Adrian Kolgjini: ”Det äter på mig”

25-årige proffstränaren ser ljust på framtiden

avChristoffer Wickman

1 av 2

Sjukdomar och sämre prestationer.

Adrian Kolgjini fick en tuff start som ansvarig för stallets tävlingshästar.

– Det äter på mig att det aldrig kommer några riktiga framgångar, säger han.

Det var i oktober i fjol som Adrian Kolgjini tog över ett 50-tal hästar från pappa Lutfi Kolgjinis träningslista och blev ansvarig tränare åt hästarna.

Mycket sjukdomar i stallet och sämre prestationer gav dock den unge proffstränaren en tuff start.

Nu är det dock rejäl vind i seglen för 25-åringen som ser ljust på framtiden.
Dessutom rycktas en av stallets stora stjärnhästar träna som en demon på Vomb i Skåne.

”Det äter på mig”

Adrian Kolgjinis stall har inlett det nya året starkt med elva segrar på 26 starter och så sent som i lördags på Axevalla blev det V75-seger med Tony Afrika, och under måndagskvällen blev stallet hundraprocentiga i Halmstad då de tog tre segrar på tre starter.

– Hästarna går bra nu och det är jäkligt skönt. De senaste månaderna så känns det att hästarna varit riktigt på gång igen, säger Adrian Kolgjini och fortsätter:
– Det har varit en lång period med dåliga prestationer och med hästar som har varit sjuka och man har helt enkelt fått vänta ut skiten.

Adrian Kolgjini lyfter fram sin personal och sina hästägare under den tyngre perioden.

– Som tur är så har vi haft resurser med bra hästägare och med tålmodigt folk runt omkring oss, så det har inte varit några större bekymmer så, mer än att det äter på mig att det aldrig kommer några riktiga framgångar. Man gör ett hårt jobb varje dag men får inte riktigt betalt för det.

”Tjänade ej de pengar de borde”

Adrian Kolgjini förklarar hur han känner skillnad på sina hästar nu, jämfört med för några månader sedan.

– Så fort de blev friska så kunde de ta åt sig av träningen igen, tidigare har man tränat dom och det har bara blivit sämre, nu kan man träna dom igen och dom utvecklas för varje pass som genomförs.

Den unge proffstränaren hoppas också att den lite sämre perioden som stallet upplevde i fjol, ska betala tillbaka sig i år.

– Jag hoppas att många av de som underpresterade i fjol får slå ut i år, nu när de blivit ett år äldre också. Många av hästarna tjänade inte de pengarna som de borde i fjol så många står billigt inne i klasserna.

”Känns jäkligt bra”

Adrian Kolgjini har tagit över ansvaret för de flesta tävlingshästarna, samtidigt som pappa Lutfi Kolgjini nu inriktar sig på en del annat.

– Vi håller på och bygger om lite grann, vi har 45-50 starthästar på min lista och så håller vi på och storsatsar underifrån med toppklass på aveln och vi har investerat mycket i hingstar och så, och det är lite nybygge på gång i stallet, berättar Adrian Kolgjini och fortsätter:
– Det är en satsning som vi går in för till 110 procent och jag går in i tränarrollen till 110 procent och pappa går in i avelsbiten med lika stor entusiasm, och det känns jäkligt bra faktiskt. Det känns som vi är på gång att hitta en jäkla bra grej här, och det gäller att satsa vidare och försöka utveckla sig själv, stallet, personalen och hästägare och så vidare hela tiden.

Det känns som du ser fram emot den närmsta tiden?

– Ja, verkligen. Det ska verkligen bli spännande år som väntar, vi har riktigt bra grejer på gång och vi är ett riktigt bra team som är här nu, så det känns riktigt, riktigt skönt.

”Han känns löjligt bra”

En av stall Kolgjinis stora stjärnor är sexårige Rajesh Face, som bland annat deltog i Elitloppet i fjol. Den hästen hoppas Adrian mycket på i år.

– Han var en av de hästar som var nere, och vi fick ge honom helt fritt i några veckor, för att han skulle hitta tillbaka till glädjen i livet igen. Rajesh Face är ju också en idrottsman, och det är klart det inte är kul att träna och träna och känna att man inte kan prestera när det är dags.

Den viloperiod som stjärnhästen fick, har han svarat bra på.

– Efter viloperioden var han som en retad tiger, han känns löjligt bra nu. Jag hoppas han får en bra säsong. Är Rajesh Face så bra som han känns och får hålla sig frisk så är det först och främst Olympiatravet som gäller, säger Adrian Kolgjini och avslutar:
– Det är lätt att glömma bort hur bra sådana här hästar egentligen är, men går man in och kollar lite lopp som han gjort i lopparkivet så vet man vad man har att göra med, och jag tror den här hästen har mycket kvar att visa publiken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75