Betygen: Det är tur att han aldrig sover

Här är V75-omgången fems bästa – och den sämsta

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Zack’s Zoomer belönas med fem plus.
TRAV

Ett nytt banrekord med en kaxigt avslappnad segerkusk.

Första V75-segern någonsin – i första V75-starten någonsin – för den 69-årige amatörtränaren.

Och så är det ju tur att Stefan ”Tarzan” Melander aldrig sover.

Elitloppshelgen hade knappt hunnit landa – men V75-cirkusen rullade vidare.

Och det var fest på Mantorp under lördagen – som badade i sol. Och vilka segrar vi fick se, bland annat:

Finåkte och spejade

Amatörtränaren Bengt Simberg, 69, hade starthäst på V75 för allra första gången och fick en mardrömsstart med galopp efter voltstarten. När alla hästarna hade gått i mål så vann Simbergs Wild Love framför en mållös tränare.

Conrad Lugauer slog nytt banrekord med Breidabliks Cognac på 1.13,3, finåkte på upploppet och spejade bara runt var han hade konkurrenterna och satte in nådastöten och rann ifrån. Häftigt.

Kihlström tillbaka

On Track Piraten och Anna Mix duellerade (som väntat) i hela loppet i V75–3. Då chockade Milligan’s School och Ulf Eriksson alla och spurtade som en kanon och inkasserade 200 000 kronor.

Och Baron Gift visade fortsatt storform efter Elitloppshelgen när han avslutade överlägset på upploppet på segertiden 1.11,6 till skötaren Jakob Smiths stora lycka: ”Det är min bästa vän”, konstaterade han.

Ina Scot hyllades som vanligt i V75-6 i Ina Scots Ära. 300 000 kronor togs hem av Stefan ”Tarzan” Melanders Zack’s Zoomer, där Örjan Kihlström fick chansen igen bakom en ”Tarzan”-häst för första gången sedan 24 juni i fjol.

Kihlström lyckades dessutom med bedriften att vinna tre V75-lopp.

V75:s 5 bästa – och den sämsta

Vem: 8 Zack’s Zoomer (V75–6)

Kommentar: Stefan ”Tarzan” Melander sover ”aldrig”. Ja, han säger det själv. Tur är väl det. Efter att ha suttit uppe på nätterna och följt lopp i USA så fastnade han för vinnaren av Ina Scots Ära, när den kom ut på sale.

Dessutom var Örjan Kihlström tillbaka i sulkyn bakom en Melander-tränad häst för första gången sedan Nuncios tredjeplats på midsommardagen i fjol i Rättvik (slagen av On Track Piraten och Order to Fly).

Hästen visade rejäl styrka när han fick göra jobbet själv i ledningen. En imponerande fyraåring.

Vem: 6 Baron Gift (V75-5)

Kommentar: Hästen visade fin form i skymundan under Elitloppshelgen när han gick i mål som femma i Silverdivisionens final.

Under lördagen visade Baron Gift ingen pardon och krossade allt över upploppet på fina 1.11,6.

Att det var en efterlängtad seger för kretsen kring hästen bekräftades inte minst av en hoppandes och jublande glad skötare, Jakob Smith efter segern.

”Det är min bäste vän”, konstaterade han utan någon som helst tvekan.

Vem: Conrad Lugauer och 6 Breidabliks Cognac (V75-4)

Kommentar: Att vinna på V75 är ingen match för Conrad Lugauer. Att dessutom göra det på sättet han gjorde med 3 Breidabliks Cognac i V75-4 var urläckert.

Jägersro-profilen satt hur lugnt som helst och bara tittade runt omkring sig, och på invändige konkurrenten, för att sedan finåka hela vägen in i mål – på nytt banrekord.

Då vet man exakt hur mycket krafter som finns kvar i hästen. Mästerligt av både kusk och häst.

Vad: V75-3

Kommentar: Det var en superduell mellan miljonhästarna On Track Piraten och Anna Mix, mer eller mindre från start till mål. ”Piraten” tog ledningen och pressades konstant av Anna Mix och stjärnorna svarade verkligen upp till förväntningarna inför loppet, att det skulle bli en rejäl batalj.

Helt plötsligt dök Milligan’s School upp, som skjuten ur en kanon, på upploppet och chockade mångmiljonärerna och vann med en jublande Ulf Eriksson i sulkyn. Eriksson tog dessutom hem karriärens första seger i Gulddivisionen.

Vem: 6 Wild Love (V75-1)

Kommentar: Tränaren Bengt Simberg selade ut en häst på V75 för allra första gången – 69 år ung. Då svarade både kusken (Kevin Oscarsson) och hästen för en makalös prestation.

Det blev galopp direkt från start, men trots debaclet lyckades duon vinna loppet när allt summerades.

Simbergs känslor efteråt var magiska. Det är aldrig för sent för att bli en vinnare på V75, det är Herr Simberg ett livs levande bevis på.

Vem: 10 Vanquish Kronos (V75-1)

Kommentar: Favoriten i V75-inledningen höll inte alls måttet. Stjärnkusken Christoffer Eriksson försökte inte under loppet, och han gav förklaringen efteråt:

”Hon fungerar inte fullt ut. Hade hon varit fin, hade jag tagit högertömmen direkt efter 500 meter, det hade jag gjort nio av tio gånger. Men hon kändes inte bra”, sa han.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35

avDaniel Söderbäck

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Mantorp