Från utdömd – till en ny stjärna

Foto: ALN
Åke Lindblom segerdefilerar med Sauveur

avChristoffer Wickman, Minimedia

TRAV

Åke Lindbloms Sauveur har sju segrar på tio starter och blir favorit på V75 på lördag.

Men det många inte vet är att han som unghäst var utdömd.

Sauveur fick en fraktur på en kota som tvååring och stod på tre ben.

– Det var ren otur, säger Åke Lindblom till Trav365.

I bronsdivisionen i Örebro på lördag blir hemmahästen Sauveur klar favorit tillsammans med tränare Åke Lindblom.

Han inledde karriären med fem raka segrar, och imponerade stort när han vann ett uttagningslopp till Svenskt Travderby i slutet av augusti.

I finalen galopperade han dock bort sig tidigt, det egentligen enda misslyckandet hittills för Sauveur på tävlingsbanan.

Som unghäst var han dock utdömd.

”Han är inte skör på något vis”

– Han trampade snett och fick en fraktur på en kota, och därför kunde han inte starta som treåring. Han var väldigt lovande redan som tvååring och tränade bra redan då, men sedan hände det här. Jag kvalade honom i mitten på december under treåringssäsongen, och efter det har det bara gått rakt uppåt. Det är en fantastisk prestation han har gjort, säger Åke Lindblom.

Har du efter den här skadan märkt några problem på vägen?

– Nej, han är inte skör på något vis. Det här var ren otur.

”Står lite hårt inne”

Då Sauveur på grund av sin skada inte kunde komma till start förrän fyraåringssäsongen har han bara hunnit med tio starter, vilket är klart minst i bronsdivisionen på lördag. Förutom Timo Nurmos Coldtown, är motståndarna betydligt mer rutinerade än Sauveur. Hingsten har dock visat att han är en häst lite utöver det vanliga, och när han vann uttagningsloppet till svenskt Travderby besegrade han hästar som Västerbo Loveboat, Ni Talar Bra Latin, Call Me Keeper och Alkalizer Am.

– Han står lite hårt inne på pengar på lördag, men kapacitetmässigt duger han nog väldigt bra.

Hur känns han för dagen?

– Han känns bara bra, han var fin vid seger på Solvalla senast och allting är fortsatt väl med honom efter det loppet.

”Det tror jag alltid”

Han blir favorit på lördag, är det motiverat?

– Det är svårt för mig att bedöma, men jag tror jättemycket på min häst. Om han ska vara favorit eller inte, det vet jag inte. Det är ny klass för honom och han har bara gjort tio starter och möter äldre och mer rutinerade hästar, som har en annan hårdhet, men han är fin hästen.

Får hemmapubliken anledning att fira?

– Ja, det tror jag, det tror jag alltid. Alla lopp ska köras, men hästen är bra och jag tycker det ser bra ut på förhand.

Hur går tankarna taktiskt?

– Jag vet faktiskt inte hur snabbt han kan öppna från start, men tanken är i varje fall att han ska gå felfritt i första hand, och sedan brukar det lösa sig. Han kan göra loppen på många olika vis, och han är inte beroende av något speciellt lopp. Det är en fin häst att köra som aldrig ligger på i loppen, och han är både stark och snabb.

”Han är inte golvad”

I V75-avslutningen har Åke Lindblom även A.Hannibal till start, som redan har vunnit V75 i år. Han vann finalen av Silverdivisionen på Bergsåker i slutet av juni.

– Han är bra igång för dagen, och han har gått bra en längre tid och bibehåller sin form. Utgångsläget behöver inte vara helt fel, och vi ska kunna få fint lopp härifrån. Han är inte golvad, och kan absolut vinna.

Några ändringar på någon av dina hästar?

– Nej, Sauveur tävlar med skor runt om, öppet huvudlag och multicam sulky som vanligt. A.Hannibal tävlar barfota runt om, med helstängt huvudlag och samma vagn som alltid, hälsar Åke Lindblom.