”Den här dubbeln blir svårslagen framöver”

Daniel Olsson körde Prix d’Amérique i fjol - i år refererar han loppet i tv: ”Kanske once in a lifetime”

I fjol körde han Prix d’Amérique med Daniel Redéns Wild Honey.

På söndag intar kusken och experten Daniel Olsson en annan roll: han ska referera loppet i tv.

Och nobbar därmed V75 i Sverige.

– Den här dubbeln kan aldrig ha inträffat tidigare och det den blir svårslagen framöver, säger han.

Kusken följer fransk travsport slaviskt och har allt som oftast hand om de franska loppen i ATG:s egna kanal ATG Live.

Tidigare har han bara refererat lopp i tre tv-sändningar.

Då har det rört sig om GS75-lopp på söndagar.

I helgen har Daniel Olsson fått ett minst sagt finare uppdrag: han ska referera världens största travlopp, Prix d’Amérique, i TV12.

I fjol stod Patric Skoglund för ett klassiskt referat när svenske Readly Express kontrade sig till en magnifik seger mot hemmafavoriten Bold Eagle.

”Jäkligt häftigt”

I år tar Olsson över taktpinnen och det som gör det extra speciellt är att han körde loppet i fjol, med Daniel Redéns Wild Honey.

– Som bisittare är det många kuskar som har suttit med i tv, men att referera loppet året efter man har kört, det kan aldrig ha inträffat tidigare. Och det lär bli svårslaget framöver.

Hur känns det?

– Jäkligt häftigt, naturligtvis. Det här är en helt annan grej än att ”reffa” GS75. Jag känner till banan, hästarna och kuskarna, jag känner mig rätt trygg så, men det är som sagt en helt annan grej.

Är du nervös?

– Nej, jag är bara laddad. Men jag var mer i min comfort zone i fjol, när jag skulle köra, men jag är laddad för det här. Jag hade väl inte fått frågan att göra det här om de inte trott på mig. Det blir kul - jäkligt kul! 

”Svider ju alltid”

I fjol blev Olsson sen till Paris-banan Vincennes och var nära att missa den maffiga invigningen. Det var så pass att fransmännen tog in en ”stand in” för kusken, ifall han inte skulle hinna i tid.

Men han kom i sista sekund.

– Jag tar samma plan ner i år, 06-kärran, men förra året åkte jag till gården och hälsade på hästarna. Den missen gör jag inte igen, nu åker jag direkt till banan, säger Olsson med ett skratt.

På söndag skulle Daniel kunnat vara på Bollnäs istället. Han var aktuell att köra flera hästar på V75.

– De här kollisionerna svider ju alltid. Självklart hade jag velat åka dit. Michelangelo Ås har ju kört på slutet och han har kanonform, jag är dessutom avstängd nästa vecka, så det blir inte att köra lopp på ett par veckor, men det här var planerat sedan innan och att få referera det här loppet är kanske ”once in a lifetime”.

”Årets upplaga är vassare”

Tillsammans med Daniel kommer travtränaren, tv-profilen och Frankrike-experten Sofia Aronsson jobba och sitta som bisittare i referenthytten under storloppet. 

– Och så kommer Matteus Lillieborg vara reporter för svensklägret på stallbacken, 

Vem tror du vinner loppet?

– Jag tycker årets upplaga är vassare än förra året. Redan då var jag inne på Belina Josselyn, som var moralisk vinnare, men fick ett omöjligt upplägg. Måste jag sätta någon före så blir det Belina Josselyn, efter intrycket senast. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!