Jag litar på tränarens egna ord: ’Toppchans’

Carlsson: Allt är upplagt för repris för omgångens bästa spik

Foto: TR Media
Giveitgasandgo är expertens bästa spik till dagens V75-omgång.
TRAV

V75 med Oslo Grand Prix i dag där Twister Bi har en toppchans.

Men han får sällskap på systemet av Cyber Lane, ännu bättre än senast, samt det franska fartvidundret Uza Josselyn.

Bästa spiken är Giveitgasandgo som sannerligen gör skäl för sitt namn.

 Det är V75 även i dag när Bjerke travbana utanför Oslo kör sin största travdag för året. I storloppet Oslo Grand Prix, med 1,5 miljon norska kronor till vinnaren, är Twister Bi favorit. Titelförsvararen gjorde comeback i Gävle veckan innan Elitloppet och levererade en rykande avslutning till andraplatsen. Det var en femstjärnig insats i årsdebuten och enligt tränaren Jerry Riordan, som verkligen kan ställa i ordning till stora lopp, ska hästen ha gått framåt rejält med loppet eftersom han inte var något tuffare tränad inför Gävle-starten.

Twister Bi har ett fint läge bakom bilen med Christoffer Eriksson och måste ha en toppchans att försvara fjolårets seger i Oslo Grand Prix.

Men jag kan ändå inte släppa två hästar som jag måste ha med. Cyber Lane gillar jag skarpt, en krigare med en vinnarinställning som få. Jag pratade med Johan Untersteiner i veckan som menade att trots att hästen vann Copenhagen Cup senast så var han inte som bäst och kan vara finare än så i travet.

Nu är Cyber Lane behandlad och känns klart finare igen och ska vara ännu bättre till det här loppet än han var senast. Jag har heller inte glömt hästens rykande avslutning i fjol när han blåste ner ett vasst gäng på Solvalla med ledande Love Matters
i spetsen.

Och sedan måste jag även ha med Uza Josselyn, fransyskan som spurtade våldsamt i sitt Elitloppsförsök och var en nos från att ta en finalplats. Nu är det längre och fördelaktigare distans och kommer stoet bara någorlunda till så kan hennes brutala spurt tala segerspråk.

Gör skäl för sitt namn

 Bästa spiken i omgången är Giveitgasandgo i den sjätte avdelningen. Hästen blir storfavorit efter den övertygande segern
i Fyraåringseliten under Elitloppssöndagen. Men allt är upplagt för en repris här och när jag pratade med den försiktige generalen och tränaren Frode Hamre
i veckan så meddelade han kort och gott; ”toppchans”.

Giveitgasandgo gör skäl för sitt namn och kusken Erik Adielsson menade efter segern senast att han är som bäst när han får löpa på
i full fart hela vägen. Öppnar bra men har en startsnabb häst i Lexus Dream invändigt om sig. Men den sistnämnde lär släppa igen, precis som senast, då han inte kunde hänga med Giveitgasandgo till slut.

 V75:an inleds med ett steyerlopp över 3100 meter. Johan Untersteiner tyckte att Cantona America är hans bästa chans i V75-1, när jag pratade med honom. Han sa att hästen gått i mål med krafter kvar, det norska huvudlaget och tussarna oryckta
i de tre senaste starterna och klarar den långa distansen bra. Intressant info onekligen.

Annars har finske Jugador imponerat i sitt hemland och tränare Koivunen lär resa till Oslo i angeläget ärende.

Se upp för två skrällbud

 V75-2 känns som ett lite halvklurigt lopp när favoriten Toddler har fått ett
dåligt läge med spår ju bakom bilen över sprinterdistans. Hästen har annars visat
kanonform vid segrarna på slutet, inte minst senast under Elitloppshelgen.

Två skrällar att beakta kan startsnabbe Peder Myckla vara, samt Longcat Hanover som spurtade vasst som tvåa senast bakom en så bra häst som Code Bon. Fint läge nu.

 Frode Hamre berättade att han tror en hel del på Waffle Cone i V75-3, trots att hon möter äldre och mer rutinerade konkurrenter. Det fyraåriga stoet var duktig som tvåa under Elitloppssöndagen senast bakom Virginia Grif. Hon visade då
åter­igen toppform efter att ha varit nedsatt av infektioner tidigare i år.

I samma lopp har startsnabba Madelen L.T.C. sett smällfin ut vid segrarn på slutet och Johan Untersteiner varnade för Unrestricted, som gick bra i skymundan i ett stenhårt gäng på Solvalla senast i Stoeliten. Då mötte hon Double Exposure och Peace of Mind, inte samma hästar direkt med i dag. Pass upp.

 Generaal Bianco är storfavorit i den fjärde avdelningen. Han mötte eliten för första gången senast i Copenhagen Cup och gjorde inte bort sig som femma. Nu är motståndet betydligt mer lämpligt och visst är det bra chans. Men jag dubblar ändå med Sir Q.C., som har ett bättre läge och vars formtopp och utveckling aldrig tycks sina.

Superstoet blir första reserv

 Jan-Olov Persson lämnade i princip klartecken på Lome Brage i fredagens lunchsängning Vinnare V65. Han trodde i alla fall på en ny seger för Lome Brage som dansade hem Elitkampen på Solvalla senast för Erik Adielsson. Nu är det bakspår och han får anfalla bakifrån den här gången.

Jag garderar därför med två hästar på framspår över den korta distansen. Dels
finske Polara, som var mycket tapper som tvåa från dödens senast bakom Lome
Brage och kan ta revansch nu, samt Odd Herakles som var kanonfin vid segrarna innan han senast inte kom till i Elitkampen efter att ha blivit över från start. Hästen är snabb ut och kommer han till ledningen ­biter han ifrån sig länge. 

Kallblodsfenomenet Lannem Silje räckte inte senast på Solvalla och led av vätskebrist enligt tränaren. Det här superstoet ska aldrig nonchaleras men i dag får hon nöja sig med att vara första reserv på mitt system.

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75-tips

Hästar

V75

Oslo