara rolig att tänka på nu när vi plockar av skorna. Clemenza Am var tråkig och livlös senast och har inte visat någon turboform på slutet, men vi ska slänga på honom ett franskt huvudlag i kväll och när vi provade det här hemma så blev det som en helt annan häst.

Princess Face och Pandora Face i Derbystoet?

– Princess Face har vi bara preppat och preppat inför det här efter StoChampionatet och hon ska vara i ordning, hon verkar jäkligt fin här hemma och motståndet är passande för hennes del. Pandora Face skapar visserligen sin egen otur ibland, men hon har också maximal otur när hon sköter sig och gick i mål med rubbet kvar senast. Hon har svårt för att vinna lopp, men kapacitetmässigt är hon inte långt efter varken Pasithea Face eller Princess Face, säger Adrian Kolgjini.