Tarzan: ”Det hetaste är USA-saken...”

1 av 2 | Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR≈N

avErik Pettersson

TRAV

Superhästen Nuncio kan göra sista starten i karriären, eller i alla fall på svensk mark, i ett V5-lopp på Solvalla.

På onsdag avgörs hans framtid: avel eller satsning mot Prix d’Amérique.

– Det som är hetast är USA-saken, med avel, det måste vi bestämma före årskiftet. Vi får se hur det verkar, säger tränaren Stefan ”Tarzan” Melander.

Nuncios spermatester visade förträffliga resultat och det amerikanska stuteriet Hanover Shoe Farms har ”mutat” Melander med toppston - om stjärnhästen blir avelshingst på andra sidan Atlanten.

Samtidigt vill ”Tarzan”, som tränaren och ägaren kallas, se sin ögonsten på Paris-banan Vincennes en gång.

Hur det blir avgörs i ett V5-lopp på Solvalla på onsdag.

Kan det bli Nuncios sista start i karriären?

– Jag vet inte. Det som är hetast är ändå USA-saken som vi måste bestämma innan årsskiftet. Det är deras regler, vi får se hur det verkar i övermorgon (läs onsdag).

”Aldrig någon gländare”

Trots att termometern åkt hiss och viss nederbörd har landat i mellan-Sverige den senaste tiden har Melander kunnat träna sina hästar och naturligtvis Nuncio på sistone utan större problem.

– Vi har tränat som bara den.

Hur känns Nuncio inför onsdagens start?

– Han verkar fin! Han känns bara bra, det finns inget att klaga på. Jag är riktigt nöjd, han är aldrig någon glänsare, men han har fått gå i backen, inga hårda tester, men han har tränats. Det verkar bra allting, så får man se hur han tar loppet och så där.

”Får hoppas det inte kommer en halvmeter snö”

Under samtalet med Melander börjar det snöa ymnigt på gården i Enköping.

– Får hoppas det inte blir en halvmeter snö så vi får köra med hakar och grejer, men det är långt till onsdag, det hinner mycket med vädret. 

Under söndagens kördes ett av de stora B-loppen på Vincennes-banan i Paris. Om Nuncio ska till Frankrike så är planen att starta honom i ett sådant i januari.

Därav har Melander naturligtvis stenkoll på motståndarna från sitt ”war room” i Enköping där han följer travsporten över hela världen intensivt.

– Det var ingen överraskning att Bold Eagle inte skulle vinna, det låg nära till hands, tycker jag. Det är tufft att ha varit ifrån och se gå ut. Bird Parker att vinna var väl heller ingen jätteöverraskning för mig, säger han.

”Såg riktigt fina ut”

Bakom vinnaren nämner Stefan två hästar.

– Propulsion och Belina Josselyn såg riktigt fina ut där bakom. Men fransmännen är väldigt rika, de kör bara till slut och skiter i pengarna i de här B-loppen. Det är lite otäckt, de kör inte för fullt före i slutet av januari. Det är typiskt och så har det varit i alla tider. Det som förvånade mig var att Franck Nivard ”öppnade” Bold Eagle på det sättet han gjorde, han fick ett tufft lopp, hästen.

– Men vi fick kanske inte se de bästa hästarna i går, Readly Express eller Twister Bi - de startar på julafton…

Och inte Nuncio?

– Han är så otroligt stark hästen, skulle han komma igång, och få springa på den banan…

– Vi får se då.

”Fått dispens”

Sent under måndagskvällen fick dock Melander ett besked om att Nuncio har fått dispens i USA.

– Jag har fått dispens och kan vänta med beslutet till några dagar efter nyår. Därmed skulle vi kunna starta i B-loppet på Nyårsafton, säger han till Kanal75.

ARTIKELN HANDLAR OM

V5

Solvalla

Enköping