Sportbladets V86-tips

Expertens drag till miljonerna

Här är Sportbladets V86-tips till onsdagens omgång på Solvalla & Åby.

Spelstopp 20.30

TV12 20.00

ATG24 18.00

Sportbladets expert Per Nicklasson tippar i jakten på alla rätt.

Vill du bli rik på onsdag? Ta rygg på oss!

V86-1

Loppet

Det är alltid lika tråkigt att konstatera att häst­beståndet inte tycks räcka längre (var det ­någonsin så här förut?). Ett åttahästarslopp och vad värre är även ett sexhästarslopp (och ett fint gammalt lopp värt mer därtill) på V86-spelet denna kväll. Synd.

Tipsettan

Gamla klassiska S:t Leger körs allt mer i skymundan av nya mer penningstinna lopp. Det är synd efter­som det här är det

enda verkliga styrkeprovet för de fyraåriga hästarna. I stället för att nedgradera loppet borde det uppgraderas. Gärna på bekostnad i så fall på något av de mer ointressanta loppen över medeldistans. Flash Håleryd öppnade snabbare än han någonsin

gjort senast men blev lite för pigg på kuppen. Nu är det läge för att honom att ta det lugnare från start och i stället försöka utnyttja det som han hittils varit bäst på: att spela ut sin speed de sista 300–400 meterna av loppet.

Motbuden

Dragster rankar vi upp trots det sämre insatsen senast. Han visade ju fin kapacitet i somras och vi hoppas att senaste insatsen var en tillfällighet. New Muscle Ås bör få en fin resa på innerspår. Om tempot blir hårt kanske det inte spelar så stor roll om han

sitter i rygg på ledaren eller i tredje invändigt. Clemenza Am såg fin ut i onsdags. Han har fått många elaka lopp och det känns som om det är nyttigt för honom att, som i onsdags, få gå i mål med krafter kvar då och då. Twister Bi är hopplöst svårrankad.

Om han är på topp och håller sig lugn är det inte omöjligt att han klarar även den här distansen på bästa sätt. Men om han hetsar upp sig torde distansen innebära ett jätteminus.

Skrällbudet

Cupido Sisu är en fin häst men för oss är det en skräll när/om han drar längsta strået i årgångslopp.

Spetsbuden

För att vara ett långlopp finns det ovanligt många startsnabba hästar med, faktum är att alla kan ­öppna bättre än genomsnittet. Dragster var tveksam senast men om vi får gissa tror vi att han vill och får ­överta från New Muscle Ås. Sedan får vi se hur Twister Bi agerar. Om han blir pigg kanske det inte finns något val för Dragsters kusk, då kanske han är mer eller mindre tvungen att släppa.

! Statistik­vinnaren

Twister Bi.

V86-2

Loppet

Kul spellopp.

Tipsettan

Rorri Bris gjorde en bra debut i ny regi senast. Ledde runt om då och kan göra det igen men den här gången är det hårdare emot.

Motbuden

Frantic var fyra bakom bra hästar som mer eller mindre ospelad senast. Han hade haft segerchans om det löst sig på vägen och ­hästen känns aningen underskattad. Får en fin ­resa den här gången. Titan Neo var dålig senast och har vilat efter det. Formen är svårbedömd men det går ­inte att avfärda honom ändå. Avatar Brodde är en bra häst men det är lite oroande att han har ­stelnat till två gånger i rad i slutstriden. Kanske skulle må bra

av att bara få smyga med nu.

Skrällbudet

Prince New Dawn har grundkunnandet som krävs.

Spetsbuden

Rorri Bris, Prince New Dawn eller Dallas S.I.R.?

! Statistik­vinnaren

Hall of Fashion.

V86-3

Loppet

Osäker favorit, vi tror mer på ett par andra.

Tipsettan

Shelby Glide hade varit struken för en halsinfektion inför senast och formen kändes diffus. Med tanke på det gjorde han ett mycket bra lopp och den här gången borde han kunna vara ytterligare förbättrad. Spåret är inte kul men han förtjänar ändå tipsettan.

Motbuden

Fine Seul en Tete svarade för en bra comeback efter lång vila senast. Stilen var inte fläckfri men konditions­mässigt var det inga fel och framför allt visade han att viljan fortfarande finns där. Qahar Q.C. har ­styrkan att kunna krossa allt om det stämmer. Hamilton Noa blir farlig om han bara kan undvika att bli hängande från start.

Skrällbudet

Alsace In kanske inte räcker, men får en fin resa.

Spetsbudet

Alsace In släpper till någon bra. And Here I am?

! Statistik­vinnaren

Qahar Q.C.

V86-4

Loppet

Treåringar.

Tipsettan

Trots spåret är det här en bra uppgift för Mellby Emeralds som mycket väl kan få överta ledningen om han körs offensivt. Det som vi är rädda för är om det satt sig på psyket hos honom att han fått slita så hårt i de ­senaste loppen – de här treåringarna springer ju i överljudsfart trots sin ringa ålder och rutin (barfotaföbud på unghästar, någon?) – men det är nästan en hopplös disposition att ha som spelare; att försöka lista ut hur hästarna tar loppen. Ofta har ju tränarna själva ingen aning, tyvärr. Så vi får läsa loppet utifrån hästarnas kapacitet, och då känns Mellby Emeralds som den klart bästa hästen och, om han tagit loppen rätt, den som har den bästa formen dessutom.

Motbuden

Raijin Face är bra i grunden men formen känns lite tveksam efter en galopp senast och en insats gången före där han blev väldigt trött i ledningen, förvisso efter hårt tempo första rundan. Han har bra spets­chans här också men taktiskt borde det vara det ­bästa att släppa till Mellby Emeralds. Dels får man då en bra rygg, dels får hästen en snäll resa och det kan vara ­välbehövligt för honom. Davy Jones Sisu svarade för en snygg avslutning senast. Perfekt läge den här gången. Castle Hall är jämnheten själv. Det kanske inte syns riktigt i raden men hästen har visat form även i starterna före andraplatsen senast.

Skrällbudet

Winning Symbol är ett amerikanskt sto som gör ­debut för Svante Båth. Elva starter utan seger gör att vi vill se vad hon går för innan vi streckar.

Spetsbuden

Vi tänker oss att Raijin Face frontar men att ­Mellby Emeralds körs offensivt från start och får överta ­ledningen utan att det kostar alltför mycket.

! Statistik­vinnaren

Mellby Emeralds.

V86-5

Loppet

Kanske omgångens öppnaste lopp.

Tipsettan

Lobster’s Sam vann på V75 näst senast. Var bra även senast då han dock utan egen förskyllan ­hamnade på mellanhand. Bör ses med mycket bra chans i ett som sagt annars öppet lopp.

Motbudet

Mellby Cicerons comeback efter långt uppehåll senast var mycket tilltalande. Det kan räcka med två streck.

Skrällbudet

Tadpole. Ingen skräll, men hygglig rens?

Spetsbudet

Öppen spetsstrid.

! Statistik­vinnaren

Tadpole.

V86-6

Loppet

Kan Panoramic vara lika bra igen?

Tipsettan

Panoramic vann inte senast men han var ändå fenomenalt bra när han spurtade från jumboplatsen till en andraplats sista 500 på ett sätt som man sällan ser i travsporten numera. Om han är

lika bra igen tror vi inte att någon kan bjuda honom motstånd den här gången. Men Panoramic är som alla andra hästar som tvingas starta 20-30 gånger per år; de har svårt att prestera på en konstant hög nivå. Det är alltså så att en bra insats inte är en garanti för att ytterligare en kommer att följa. Därför garderar vi honom.

Motbudet

Michelangelo Ås är bästa hästen men han har återigen lottats till bakspår och det är så klart ett minus, även om det är ett plus att det den här gången bara är nio hästar att runda i stället för elva. Dessutom enklare motstånd än senast då Michelangelo Ås var bra men på grund av läget chanslös att blanda sig i tätstriden. Det har han bra chans att göra nu.

Skrällbudet

Love Dancer slår med ojämna mellanrum till med riktigt vassa insatser. Med lite tur på vägen kan innerspåret visa sig vara riktigt bra för honom.

Spetsbudet

Det ser ut som om Hero Sjöhammar tidigt ska kunna sitta i ledningen.

! Statistik­vinnaren

Michelangelo Ås.

V86-7

Loppet

Det borde vara Speedy Foxy Vicanes tur nu.

Tipsettan

Speddy Foxy ­Vicane svarar för den ena ­starka insatsen efter den andra men hittills i år har det alla gånger utom en varit någon

annan som varit ­bättre alternativt fått en ­bättre resa. Den här gången ser Speedy Foxy Vicane ut att kunna få överta ledningen. I så fall kommer det att krävas mycket av konkurrenterna om någon av de ska plocka ner henne.

Motbuden

Evelina Palema kan mycket väl få resan i rygg på ledaren men tillgång till open stretch. Netherlee’s Dream brukar gå i ledningen, får svårare att nå dit.

Skrällbudet

Britt Palema visade toppform senast.

Spetsbuden

Britt Palema är snabb, Evelina Palema snabbare? Speedy Foxy Vicane får överta i första sväng?

! Statistik­vinnaren

Zelda Zonk.

V86-8

Loppet

Endast om det blir uppullat i täten tror vi att Wild ­Honey är i förlustfara.

Tipsettan

Det är inte så att vi efter Wild Honeys senaste start, ­inför denna, har ­suttit och gått igenom ­alla lopp hon gjort på svensk mark, men det ­spontana ­intrycket ­senast var att hon ­aldrig har varit ­finare än vad hon var då. Det faktum att hon har bakspår nu borgar för ett spännande lopp, men i slut­ändan tror vi att Wild Honey, trots hårt motstånd från bra hästar, är den som kommer att dra det längsta strået. Det som kan sätta käppar i hjulen för henne är om någon av konkurrenterna skulle få dämpa ­tempot i ledningen samtidigt som Wild Honeys kusk väljer att sitta kvar i kön. Men det är inget scenario vi tror på.

Motbuden

Tunika rankas tvåa på att hon kan få överta ledningen om hon körs bestämt från start (annars tror vi att det är Spoil Me som tar hand om ledningen). Galactica gynnas inte av distansen men är en

så pass bra häst att hon räknas i alla sammanhang över alla distanser.

Skrällbudet

Amity duger ifall formen visar sig inte vara dalande.

Spetsbuden

Spoil Me är nog snabbast första biten men Tunika kanske är mer spetssugen och får överta.

! Statistik­vinnaren

Wild Honey.

Per Nicklasson

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ämnen i artikeln