Trav

Diskades i debuten – nu jagar de revansch

TRAV

”Finns det karma hoppas vi på seger”

Staro Hollywood var först i mål i debuten i V75 men blev av med segern.

Diskningen har nästan bara varit sporrande och amatören Emma Bjerkås och Johnny Takter laddar för revansch i V75 i Kalmar, där en ensam vinnare tar hem 48 miljoner kronor, på lördag.

– Hon är fin nu och finns det någon liten karma hoppas vi på seger den här gången, säger Emma.

Det var under årets första V75-omgång några dagar in i januari som domarna plockade bort Staro Hollywood efter att stoet spurtat in som etta i stoloppet på Jägersro.

Johnny Takter satt i rygg ledaren med hästen och styrde ut i den sista kurvan. Lite snävt, visade det sig.

Domarna diskvalificerade Staro Hollywood och segern gick i stället till Baroness Boko.

En ful plump finns alltså i det femåriga stoets resultatraden nu - diskad etta. Annars har det handlat om tre raka - riktiga - segrar på slutet.

Johnny Takter satt bakom när Staro Hollywood vann från ledningen i imponerande stil på Jägersro i förra veckan.

– Hon åkte på en skada i fjol och var borta ett tag och den där tiden kanske var det bästa som hänt henne som tävlingshäst. Jag satte henne på bete med några ettåringar och jag tror att hon blev lite morsk av det där, säger 31-åriga amatören Emma Bjerkås med licens på Jägersro.

Tränar vid havet

Emma Bjerkås är från Sundsvall men flyttade söderöver för några år sedan. Efter att ha varit hemma och vänt en gång (familjen drog) har hon nu slagit sig ner i Skåne igen tillsammans med sina hästar.

– Jag bor själv i Limhamn med min hund. Hästarna har jag uppstallade några mil därifrån i samhället Jessie på en gård vid havet som ägs av Lutfi Kolgjini.

2007 kom hon i kontakt med travsporten för första gången efter att ha varit verksam inom ridsporten sedan barnsben. Efter det har det nästan enbart handlat om travhästar.

"Kanske rasar ihop?"

Emma har åtta hästar och tränar ofta hästarna under sadel. Men med Staro Hollywood är det bara vagn som gäller.

– Hon är ganska liten och kanske skulle rasa ihop om jag red henne. Ha-ha! Nä, men faktiskt så ser hon större ut på banan än vad hon är i verkligheten. Hon är lite speciell och har temperament och exempelvis har jag aldrig kört intervaller med henne. Hon är en sådan som skulle kunna bli het av det och jag kör henne nästan bara i ryggar eller är ensam med henne när vi jobbar, säger Jägersroamatören, vars häst är värd att passa i jackpotomgången där en ensam vinnare med sju rätt enligt prognoserna kan kamma hem 48 miljoner kronor.

"Tror verkligen på henne"

I höstas gjorde Staro Hollywood comeback efter åtta månaders tävlingsfrånvaro. Sex starter efter det har slutat med tre segrar – samt den där fadäsen med diskningen.

Stoet såg dunderfin ut vid segern senast tillsammans med Johnny Takter.

På lördag är det hingstar och ston som gäller i klass II-loppet, V75-2. Det blev ett elftespår bakom bilen med det startsnabba stoet...

– Jag vet att jag "inte är klok" som inte anmäler henne till ett lopp för ston eller så - men i den form hon är i nu tror jag verkligen på henne. Hon är bra nu och trots bakspåret hoppas jag mycket på min häst den här gången. Spåret är förstås ett problem, jag vet. Det krävs ganska mycket tur och inte så mycket otur för att det ska bli seger, säger Emma Bjerkås.

Hur tänker ni er taktiken från det här läget?

– Hon har ju inte gått så mycket i ryggar i loppen men det ska bli spännande att testa. Det är ett långt upplopp på Kalmar och jag tror hon ska kunna vara riktigt långt framme. Hon möter några bra vi har respekt för, Lars I Nilssons 2 Flex Lane vann exempelvis överlägset senast. Men det är som jag säger: finns det någon liten karma kan det spela in den här gången.

Fotnot: Emma Bjerkås spikar 2 Staro Hollywood (V75-2) i tipset Fem tippar V75.

Mikael Wikner/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!