Han är bästa spiken och inte ens favorit

Publicerad 2014-07-25

Jag har väntat på att han ska få spetsläge igen.

Robert Bergh säger att det är hans bästa V75-chans.

En titt i strecklistan gör mig extra glad.

Tresor d’Inverne leder runt om.

Det ser ut att kunna bli mycket Robert Bergh i jackpott­omgången i Bollnäs. Jag slog därför en signal till landets ledande travtränare vars hästar har finfina 21 i segerprocent.

Frågade Bergh om varför Tresor d’Inverne inte är favorit i V75-avslutningen. Flera andra tipstidningar har av någon anledning rankat ner hästen. När jag undrade om det är jag som är ute och cyklar när jag påstår att det är bästa spiken i omgången, svarade Bergh:

– Du har klart för dig. Det är min bästa chans i V75. Han och Kadett C.D. är  bäst av mina, sa ”Robban”.

Jag har personligen haft fin utdelning på Tresor d’Inverne när han vunnit sina två V75-lopp i sommar. Det första till smaskiga 19 gånger pengarna. Så mycket lär han inte ge nu, men han är en bra jackpottspik då han i skrivande stund bara är fjärdehandare.

Gemensamt för hans tidigare V75-segrar är tidig ledning. I de senaste starterna har hästen ”prenumererat” på dåliga startspår, åtta, tolv och tolv. Nu är det äntligen kanonspår igen och lång distans har han vunnit över förrut.

– Han är klart bäst i ledningen, så är det bara. De som är utvändigt tar ingen längd på honom och hästen känns jättefin i träningen. Lika fin som när han slog banrekord, sa Robert Bergh till mig.

Nära Elitloppet

Vi behöver en spik till och jag tvekade länge men bestämde mig till slut för Kadett C.D. Med ett bättre spår för fem starter sedan hade han varit i Elitloppet då han blev trea i Gävle från bakspår på 1.09,8 efter 1.07 sista halvvarvet.

Därefter har hästen gjort bra prestationer varje gång men har endera haft tillägg eller bakspår. Senast svarade han ut Occhione Jet och vann enkelt från spets och Bergh meddelar att hästen känns toppenfin och vill gärna ha ledningen. Han var bara rädd för att Standout ska svara ut honom, men jag räknar kallt med att Bergh löser det taktiska och att ”Kadetten” tuggar ner dem bakifrån annars.

Vad har vi mer från Bergh då?

– Hankypanky Pagan kändes smidigare och bättre än någonsin senast. Får hon en bra start och kommer bra till efter 150 meter kan hon vinna igen. Men från tillägg kan också allt hända.

– Paying Guest vill jag varna lite för. Han har tagit flera steg i utvecklingen i sommar och är i sitt livs form. Även han har ofta haft dåliga lägen men nu ser det bra ut, sa Robert Bergh.

Favoriten i kallblodsloppet, Bro Viking då?

– Han har också utvecklats otroligt mycket och har verkligen fin form. Men han står lite hårt inne på tillägg, fortsatte Bergh.

En kall susare

Det passar mig bra med en ”liten baissning” på favoriten där. För Järvsögutten är ett av mina drag i omgången och hästen är väldigt lite betrodd i nuläget. Men honom vill jag stormvarna för! Han har gjort flera bra lopp en längre tid utan att vinna. Senast fick han målfototorsk mot Bro Viking men fick då en blytung inledning via tredjespår och dödens. Torbjörn Jansson kan köra kallblod som få och här har vi en härlig susare i kallblodsloppet.

I övrigt då?

Efter strykningen av storfavoriten Nadal Broline säger jag Gin T.Deluxe som satt fast senast i uttagningen till Stochampionatet.

Helgens tips

1. 11 Järvsögutten (V75-5)

Har gjort bra lopp en längre tid utan att vinna i år. Nu är det dags att spräcka nollan.

2. 5 Paying Guest (V75-6)

Har utvecklats väldeliga och gjort starka avslutningar från dåliga lägen. Har samlat ihop till en V75-seger.

3. 2 Tresor d’Inverne (V75-7)

Har äntligen fått ett bra ­läge. Missar inte spets och leder runt om. Bra spik!