Kari: ”Är det roligaste köp som jag har gjort”

Kari Lähdekorpi om miljonsuccén med fyndköpet Pastore Bob - som nu är klar för Elitloppet: ”Helt överlägset”

avErik Pettersson

1 av 2 | Foto: TR Media
Kari Lähdekorpi.

Förra året fick han en Elitloppsplats med Workout Wonder som han delägde - men tackade nej - och ångrade sig.

Nu är Kari Lähdekorpis fyndköp Pastore Bob klar för samma storlopp på Solvalla.

– I år tvekade jag inte en sekund när jag sa ja, säger han.

I mitten av november köpte hästhandlaren, som köper 40-50 hästar per år, och den före detta travtränaren, Kari Lähdekorpi, Pastore Bob. Hästen hade då sprungit in knappt en halv miljon och flyttades från Stefan P Pettersson till Johan Untersteiner.

I nya regin har hästen startat sju gånger.

Facit: fyra segrar, drygt 1,8 miljoner kronor insprunget sedan i slutet av februari och är nu klar för Elitloppet efter miljonsegern i Finlandia Ajo i lördags.

– Att den hästen skulle komma till Elitloppet trodde jag aldrig. Det trodde jag inte före 600 meter från mål i lördags, säger Kari Lähdekorpi.

”Sa att vi inte skulle starta i vanliga lopp”

Kari säger att han hästen kostade mindre än en halv miljon kronor och nu har ”fyndet” utvecklats onormalt snabbt.

– Det är verkligen inte normalt, vi köpte en ”vanlig” häst med 500 000 kronor på sig.

I fjol fick Lähdekorpi med sin delägda Workout Wonder i Elitloppet. Då tackade kretsen kring hästen nej. Något Kari ångrar än i dag. Så är Pastore Bob kvalade in till i år fanns inga tvivel.

– Jag tvekade inte en sekund, säger han.

Han deläger hästen tillsammans med en hästägarkompis, Roland Svensson. Redan tidigt bestämde de sig för att spänna bågen med sin nyinköpta travare.

– Vi sa att vi inte skulle starta i vanliga lopp. Ingen tänker på vem han är om man startar honom i Silverdivisionen på V75. Där har vi varit och tävla, men vi bestämde oss för att mot de bästa hästarna. Det är 40 års erfarenhet som hästägare som ligger bakom den här satsningen och han har ju visat att han duger mot de näst bästa.

Är det här ditt bästa hästköp?

– Jag har köpt många bra hästar som sprungit in en-två miljoner på ett år, men den här har utvecklats väldigt fort och nu är vi i Elitloppet, det är det roligaste köp jag har gjort. Han är bara fem år också och många säger att deras hästar ”bara är fem år”, jag tycker att han är gammal.

”Då blir relationen så”

Att hästen är hos Johan Untersteiner, en kille han följt sedan barnsben, gör hela upplevelsen än roligare för Kari. Kari som tidigare var tränare på gården där Johan och pappa Peter Untersteiner nu håller till, i Holm, utanför Halmstad.

– Det är det som är grejen! Det är precis som om jag har hästarna hemma i träning. Då är det här ännu större, även för Johan också. Det är helt överlägset! 

Hur är du som hästägare? Jag antar att du är lite bossig?

– Johan är ung och då blir relationen så. Jag respekterar hans yrkeskunskaper och ifrågasätter aldrig det, men när det gäller matchning så säger jag som vi ska göra och han har inga invändningar.

Förra gången: Lämnade tv-studio i vrede

Kari har haft häst med i Elitloppet en gång tidigare, då som tränare till Hot Shot Knick.

Det slutade med att profilen lämnade tv-studion mitt l loppet då kanadensiske kusken Rick ”The Whip” Zeron tokkört mot Lähdekorpis hopp.

Han kallade Zeron för ”jubelidiot” och lämnade Solvalla.

Hur går det då med Pastore Bob?

– Jag är realist, vi slår inte de bästa hästarna, men han är grym effektiv bakom startbilen och han hänger med de bästa om han får en bra resa, han kan mycket väl gå till final.

Vem vinner Elitloppet i år?

– Propulsion!

Vem kör Pastore Bob i Elitloppet om Johan Untersteiner får med någon mer häst i loppet?

– Jag har ett ess i rockärmen!

Du kommer till Solvalla sista helgen i maj, va?

– Jag brukar göra Elitloppssändningen i finsk tv och det är perfekt, man ser alla lopp, värmningar där och man slipper prata med allt folk. Det är helt överlägset och vi får se om jag kommer överhuvudtaget.

Det måste du väl?

– Ja, åker jag inte så lär jag ångra mig. Vi får se, säger Kari Lähdekorpi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Trav